За изградњу Цркве Свете великомученице Недјеље у Заваиту прикупљено 149.000 марака

25.02.2024. 19:29
0
ИЗВОР: radiofoca.com

На првом завјетном сабору Заваита за изградњу Цркве Свете великомученице Недјеље у Заваиту код Фоче прикупљено је укупно 149.000 марака. Организатори и дародавци уједињени у племенитој идеји -обновити духовни живот запустјелог краја.

Удруженим снагама, уз благослов митрополита дабробосанског Хризостома, Заваићани ће добити дуго прижељкивану богомољу.

Дјечачки сан да у свом крају зазвоне црквена звона остварује Славко Дуњић из Градишке, који се са великом радошћу прихватио да буде један од дародаваца чије име ће бити уписано у овај велики градитељки подухват. Дуњић је несебично даровао звоно од 326 килограма и прилог за изградњу храма, што је, каже, остварење дугогодишње жеље његове породице.

- Везан сам за родни крај, ту сам прве кораке направио, прва слова научио, и зато желим да се једног дана на том мјесту заједно са становништвом тог краја и Богу помолим. Вјерујем да ће убрзо доћи дан да зазвоне та црквена звона и позову људе читавог тог краја на молитву. Позвао бих све оне који имају везе са Заваитом, а има нас широм свијета, да се одазову и помогну градњу ове богомољ - рекао је Дуњић.

Почетком септембра прошле године митрополит дабробосански Хризостом са свештеницима, освештао је земљиште и Часни крст на мјесту будућег олтара, гдје ће у својој љепоти изратси храм димензија од 60 метара квадратних, са основом уписаног крста дужине од скоро 15 метара и ширине око 12 метара квадратних. Љепоту ове светиње у средини уписаног крста, изнад храмовне лађе, красиће купола висока десет метара. У горостасном крајолику храм је чекао своје вријеме и мјесто да се с њим саживи и да окупља вјерни народ уз молитвено заступништво небеске заштитнице Свете великомученице Недјеље.

- Црква је много важна нашем народ, посебно у опустјелим крајевима, јер је црква та која враћа народ, окупља га у заједници и молитви. Радује нас велики број приложника који својим даром, подршком и активностима иду ка истом циљу, што скоријој изградњи цркве у Заваиту - рекао је парох тетимски, јереј Милош Јањић.

Први пут је да у богомспасаваној Митрополији дабробосанској ниче храм у славу Свете великомученице Недјеље. Да ништа није случајно, свједоче приче потомака да је Света Недјеља у Заваит дошла седамдесетих година прошлог вијека, када је њену икону донио Неђељко Кунарац предсједник тадашње Српске православне црквене општине тетимске, из Богородичиног врта - Свете горе атонске из манастира Хиландар. Од установљења идеје о градњи, освештања темеља, прикупљања средстава, пред Грађевинским одбором многе су обавезе.

- Послије освећења, кренули су радови и теку планираном динамиком. Урађени су припремни радови за изградњу темеља, хидроизолација, бетон подложни и друго, а сада треба да се настави градња са темељима.  Послије тога, настављамо даље са зидањем, уз помоћ цијеле заједнице и добротвора - казао је предсједник Грађевинског одбора, Братислав Матовић.

Сабору Заваита у Фочи одазвао се велики број званица из политичког, привредног, јавног и културног живота ове и других локалних заједница из Српске и региона. Подршку градњи дала је и Општина Фоча у износу од 10.000 марака. Начелник општине Милан Вукадиновић најавио је и додатну финансијску подршку како би посао што прије био приведен крају.

У културно-умјетничком програму наступили су гуслари, етно и пјевачке групе, КУД Фоча и пјевач Баја Мали Книнџа.

 Пише: Радмила Првуловић

Коментари 0
Повезане вијести
Фоча: Службеник осумњичен да је оштетио клијента банке за 20.000 КМ Фоча: Службеник осумњичен да је оштетио клијента банке за 20.000 КМ
Пронађено беживотно тијело Драге Танасковића Пронађено беживотно тијело Драге Танасковића
Часно и храбро војевање фочанских бригада Часно и храбро војевање фочанских бригада
Најчитаније
  • У храму у Војковићима служено празнично вечерње богослужење (ФОТО)
    18h 10m
    0
  • Млади гуслар Лазар чува традицију и народнe обичајe
    16h 59m
    0
  • Несрећа код Градишке са трагичним епилогом: Погинуо мушкарац!
    19h 36m
    0
  • Драма у Мадриду: Надал изгубио живце, свађао се са судијом (ВИДЕО)
    19h 41m
    0
  • Сара Ћирковић шампионка Европе: Пресрећна сам и препоносна
    19h 9m
    0