Вуковић: На подручју града 10 заражених, четири лица хоспитализована

16.04.2020. 14:26
0
ИЗВОР: СРНА

На подручју града Источно Сарајево вирусом корона заражено је 10 лица, а у Болници "Србија" су хоспитализована четири лица, од којих нико није угрожен, рекао је новинарима градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић након сједнице Градског штаба за ванредне ситуације.

Вуковић је истакао да их је директор Болнице "Србија" информисао да ће руски епидемиолошки одред у овој здравственој установи извршити дезинфекцију и захвалио руској Амбасади у БиХ што је обезбиједила овај вид помоћи.

Он је нагласио да је Болница "Србија" у случају ескалације ових проблема спремна да прими до 45 лица у тај простор, који је изолован и припремљен за пацијенте заражене вирусом корона.

- Дефинитивно је да смо ми заражено подручје и да постоји опасност од ширења. Можемо да искажемо задовољство што немамо велики број обољелих, али нема мјеста опуштању - рекао је Вуковић.

Вуковић је позвао грађане да током васкршњих празника остану код куће док, како је навео, струка не каже да се може другачије понашати, додајући да информације из Полицијске управе Источно Сарајево показују да грађани генерално поштују све мјере.

Он је захвалио свим припадницима Територијалне ватрогасне јединице Источно Сарајево који, поред својих редовних активности, врше и прање улица и дезинфекцију јавне површине.

Вуковић је нагласио да Инспекција града Источно Сарајево врши здравствено-хигијенски преглед и увид рјешења оних који иду у изолацију и самоизолацију, а имају обавезу и да надзиру да ли су марже на основне животне намирнице на нивоу од 5. марта.

Подсјетивши да је град обезбиједио значајну донацију заштитне опреме здравственим установама на подручју Источног Сарајева, за Полицијску управу и домове за стара лица, као и друга удружења и организације, Вуковић је рекао да је у припреми и контигент са заштитним одијелима и алкохолом за дезинфекцију, до којих није лако доћи на тржишту.

Он је захвалио фирмама, организацијама и појединцима на донацијама.

Када је ријеч о карантинима за обољеле на подручју града, Вуковић је навео да су обезбијеђени на Палама, за ову и општине Соколац и Источни Стари Град, а на подручју општине Источно Ново Сарајево за ту општину и Источну Илиџу и Трново.

- То је добро рјешење јер је лакше оперативно организовати подршку у смислу сталне здарвствене заштите, исхране, обезбјеђивања достојанственог боравка људи - рекао је Вуковић.

Представник Регионалне канцеларије Института за јавно здравство Владо Миовчић истакао је да на подручју које покрива овај регионални центар тренутно има 217 лица под надзором, а за 1.043 лица је истекао здравствени надзор.

Он је нагласио да се тестирања на вирус корона врше у домовима здравља и у Болници "Србија", те да је до сада урађено 296 тестова.

Према његовим ријечима, из карантина су отпуштена 43 лица, данас је тестирано још 11 лица и ако се утврди да су они негативни иду у кућну изолацију до истека времена за које им је изречено рјешење инспекције.

- Ниједно лице није изашло, а да није добило негативан налаз и оно се и даље налази под здравственим назором и контролом Комуналне полиције - рекао је Миовчић, појаснивши да се контролни налази раде два пута.

Коментари 0
Повезане вијести
Одигране четири представе, сутра затварање фестивала у Источном Сарајеву Одигране четири представе, сутра затварање фестивала у Источном Сарајеву
Промовисан роман "Пиши, добри мој Нектарије" Маријане Петронић Промовисан роман "Пиши, добри мој Нектарије" Маријане Петронић
Једномјесечни притвор мушкарцу због мучења пса Једномјесечни притвор мушкарцу због мучења пса
Најчитаније
  • Изгорио аутомобил у Источном Сарајеву (ФОТО)
    22h 53m
    0
  • Сјећање на доктора и планинара Јова Елчића (ФОТО)
    14h 42m
    2
  • Мајор Коста Тодоровић – Легенда о српском храбром срцу
    2h 17m
    0
  • Домаћи посни брускети
    2h 50m
    0
  • Једномјесечни притвор мушкарцу због мучења пса
    23h 6m
    9