За споменике културе памћења и сјећања 3,5 милиона КМ

21.12.2023. 14:24
0
ИЗВОР: srna.rs

За пројекте културе памћења и сјећања на подручју града Источно Сарајево до краја 2024. године укупно ће бити издвојено око 3,5 милиона КМ, изјавио је данас градоначелник Љубиша Ћосић.

Ћосић је указао да треба његовати културу памћења и сјећања јер су Срби из Сарајева, уз браћу на Косову и Метохији и људе из Српске Крајине, најстрадалнији дио српског народа.

- Од 1992. до 1995. године на овом подручју погинуло је 4.211 бораца и 2.967 цивила, уз 120.000 Срба који су напустили Сарајево - подсјетио је Ћосић.

Он је навео да за период Другог свјетског рат постоје подаци за око 6.796 имена страдалих цивила са тачним мјестима стратишта, налогодавцима, фотографијама, што ће све бити приказано у меморијалном комплексу на локалитету "Парка сунца" у Источном Новом Сарајеву.

- За Први свјетски рат немамо пуно података, али смо дошли до имена 2.000 цивила који су страдали на овом простору - рекао је Ћосић на конференцији за новинаре.

Ћосић је појаснио да су предвиђена 3,5 милона КМ обезбјеђења из средстава Владе Републике Српске, Градске управе и општина у саставу града, те је данас презентовао пројекте који су завршени, чија је изградња у току и који ће се реализовати у наредној години.

Као најзначајнији истакао је меморијални комплекс у "Парку сунца" у Источном Новом Сарајеву за шта је Влада издвојила 800.000 КМ, а из градског и буџета општине Источно Ново Сарајево издвојено је по 150.000 КМ.

Ћосић је навео да ће споменички дио чинити скулптура Бијелог анђела и велики дисплеј на коме ће се исписивати имена страдалих, фотографије, што ће бити трајна поставка, те се нада да ће то веома брзо бити представљено јавности.

Он је подсјетио да је завршен и споменик жртвама требевићког краја који је рађен заједно са Српском православном црквом, а град је за умјетнички дио издвојио око 20.000 КМ.

У току је и израда идејног пројекта за споменик жртвама НАТО бомбардовања на Палама који ће се налазити уз будућу зграду Градске управе. Споменик ће осликавати макету обореног француског авиона "мираж" на Палама, а биће и израђени и јелени који у раном хришћанству симболизују душе људи који одлазе и то ће бити успомена на 156 цивила страдалих у овом бомбардовању.

Ћосић је нагласио да је урађен и идејни пројекат за парк стећака на локалитету Павловац у Источној Илиџи, који би требало да буде завршен идуће године.

Ћосић је рекао да је вајар Драган Раденовић из Србије израдио статуу Павла Раденовића, историјске личности која је владала овим просторима од 1398. године, подсјетивши да је на на двору Павла Раденовића у Рогатици рађено Чајничко јеванђеље, један од најстаријих писаних докумената на простору БиХ.

- Споменик је израђен и биће постављен на Палама јер су и Пале добиле име по династији Раденовић - објаснио је Ћосић.

Када је у питању пројекат капије града, Ћосић је истакао да је у фази израда идејног рјешења, те да ће то бити пасарела која повезује Трг Републике Србије у Источном Сарајеву и парк "Др Миодраг Лазић" у Источној Илиџи. Треба да буде завршен идуће године.

Ћосић је додао да ће у кругу Болнице "Србија" у Источном Сарајеву бити изграђен парк великана српског здравства, чија ће изградња коштати око 600.000 КМ.

Он је подсјетио да су издвојена средства за измјештање споменика палим борцима на Корану на Палама, урађено је и освјетљење торња на Требевићу у бојама заставе Републике Српске за шта су средства обезбиједили донатори.

Ћосић је напоменуо да је у 2021. години обновљен споменик једном од најзначајнијих Срба Глигорију Јефтановићу, који је између осталог основао и Српско културно и просвјетно друштво "Просвјета", а да су годину касније обновљена 52 споменика српскимм борцима у мјесту Кнежина на Сокоцу уз редовна давања за одржавање војничког гробља "Нови зејтинлик".

- Веома је битно ове објекте изградити, одржавати, али је најважније да подсјећају будуће генерације шта је дато за Републику Српску - нагласио је Ћосић.

Градоначелник Ћосић је рекао да ће при Одјељењу за друштвене дјелатности бити формиран Одсјек за културу сјећања и памћења у којем ће радити људи који су већ запослени у Градској управи.

Коментари 0
Повезане вијести
Кошаркаши „Славије“ у недјељу дочекују „Посушје“ Кошаркаши „Славије“ у недјељу дочекују „Посушје“
Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
Новчана подршка матурантима од општина Источна Илиџа и Источно Ново Сарајево Новчана подршка матурантима од општина Источна Илиџа и Источно Ново Сарајево
Најчитаније
  • Сјећање на мајора Вука Чвору: Осам година од смрти
    8h 29m
    8
  • Божовић: Источна Илиџа - свјетионик источног дијела Српске
    23h 59m
    0
  • На Васкршњем базару прикупљено 2.820 КМ
    23h 30m
    0
  • Џудо савез Републике Српске: Редовна Скупштина 4. јуна на Јахорини
    23h 13m
    0
  • Данас Лазарева субота и Врбица
    11h 0m
    0