За девет мјесеци откривено 5.000 радника „на црно“

29.10.2019. 17:36
0
ИЗВОР: Бука

Федерална управа за инспекцијске послове започела је 14. октобра вршење другог циклуса појачаних инспекцијских надзора у 2019. години с циљем сузбијања сиве економије у ФБиХ, а који ће трајати до краја текуће године.

Појачани инспекцијски надзори врше се на подручју свих десет кантона у ФБиХ у сарадњи с кантоналним управама за инспекцијске послове, путем заједничких мултидисциплинарних тимова који контролишу законитост пословања привредних субјеката у областима трговине, туризма, рада, пољопривреде, здравства, урбанизма и екологије, саобраћаја, шумарства, вода, ветеринарства, рударства, те термо и електроенергетике.

Специфичност ових активности, између осталог, је и да се инспекцијски надзори врше у нерадне дане и сате, односно током викенда и послије редовног радног времена. Фокус федералних инспектора је, између осталог, на провођењу Закона о фискалним системима, Закона о унутрашњој трговини и других закона који се тичу трговачко-угоститељске дјелатности.

У периоду од 14. до 27. октобра, извршено је 899 инспекцијских надзора и 20 контролних надзора, сачињено 899 записника, утврђено 547 прекршаја, што подразумијева издавање 547 прекршајних налога с укупним финансијским ефектом у износу 765.960 КМ. Такође, утврђен је износ за наплату од укупно 2.599.422 КМ на име накнада за воде, шуме, цесте и зрак, изречено је 77 управних мјера, од којих се 32 односе на мјере привремене забране рада (29 рјешења о забрани рада физичком лицу због непосједовања санитарне књижице, једно рјешење о забрани рада због неуредног вођења трговачке књиге, једно рјешење о забрани промета недекларисане робе и једно рјешење о забрани рада због неиспуњавања минимално техничких услова). Од 318 контролисаних привредних субјеката у погледу примјене Закона о фискалним системима, констатовано је да сви контролисани субјекти надзора посједују фискални уређај, а 41 субјекат надзора није издавао фискалне рачуне за продате робе и извршене услуге.

У току првог циклуса појачаних инспекцијских надзора који је трајао од 18.3. до 21.7.2019. године, извршено је 539 инспекцијских надзора и 100 контролних надзора, утврђено 3.230 прекршаја, што подразумијева издавање прекршајних налога с укупним финансијским ефектом у износу 519.453 КМ. Од управних мјера, 175 се односи на мјере привремене забране рада (114 рјешења о забрани рада физичком лицу – недостатак санитарне књижице, 42 рјешења о забрани прометовања садног материјала, четири рјешења о забрани рада угоститељском објекту, три рјешења о привременој забрани извођења грађевинских радова, једно рјешење о забрани промета намирницама, два рјешења о забрани рада трговине, три рјешења о забрани рада ћумуране – жежнице, једно рјешење о забрани рада због неиспуњавања минимално техничких услова, једно рјешење о забрани прометовања грађевинских производа, три рјешења о забрани рада пилане – печаћење, једно рјешење о искључењу аутобуса из саобраћаја због техничке неисправности.

Од 1.803 контролисана привредна субјекта у погледу примјене Закона о фискалним системима, констатовано је да четири субјекта надзора не посједују фискални уређај, а 248 субјеката надзора није издавало фискалне рачуне за продате робе и извршене услуге.

У периоду од јануара до септембра 2019. године, Федерална управа за инспекцијске послове је у сарадњи с кантоналним управама за инспекцијске послове, према до сад прибављеним подацима, евидентирала 5.005 особа затечених на раду „на црно“.

Из ФУЗИП-а подсјећају јавност у ФБиХ да ће други циклус појачаних инспекцијских надзора трајати до краја текуће године, те поновно позивају све привредне субјекте надзора у ФБиХ да преиспитају своје пословање и благовремено га уведу у законске оквире, а како не би били предметом репресивних инспекцијских мјера, односно финансијског санкционисања.

Апелују на грађане да уочене неправилности пријаве на сљедеће контакте ФУЗИП-а: на број телефона 033 / 22 66 44, е-маилом info@fuzip.gov.ba или поштом на адресу Фехима еф. Чурчића бр. 6. Сарајево.

 

Коментари 0
Повезане вијести
Прошле године изречено 464.240 КМ казни због рада на црно Прошле године изречено 464.240 КМ казни због рада на црно
У 43 случаја изречена забрана даљег пружања услуга "стан на дан" У 43 случаја изречена забрана даљег пружања услуга "стан на дан"
Инспекција у појачаној контроли промета преко фискалних каса, изречено 543.000 КМ казни Инспекција у појачаној контроли промета преко фискалних каса, изречено 543.000 КМ казни
Најчитаније
  • Возач камиона погинуо у судару са аутобусом
    23h 18m
    0
  • Жена побиједила пет карцинома и живи без 11 органа
    15h 46m
    1
  • Божовић: Ми бранимо Републику Српску, а ви свој прљави капитал!
    21h 19m
    2
  • Код Будве уловљена плава ајкула тешка скоро 200 килограма
    22h 11m
    1
  • Епископ Николај Велимировић на данашњи дан проглашен светим
    1h 19m
    0