Вуковић: Изградња ускотрачне пруге биће велики корак за развој туризма Пала (ВИДЕО)

12.11.2020. 16:35
3
ИЗВОР: Катера/промо текст

 

Заједнички кандидат коалције Партије демократског прогреса (ПДП) и Српске демократске странке (СДС) за начелника општине Пале Ненад Вуковић представио је на данашњој конференцији за новинаре идејни пројекат ревитализације ускотрачне пруге од Сарајева до Пала, те најавио повратак „ћире“.

Вуковић је истакао да би овај пројекат, за који би тражио подршку и сарадњу са вишим нивоима власти у Републици Српској, био велики корак за развој туризма у општини Пале, који је према његовим ријечима „модерна индустрија“ у којој ради велики број Паљана.

- Наш досадашњи политички рад у Палама је показао да смо велики број пројеката успјешно реализовали и на почетку наше предизборне кампање смотуризам поставили као један од приоритета, чему смо посветили велику пажњу. То смо показали и кроз презентацију два велика пројекта попут шеталишта и бициклистичке стазе, као и туристичке зоне на Голом Корану – рекао је Вуковић новинарима.

Слика

Вуковић је додао да је идејни пројекат ревитализације ускотрачне пруге Сарајево – Пале, од Козије ћуприје као полазне станице у ФБиХ до насеља Станица и некадашње жељезничке станице као посљедње тачке, најтежи и најкомпликованији пројекат.

- Тај пројекат је идеја да се на некадашњу трасу пруге Сарајево – Пале поново врати возић „ћиро“ и сматрам да је то много ефектније за развој туризма и општине, него обично асфалтирање, које би представљало бициклистичку стазу. Вишеструки је значај да се ревитализује пруга, а један од најважнијих је и то што би га туристи и грађани могли користити свих 12 мјесеци и 365 дана у години – каже Вуковић.

Он каже да је недавна идеја да се Сарајево и Пале трасом ускотрачне пруге повежу бициклистичком стазом резервисана само за један и мањи број туриста, док је ревитализација и повратак воза на релацију Сарајево – Пале пројекат доступан за већи број људи.

- Према томе, желио бих да истрајем са колегама на овој идеји и свакако је да то мора бити пројекат у који се укључују Жељезнице Републике Српске и Жељезнице ФБиХ, као и Министарство саобраћаја и веза Републике Српске. У ранијем периоду било је састанака на ову тему и сигуран сам да ћу успјети да убиједим и више нивое власти да се укључе у овај пројекат – каже Вуковић.

Вуковић сматра да је овај пројекат од великог значаја за развој општине Пале, јер би он, према његовим ријечима, драстично измијенио будућност ове општине, те да би тако прешли са једног регионалног на европски и свјетски туристички центар.

- Идеја је да са локације станице у насељу Станица Пале, даље ка будућој полазној станици гондоле из Пала ка Јахорини, туристе и посјетиоце превозимо „панорама“ аутобусима или возићима, са опцијом разгледања Пала и додатним међустаницама, које бисмо накнадно утврдили – каже Вуковић.

Он наглашава да је идеја реализације овог пројекта да он буде и компатибилан и са пројектом изградње шеталишта дуж Паљанске Миљацке, од бившег „ФАМОС“ на Корану до насеља Станица.

Слика

- Није реална опција да полазна станица ускотрачне пруге из Сарајева до Пала буде некадашња зграда станице на Бистрику, из разлога што се на бившој пружној траси данас одвија друмски саобраћај, већ би то била локација моста Козија ћуприја, која би се кретала ка станици Довлићи и даље ка Станици Пале – каже Вуковић.

Додаје да се траса ускотрачне пруге не би одвијала даље од поменутог насеља Станица ка Ски центру „Равна планина“, као што је била ранија идеја, из разлога што се у протеклих више од 40 година на овој траси изградио велики број објеката у Палама.

- Посебну пажњу у овом пројекту смо дали и обнови и реконструкцији старе зграде жељезничке станице у Палама, која је касније претворена у стамбени објекат. Било би потребно да општина дође у прилику да откупи ту зграду и ријеши проблем исплате обештећења садашњим власницима станова у тој згради, како би она у потпуности била у надлежности општине и како бисмо ту могли реализовати друге идеје попут успостављања музеја и угоститељског садржаја – каже Вуковић.

Он каже да би реализација овог пројекта, за чију вриједност би се накнадно утврдило у сарадњи са вишим нивоима власти у Републици Српској и ФБиХ, промијенила туристичку слику и понуду општине Пале, те омогућила развој туризма, како у Палама, тако и на другим локацијама на територији општине.

- Ми поред себе имамо град или кантон са око 400.000 становника, у којем на годишњем нивоу преноћи стотине хиљада људи из различитих крајева свијета. Ми те људе исто тако можемо довести на Јахорини или у Пале и због тога смо у својој предизборној кампањи развој туризма ставили на високо мјесто – каже Вуковић.

Вуковић истиче да је развој туризма будућност Пала и да је то „фабрика“ у туристичком сектору општине, кроз коју живи и од које зарађује велики број становника, на директан или индиректан начин.

Закључује да ће сва три промовисана туристичка пројекта бити реализована уколико га грађани Пала изаберу на предстојећим изборима , који ће се одржати у недјељу, 15. новембра 2020. године у свим градовима и општинама Републике Српске и Босне и Херцеговине.

 

 

Коментари 3
  • Generic placeholder image
    Ako 12.11.2020. 21:29
    Ako mi izbrisete ovaj gore komentar,grdno ćete me naljutiti,ovo je demokratija
  • Generic placeholder image
    Dzaba 12.11.2020. 21:15
    Boško mi je draži od tebe,mozes obećavati sta hoćeš. Izvini al to je moje mišljenje a ovo je demokratija,nezaboravi
  • Generic placeholder image
    Ja 12.11.2020. 21:13
    Jos nam samo Tileta vrati i svaka ČAST.
Повезане вијести
Оклопна возила ЕУФОР-а на подручју Пала и Источног Сарајева Оклопна возила ЕУФОР-а на подручју Пала и Источног Сарајева
Продужена сезона гријања у Палама Продужена сезона гријања у Палама
Обиљежавање 32 године од злочина над припадницима ЈНА Обиљежавање 32 године од злочина над припадницима ЈНА
Најчитаније
  • У суботу обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    18h 53m
    0
  • Сјећање на Ицу - дјевојчицу лављег срца
    22h 17m
    0
  • Фоча: Службеник осумњичен да је оштетио клијента банке за 20.000 КМ
    17h 46m
    0
  • Јереј Видак Вујадиновић - Дјечак
    9h 23m
    0
  • У Средњој школи „28. јуни“ одржан округли сто о значају и заштити менталног здравља (ФОТО)
    9h 4m
    0