За договор у БиХ да се састану Русија, Турска, БиХ, Србија и Хрватска

09.10.2019. 11:19
0
ИЗВОР: Srna

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик сматра да би с циљем потизања договора народа у БиХ, имајући у виду побољшане односе Турске и Русије, требало разматрати могућност да се у форми квадрилатерале састану Русија, Турска, БиХ и Србија, па и Хрватска, ако жели.

Додик је навео да би то био форум који би окупљао ауторитете на које гледају народи из БиХ како би се покушало доћи до неких помака.

-Ми гледамо у Србију, једним дијелом у Русију, Бошњаци гледају у Турску, а Хрвати у Хрватску. Бићемо ми из БиХ, биће ови који су около. Дај да видимо шта је то могуће. Наравно да се то неће свидјети овима са Запада, али шта да радимо. Ако ми направимо одрживо рјешење, зашто би неко био против-, рекао је Додик за "Спутњик".

Он је истакао да је веома важно да се зна да Турска није она из времена бившег турског министра спољних послова Ахмета Давутоглуоа, који је често долазио у Сарајево и сијао поруке које су разједињавале и биле лоше за Србе.

-Реџеп Тајип Ердоган, када изузмете неке раније поруке, у ово вријеме веома је захвалан саговорник. Њега интересује договор у БиХ, сви народи-, рекао је Додик.

Српски члан Предсједништва БиХ је навео да не треба бити наиван и не мислити да ће Ердоган увијек са већом симпатијом гледати интересе Бошњака, него осталих народа, али да он, ипак, у свом практичном понашању нуди подршку консензусу, договору три народа и два ентитета у БиХ.

-И он ништа изнад тога не тражи. Зато је могуће данас са овом Ердогановом Турском разговарати и очекивати помоћ-, нагласио је Додик.

Он је навео да потпуно позитивно доживљава и улогу предсједника Србије Александра Вучића и Турске Реџепа Тајипа Ердогана по питању пројекта изградње ауто-пута, јер све што је требало да учине они су учинили, али да БиХ није учинила оно што је требало.

Додик је рекао да нема Савјета министара који треба да направи међудржавни уговор са Турском и Србијом у вези с тим пројектом и да се у БиХ иде веома споро.

Он је подсјетио да је, када је био предсједавајући Предсједништва БиХ, окупио све из ентитета и показао трасу ауто-пута, али да се послије тога ништа није урадило, нити има договора са Анкаром да би добили повољније финансирање.

Додик је оцијенио да се ништа није промијенило од сусрета чланова Предсједништва БиХ са Ердоганом у Анкари у априлу, те подсјетио да је Ердоган тражио у име Турске да им БиХ испоручи њихове држављане /гуленисте/ које сматра да су дио екипе која је вршила државни удар у Турској.

-У Сарајеву, које је надлежно за то, у ФБиХ, тврде да треба неке поступке да воде. Ја мислим другачије. Кажем - ако је неко држављанин Турске или било које друге државе, и ако нема двојно држављанство, и ако му нико није дао азил, и ако га потражује матична држава ... шта ми ту има да оклијевамо?-, рекао је Додик.

Он је додао да су се појавили и неки Европљани који су у вези са тим питањем почели да помињу слободе, па сада БиХ има проблеме.

-И шта сад Ердогану да кажем. Он мисли да ја као члан Предсједништва нешто могу ту да урадим. Ја не могу ништа да урадим. То је у ФБиХ, код Бошњака, они причају да се воде неки поступци. Али, Ердоган то тражи већ четири године, а ништа се не дешава. И шта треба у тој мучној ситуацији да на његово поновно тражење кажем – извините-, додао је он.

На питање да ли Ердоган може да помогне у формирању Савјета министара, Додик је рекао да је Ердоган био веома јасан и коректан, те подсјетио да је још у априлу рекао члановима Предсједништва БиХ у Анкари - формирајте Савјет министара, па се онда бавите НАТО-ом.

-То је логична ствар. А онда се ми вратимо у Сарајево, све обрнуто. То је та прича о надобудном /Жељку/ Комшићу који покушава да наметне своје ставове. Онда га прате ови из СДА, јер га не смију изгубити, јер ако га изгубе, пошто је он језичав, онда би то могао да буде велики проблем Бакиру Изетрбеговићу и самом Сарајеву. Они њега не желе да изгуби. Буквално СДА прати њега, шта год урадио-, каже Додик.

Он је додао да је по неким кабинетским кулоарима чуо да Комшић намјерава да се супротстави најављеној војној интервенцији Турске на сјеверу Сирије.

-Шта њега брига за та питања, ја то не разумијем? Не знам хоће ли или неће, али нико то није измислио, то је дошло из његовог окружења. Како да се сложимо са тим. Ја сматрам да је то унутрашња ствар Турске, шта ја имам с тим-, упитао је Додик.

Коментари 0
Повезане вијести
Додик предложио свим странкама да не учествују на изборима према Шмитовим наметнутим правилима Додик предложио свим странкама да не учествују на изборима према Шмитовим наметнутим прави...
Сједница Владе Српске 2. маја у Сребреници Сједница Владе Српске 2. маја у Сребреници
Додик позвао на усвајање извјештаја Међународне комисије о Сребреници и на митинг у Бањалуци Додик позвао на усвајање извјештаја Међународне комисије о Сребреници и на митинг у Бањалуци
Најчитаније
  • Возач камиона погинуо у судару са аутобусом
    22h 16m
    0
  • Жена побиједила пет карцинома и живи без 11 органа
    14h 44m
    1
  • Код Будве уловљена плава ајкула тешка скоро 200 килограма
    21h 9m
    1
  • Божовић: Ми бранимо Републику Српску, а ви свој прљави капитал!
    20h 17m
    2
  • Директору Средњошколског центра Фоча горјело возило
    21h 14m
    0