Заборављени "спорт" - скокови у воду на коњy

06.02.2021. 21:23
0
ИЗВОР: Катера

Идеја да се баците са 20-метарске платформе за скокове у воду за велику већину људи представља само откачену помисао. Скок са поменуте платформе док сте на леђима коња је тек само за оне заиста одважне и луде.

Управо то су неки људи радили у раној половини XX вијека у спорту познатом као скакање у воду на коњу. Својеврсни спорт, који се свидио само најекстремнијим трагачима за узбуђењем, подразумијевао је пењање на леђа коња и наговарање да скочи с високе платформе у воду, главом на доле.

Овај чудни спорт се први пут појавио 1880-их година, као замисао Вилијама Карвера, олимпијског скакача у воду. Карвер је наводно дошао на ту идеју прелазећи мост преко ријеке Плате у Небраски. Док је Карвер још био на коњу, коњ је скочио с моста у воду, надахњујући идеју о новом спорту.

Иако сам Карвер није видио себе у будућности, да учествује у том спорту, он је тренирао коње и убиједио своју ћерку да се бави тиме.

Нови спорт је био атракција на шеталиштима популарних туристичких градова попут Атлантик Ситија у држави Њу Џерси, где су масе биле жељне забаве уживо. Сонора Карвер, супруга сина Вилијама Карвера, постаће најпознатији скакач у спорту, редовно наступајући на пристаништу Атлантик Ситију током 1920-их и 1930-их. На крају је изгубила вид због несреће при скакању, што је било инспирација за књигу и Диснијев филм (Wild Hearts Can't Be Broken).

Иако су се повреде ипак догађале, чешће је јахач био у опасности него коњ. Бивша јахачица, Сара Харт, присјетила се колико је повјерења требало између јахача и коња: "Скакали су кад су били спремни ... никако не бих жељела да при скоку будем на узнемиреном коњу. Мој живот је зависио од тога да коњ буде потпуно миран док скаче у воду. У моје време није било помоћних електричних уређаја, замки или било чега сличног. "

До 1970-их скакање у воду на коњу је почело губити своју популарност, јер су активисти за заштиту животиња све чешће тражили престанак ове луде праксе. Било је, међутим, мањег напора да се овај спорт врати 2012. године у Атлантик Сити, али су га заштитници животиња брзо угушили.

Једина изложба скакања у воду на коњима која и данас ради налази се на језеру Џорџ, у држави Њујорк.

Како је то све некада изгледало, погледајте видео из давне 1923. године:

 

Коментари 0
Повезане вијести
Тадија Тадић има 45 коња и у сталној је борби с природом Тадија Тадић има 45 коња и у сталној је борби с природом
Прича о Гавриловићима из Бјелогораца и животу на селу Прича о Гавриловићима из Бјелогораца и животу на селу
Најчитаније
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    14h 56m
    0
  • Преминуо Војислав Чаркић - наш добри прота Војо
    5h 54m
    10
  • Сјећање на Миломира Јањића Зеку
    14h 20m
    0
  • Годишњица смрти предсједника СФРЈ Јосипа Броза Тита
    12h 35m
    12
  • Годишњица херојске погибије пилота Миленка Павловића
    14h 14m
    0