За јавну увреду Српске три године затвора

28.07.2021. 13:06
0
ИЗВОР: СРНА

Ко јавно изложи порузи, презиру или грубом омаловажавању Републику Српску, њену заставу, грб, амблем или химну, казниће се казном затвора до три године, предвиђа допуна Кривичног законика Републике Српске коју су договорили лидери парламентарних странака у Српској.

Допуна закона предвиђа да ће, ако је дјело из овог првог става извршено на начин да се Република Српска означи као агресорска или геноцидна творевина или њени народи агресорским или геноцидним, учинилац бити кажњен казном затвора од шест мјесеци до пет година, објавио је АТВ.

-Ако је дјело из става 2. овог члана извршило службено или одговорно лице или лице у институцијама власти или органу који се финансира из јавног буџета, казниће се казном затвора од двије до десет година- пише у допуни Кривичног законика Републике Српске.

Ако су дјела из првог и трећег става овог члана извршена у намјери промјене уставног уређења Републике Српске, њене територијалне цјеловитости или независности, учинилац ће се казнити казном затвора од три до петнаест година, четврта је тачка допуне овог закона.

Овај закон ступа на снагу наредног дана од дана објављивања у "Службеном гласнику Републике Српске".

Овај закон представља одговор на одлуку одлазећег високог представника Валентина Инцка на наметање одлуке о забрани негирања геноцида, те је заштита Српске и њених грађана.

У образложењу овог законског рјешења се наводи да је уставни основ за доношење овог закона садржан у Уставу Републике Српске, према којем су грађани Републике Српске равноправни у слободама, правима и дужностима, једнаки пред законом и уживају исту правну заштиту људских права и слобода.

БиХ се, према њеном Уставу, састоји од два ентитета, Федерације БиХ и Републике Српске, при чему сваки од ентитета има своје надлежности и своје органе власти.

Иако је ријеч о чињеници која је добро позната свим грађанима БиХ, посљедњих година се веома често предузимају различите активности којима се вријеђа углед Републике Српске и њених грађана, све у циљу провоцирања одређених интервенција у Дејтонски мировни споразум које би водиле ка укидању Републике Српске.

-Посебну опасност по уставноправну позицију Републике Српске и њених народа представљају јавно изречени ставови да је Република Српска геноцидна и агресорска творевина а њени народи геноцидни и агресорски- пише у образложењу.

Овакви јавно изречени коментари на рачун цијелог једног народа представљају нецивилизацијски акт којим се дубоко вријеђа углед сваког појединца и колективитета којем тај појединац припада.

-Једино ефикасно средство заштите свих индивидуалних и друштвених вриједности, па и угледа Републике Српске и њених народа, јесте кривично законодавство- истиче се у образложењу.

Управо због ових чињеница се приступило креирању нових законских рјешења са циљем да се кроз органе формалне друштвене контроле обезбиједи санкционисање свих понашања којима се вријеђа углед Републике Српске и њених народа.

Коментари 0
Повезане вијести
Наредних дана промјенљиво, сутра могући јачи пљускови и град Наредних дана промјенљиво, сутра могући јачи пљускови и град
Сутра обиљежавање 32 године од смрти 12 беба Сутра обиљежавање 32 године од смрти 12 беба
Када радник има право на скраћено радно вријеме? Када радник има право на скраћено радно вријеме?
Најчитаније
  • Рагиб Халиловић – Херој са Грбавице
    7h 41m
    6
  • Село које је проклео цар Лазар и данас живи клетву
    7h 46m
    1
  • Пет лица повријеђено у саобраћајној незгоди на путу Љубогошта - Подроманија
    8h 38m
    0
  • Туга у Билећи, погинуо младић из Гацка
    21h 8m
    0
  • Саобраћајна незгода на путу Љубогошта-Подроманија
    8h 52m
    0