За матурско вече потребно минимално 850 марака

17.05.2023. 09:06
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Да би се ове године спремио један матурант средње школе за матурско вече потребно је просјечно око 850 КМ, што је велики ударац на џепове родитеља у Српској, који се већ увелико суочавају са поскупљењима и инфлацијом.

Према свим трошковима које имају матуранткиње да би засијале за матурско вече потребно је око 950 КМ, а када је ријеч у матурантима потребно је издвојити око 800 КМ.

Из "Јелена Шопа" у Бањалуци казали су за "Независне новине" да се матурске хаљине крећу од 120 до 450 КМ, а како истичу највећа потражња је за онима чије се цијене крећу од 280 до 350 КМ.

Када је ријеч о мушком дијелу матураната, они за свечано одијело у просјеку треба да издвоје око 350 КМ. Како истичу из бањалучких радњи, цијене мушких одијела се крећу од 170 КМ па до 400, али како кажу има и скупљих, а све зависи од тога шта матуранти желе.

Свима су потребне свечане ципеле, а да би их купили дјевојке треба да издвоје минимално 150 КМ, док је мушкарцима у просјеку потребно око 200 КМ.

Дјевојке имају више трошкова јер ту су и шминкање, маникир, педикир и фризура.

Из фризерских и козметичких салона поручују да је за ове четири ставке потребно издвојити најмање око 200 КМ.

- Цијена фризуре зависи од тога шта матуранткиња жели, али најјефтинија фризура је 50 КМ, а цијена је виша у зависности од дужине косе и слично - казали су из једног бањалучког фризерског салона.

Скоро све дјевојке се одлучују за професионално шминкање, а цијене се крећу минимално од 30 КМ па све до 80 КМ.

 

Међутим, ово није крај свих трошкова јер су матуранти ти који плаћају матурске забаве које се ове године крећу од 50 до 100 КМ.

Фотографи су постали саставни дио сваке матурске вечери, а већина матураната се опредјељује за личне фотографе који свој рад најчешће наплаћују по сату.

Један од бањалучких фотографа казао је за "Независне новине" да је цијена фотографисања матурских вечери од 100 до 200 КМ, зависно од тога колико фотограф часова фотографише.

Муриса Марић, извршна директорица Удружења грађана ДОН Приједор, казала је за "Независне новине" да је ово удар на ионако танак новчаник родитеља.

- Цијене које видимо су више него једна плата, а да би се купило оно основно потребно је много новца. Ово је свакако огроман удар на џепове потрошача јер то није једини трошак. Знамо да је на самом крају том истом матуранту потребно дати и новац да би имао за прославу која креће након свечане прославе - рекла је Марићева.

 

Како истиче, ово је још један показатељ колико је све поскупјело и колико је заиста тешко послати једног матуранта на матурско вече.

Неки градови сносе трошкове

Бањалука, Теслић, Источна Илиџа и Источно Ново Сарајево ће сносити комплетне трошкове матурске забаве.

 

Град Бањалука сноси трошкове матурских забава за око 2.300 матураната, Теслић за око 250, док ће Источна Илиџа и Источно Ново Сарајево матуранте почастити са по 100 КМ.

Драшко Станивуковић, градоначелник Бањалуке, рекао је да град овим жели почастити матуранте јер су они будућност Бањалуке.

Пише: Дијана Петрушић

Коментари 0
Повезане вијести
Сутра нерадни дан Сутра нерадни дан
Лов газда са Јадрана не престаје Лов газда са Јадрана не престаје
Мањи приноси дижу цијене воћа Мањи приноси дижу цијене воћа
Најчитаније
  • Пронађено тијело мајке која се са дјецом утопила у Бојани
    23h 22m
    0
  • Тијана Бошковић у Пребиловцима: Херцеговина је са мном гдје год кренем (ФОТО)
    17h 35m
    2
  • Годишњица рођења Милутина Бојића, аутора "Плаве гробнице"
    23h 26m
    0
  • Данас Марковдан
    5h 53m
    0
  • Извучено тијело настрадалог рудара
    21h 35m
    0