За тону пелета треба 350 марака, не чекајте хладне дане

09.10.2019. 09:49
0
ИЗВОР: Srpska.info

Цијена пелета који се све више користи за гријање домаћинстава и у БиХ, тренутно је између 330 и 350 КМ, али негдје већ иде и до 380 КМ по тони, показују најновији огласи за продају пелета на највећој интернет страници за купопродају у БиХ.

Стручњаци истичу да су цијене овог енергента тренутно близу реалних, те да је и ситуација са пелетом стабилна, али подсјећају да несташице, нагли скокови цијена и вишемјесечно чекање на испоруку често задају велике главобоље потрошачима у БиХ.

Због тога је, кажу, пелет најбоље набављати раније у току године, а не чекати хладне дане, јер тада цијене најчешће и вртоглаво расту.

Крајем децембра прошле године, рецимо, бројни потрошачи у БиХ су се суочили са ситуацијом да су за тону пелета морали да плате и невјероватних 500 марака, јер су са јако хладним данима нагло скочиле и потражња и цијене.

Само неколико мјесеци раније, током љета, пелет се могао набавити и по цијени од 250 КМ, док је на јесен већ цијена била у просјеку око 350 до 400 марака. Сличних и драстичнијих ситуација било је и претходних година.

– Потражња за пелетом расте из године у годину, јер је све више и инсталираних пећи на пелет. Сваке године имамо неколико хиљада нових потрошача који се обично у јесен или рану зиму појаве са тражњом за пелетом и то онда узрокује и нагли раст тражње и шпекулације одређених трговаца. Тренутно је, ипак, ситуација стабилна – оцјењује за Српскаинфо Горан Ивановић, једини сертификовани инспектор производње пелета према европском ЕНплус стандарду из БиХ, те тренер за руководиоце производње пелета.

Цијена је, истиче, реална с обзиром на то да се и цијене сировине за дрвну индустрију расту из године у годину, а отпад из индустрије дрвета је сада већ јако тражен и достиже неколико пута веће цијене у односу на прије неколико година.

– Поред тога производња пелета је знатно захтјевнија у зимском периоду, па то може утицати и на цијене. Препорука је, дакле, да се пелет набавља од провјерених, сертификованих производјача и у периоду кад је мања тражња како би добили квалитетан пелет по повољнијим цијенама – каже Ивановић.

Он подсјећа и да је, ако се производи од квалитетне сировине и ако се сви процеси у производњи држе стандардизованих процедура, пелет тада заиста квалитетан производ високих калоријских вриједности и врло једноставан за кориштење.

– Пелет је популаран и због самог начина његовог кориштења. Код нас је најчешће пакован у вреће од 15 кг, па не заузима велики простор као рецимо дрва за ложење. Пећи на пелет су аутоматизоване, пуне се на неколико дана, саме се пале и гасе како корисник одреди и раде на аутоматском температурном режиму. Пепео који остаје након сагоријевања квалитетног пелета је у занемаривој количини – истиче Ивановић.

Коментари 0
Повезане вијести
База података поскупљује регистрацију возила? База података поскупљује регистрацију возила?
Цијене нафте у паду Цијене нафте у паду
Фармере и клаоничаре криве за појаву афричке куге свиња у Семберији Фармере и клаоничаре криве за појаву афричке куге свиња у Семберији
Најчитаније
  • ПУ Источно Сарајево: Ухапшен мушкарац због основа сумње да је мучио и убио пса
    10h 17m
    6
  • ВиК Источно Сарајево: Ванредно обавјештење
    12h 6m
    0
  • Погледајте како данас изгледа Црква Христа Спаситеља у Истанбулу која је претворена у џамију (ФОТО/ВИДЕО)
    6h 35m
    13
  • Фоча: Возило слетјело у корито Дрине, возач тешко повријеђен
    6h 22m
    0
  • Паљани прваци Балкана у џију-џицуу
    23h 9m
    0