Вулканизерима криза отјерала муштерије

06.04.2022. 11:39
0
ИЗВОР: glassrpske

Власници путничких и теретних возила у Српској, за разлику од претходних година, заобилазе ауто-сервисе да би зимске гуме замијенили љетним, што потврђују вулканизери истичући да не памте овакво затишје, нити тежу годину.

Зимска опрема на путевима Српске и БиХ, према закону, није обавезна од 1. априла. Ипак, замјена зимских гума љетњим није обавезна, али се савјетује возачима да то учине јер се на тај начин смањује ризик од саобраћајних несрећа.

Вулканизери у Српској кажу да на њихова врата тек понеко закуца, те да се знатно осјети утицај кризе.

У вулканизерској радњи “Предо” из Дервенте потврдили су за “Глас Српске” да се за разлику од претходних година, када су владале велике гужве за замјену гума, знатно осјети пад броја муштерија.

- Ситуација је таква каква јесте и вјероватно ће много људи наставити да вози на зимским гумама, јер их за то нико не може казнити. Од када постојимо, већ 25 година, не памтимо лошију сезону. Ни када је ријеч о потражњи за новим гумама, нити за замјену. Шта ће бити на зиму Бога питај - казали су у овој радњи.

Цијене услуга, како кажу, нису мијењали, док су цијене гума скочиле до 20 одсто у зависности од бренда и квалитета.

- Махом су људи на ивици егзистенције и за поскупљење заиста нема мјеста иако постоји потреба за тим - поручују из овог сервиса.

Лошију годину не памте ни у ауто-сервису и вулканизерској радњи “Живковић” у Прњавору, гдје кажу да никада нису имали мање муштерија.

- Стање је тренутно катастрофално. Цијене услуга су остале исте али нико не долази, јер људи немају пара - казали су у овој радњи.

Из вулканизерске радње “Ђурђевић” у Бањалуци кажу да је увијек било возача који и љети возе на зимским гумама те да ће, према свему судећи, још више грађана прибјећи тој пракси.

- Неко уопште не замијени гуме, а неко замијени мјесец или два касније. Ту и тамо има посла, али осјети се ова криза гдје је све некако на дугом штапу - казали су овој радњи, додајући да су цијене услуга дигли у просјеку двије до три марке по точку.

У бањалучком сервису “Ауто-рад СП” кажу да су гуме поскупјеле али није монтажа, те да очекују да ће ова сезона вјероватно бити лошија него лани.

- За сада људи купују мање нове гуме у односу на протекле године. Можда чекају да виде развој ситуације и испитају цијене гума које су генерално скочиле од 15 до 20 одсто - казали су у радњи.

Како су истакли, знатно су поскупјели и каросеријски дијелови и лимарија за поправку возила, те им је свака наруџба све скупља.

Милан Г. из Козарске Дубице каже да је прије двије године купио двије нове љетне гуме које је по комаду платио 72,50 КМ, а сада је та цијена знатно већа.

- Јуче сам поново куповао двије гуме истог произвођача и платио сам 95 КМ по комаду. Разлика за скоро 50 КМ за двије године је заиста велико поскупљење. Они који морају купити све четири нове гуме, морају издвојити 100 марака више, а за те паре се може урадити мали сервис на ауту - пожалио се овај Дубичанин.

Вршилац дужности замјеника директора Агенције за безбједност саобраћаја Српске Милија Радовић каже да је зимска гума искључиво предвиђена за временске услове на нижим температурама.

- Када су веће температуре у љетњем периоду, наравно да та гума није намијењена за те услове одвијања саобраћаја, него се другачије понаша. На већим температурама та гума се брже троши и дужи је зауставни пут - рекао је Радовић. Објаснио је да су утори на љетним гумама подешени тако да воду, која се евентуално налази на коловозу, избацују на одговарајући начин те су безбједније за одвијање саобраћаја.

Посљедице

У Ауто-мото савезу РС (АМСРС) кажу да остављање зимских пнеуматика на точковима и вожња током љетних мјесеци, када се температуре асфалта пењу и до 40 степени Целзијуса, значи њихово трајно оштећивање и знатно повећање ризика настанка саобраћајне незгоде, због лошијег кочења возила.

- Посљедице попут клизања у завојима и губитак контроле над аутомобилом прилично су извјесне чак и при мањим брзинама - казали су у АМСРС.

Коментари 0
Повезане вијести
Евертону највећа казна у историји Премијер лиге Евертону највећа казна у историји Премијер лиге
Криза прецртала учење страних језика Криза прецртала учење страних језика
Криза осиромашила празничне трпезе у Српској Криза осиромашила празничне трпезе у Српској
Најчитаније
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    2h 33m
    0
  • Сјећање на Миломира Јањића Зеку
    1h 57m
    0
  • Фочански светац Будимир Соколовић - Дражин исповједник и Христов мученик
    22h 50m
    1
  • Ходочасници из Сокоца на Ђурђевдан полазе на петнаесто поклоњење моштима Светог Василија Острошког
    16h 41m
    1
  • Годишњица херојске погибије пилота Миленка Павловића
    1h 51m
    0