За преваре на тендерима до десет година затвора

17.11.2022. 19:58
0
ИЗВОР: capital.ba

Агенција за јавне набавке БиХ предлаже да се допуни Кривични закон БиХ којим би се преваре у поступцима јавних набавки кажњавале и до десет година затвора.

Тако за одговорно лице у предузећу или предузетника који достави понуду засновану на лажним подацима, или понуду утемељену на забрањеном договору те ако учини било коју незаконитост са циљем да утиче на доношење коначне одлуке, тражи се новчана казна и шест мјесеци до пет година затвора.

Ако је кривичним дјелом прибављена имовинска корист или проузрочена значајна материјална штета у набавци већој од милион марака, предлаже се казна од једне до дест година робије и новчано од 1.000 до 5.000 КМ.

За правно лице, овим приједлогом може се изрећи казна од 5.000 па до чак 50.000 КМ.

- Учинилац који добровољно открије да се понуда заснива на лажним подацима или на недозвољеном договору са осталим понуђачима, или да је предузео друге противправне радње у намјери да утиче на доношење одлука наручиоца прије него што он донесе одлуку о избору понуде, може се блаже казнити или ослободити од казне - стоји у приједлогу.

Одговорности није ослобођен ни уговорни орган, који спроводи набавку.

Онима за које се утврди да су погодовали или склопили уговор са понуђачем чија је понуда у супротности с условима из тендерске документације, казниће се казном затвора од шест мјесеци до пет година и новчаном казном од 1.000 КМ до 5.000 КМ.

И њима, као и привредницима пријети десет година робије за већу штету или материјалну корист у набавкама од преко милион марака.

- Казном од шест мјесеци до пет година и новчано, казниће се службена или одговорна особа која искористи положај или прекорачи овлаштења или не обави дужности, а изврши погодовање у давању, преузимању или уговарању послова за своју дјелатност или дјелатност особа с којима је интересно повезана - наводи се у приједлогу допуна Кривичног закона БиХ.

Из Агенцији, образлажући своје захтјеве наводе да је у пракси евидентна појава мањег броја понуђача, давања лажних података, подјеле тржишта и фиктивних понуда.

Наводе да понуђачи склапају договоре фингирајући надметање, договарају се око снижавања цијена чиме друге истискују из поступка, успут нарушавајући конкуренцију.

Кажу да су активности по овом питању покренули почетком октобра ове године те да ће министарству правде БиХ ускоро упутити писану иницијативу.

- Агенција ће приједлог кривичне одредбе доставити на стручно мишљење и свим органима и институцијама, који могу допринијети квалитетнијем и адекватнијем финалном тексту иницијативе - кажу они.

Подсјећају како се ова идеја нашла у приједлогу Закона о јавним набавкама, али да су надлежна министарства сугерисала да се поменута одредба изостави из тог закона, а да се иницира измјена Кривичног закона, што ће сада и учинили.

Приједлог допуне се налази на њиховом сајту, а они позивају цјелокупну јавност да достави своје приједлоге и сугестије.

Рок за доставу сугестија, коментара, приједлога је 1. децембар.

TIBiH поздрављају иницијативу, али су скептични

У организацији Transparency International BiH поздрављају одлуку Агенције да иницира измјене закона.

Напомињу да сличне одредбе постоје у кривичним законима Републике Српске и Брчко Дистрикта док то није случај у ФБИХ и државном нивоу, али да је број процесуираних јако мали.

Свјесни су да само прописивање неће имати ефекта, ако се институције не укључе са поркетањем истрага и подизањем оптужница.

- Сам закон који иницира Агенција је доста добро формулисан и омогућава да се процесуирају и одговорна лица у уговорним органима и понуђачи док рецимо у Кривичном закону Републике Српске за то посебно кривично дјело може се казнити само понуђач. Дакле саме измјене су добре и надамо се да ће бити усвојене али без реформе правосуђа тешко да ћемо имати помака када је у питању сузбијање копрупције у овој области - рекао је за Capitalпортпарол ове организације Срђан Траљић.

Коментари 0
Повезане вијести
Новалић почео издржавање казне у затвору у Војковићима Новалић почео издржавање казне у затвору у Војковићима
Фадил Новалић још није отишао у затвор у Војковиће Фадил Новалић још није отишао у затвор у Војковиће
Стравични детаљи о смрти затвореника у затвору у Србији Стравични детаљи о смрти затвореника у затвору у Србији
Најчитаније
  • Годишњица срамне арбитраже за Добрињу
    21h 40m
    0
  • „Дом инвест“ гради дом за вас
    19h 9m
    0
  • Паљани на поклоничком путовању у манастир Хиландар
    13h 23m
    0
  • Џудисти из Српске дигли глас против актуелног руководства
    18h 27m
    1
  • Доктор Шупић обавио 42 прегледа у превентивној акцији у Источном Старом Граду
    9h 35m
    0