За пола године 293 кривична дјела

13.07.2023. 17:25
0
ИЗВОР: srna.rs

На подручју у надлежности Полицијске управе Источно Сарајево за шест мјесеци евидентирана су 293 кривична дјела, међу којим су два убиства у покушају и једно тешко убиство, рекао је начелник ове управе Бранимир Шеховац.

- Кривична дјела убиства у покушају и убиство су расвијетљена, а против извршилаца достављен је извјештај Окружном јавном тужилаштву у Источном Сарајеву - изјавио је Шеховац на конференцији за новинаре на Палама.

Он је рекао да су у протеклих шест мјесеци непознати извршиоци починили два разбојништва, која су расвијетљена, те да су овој управи пријављене четири крађе моторних возила, од којих су три пронађена.

- По основу претрага Интерпола привремено су одузета два путничка возила, а службеници Полицијске управе Источно Сарајеви су на подручју ове управе пронашли и три возила отуђена у Федерацији БиХ - истакао је Шеховац.

Према његовим ријечима, за шест мјесеци регистровано је 35 случајева насиља у породици, што је за два мање у односу на лани, те два случаја вршњачког насиља која су извршила три малољетна лица, против којих је Окружном јавном тужилаштву у Источном Сарајеву достављен извјештај о кривичном дјелу.

Шеховац је нагласио да је стање безбједности на подручју ове управе задовољавајуће, те да ће и даље предузимати све неопходне мјере и радње како би стање у будућем периоду било још боље.

Начелник Сектора криминалистичке полиције Радомир Церовина рекао је да су за пола године регистровали 293 кривична дјела, што је за четири одсто више у односу на лани, док је надлежном тужилаштву поднесено 259 извјештаја о кривичним дјелима против 264 лица.

Церовина је навео да је ријеч о 244 кривична дјела општег криминалитета, 12 из области безбједности саобраћаја, 23 из области привредног криминалитета, 13 кривичних дјела у вези са дрогом и једно из Кривичног закона БиХ.

Према његовим ријечима, коефицијент расвијетљености кривичних дјела по непознатом извршиоцу је 66 одсто, а укупне расвијетљености 87 одсто.

Начелник Сектора полиције Милан Чворо рекао је да су за пола године забиљежили 194 нарушавања јавног реда и мира, што је за 10,2 одсто више у односу на исти период лани.

Чворо је навео да је због нарушавања јавног реда и мира санкционисано 245 лица, од којих су 22 повратници у вршењу прекршаја, док нарушавања у већем обиму није било.

Када је ријеч о безбједности саобраћаја, Чворо је рекао да се за шест мјесеци на подручју Полицијске управе Источно Сарајево догодило 315 саобраћајних незгода, што је 8,6 одсто више у односу на исти период претходне године.

Према његовим ријечима, у саобраћајним незгодама једно лице је смртно страдало, а у упоредном периоду седам.

- Лакше повреде задобила су 104 лица, а теже повреде 23. Биљежимо смањен број смртно страдалих лица за 80 одсто - истакао је Чворо.

Чворо је додао да су из саобраћаја искључили 1.187 возача, од којих 866 због вожње под утицајем алкохола, 180 због одбијања тестирања на дрогу, те 88 због вожње прије стицања права.

Он је нагласио да су континуирани рад полиције, употреба мобилних радарских система, пресретачи, као и стационари радари на подручју Управе допринијели добрим резултатима у области безбједности саобраћаја. 

Коментари 0
Повезане вијести
Пале: Радомир Вучковић пронашао новац и вратио га власницима Пале: Радомир Вучковић пронашао новац и вратио га власницима
Претреси у Источном Новом Сарајеву, једно лице лишено слободе Претреси у Источном Новом Сарајеву, једно лице лишено слободе
Екипа ОШ „Србија“ прва на такмичењу из области саобраћаја и вјештине у вожњи бициклом (ФОТО) Екипа ОШ „Србија“ прва на такмичењу из области саобраћаја и вјештине у вожњи бициклом (ФОТО)
Најчитаније
  • Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву
    18h 26m
    3
  • Дан када је отишао Сена - „Кишни човјек“
    19h 31m
    4
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    13h 14m
    0
  • Утопио се отац деветоро дјеце
    14h 20m
    0
  • Међународни празник рада, 1. мај – симбол борбе за бољи и праведнији свијет
    22h 48m
    0