Забрањен лов ракова и бројних врста рибе

13.07.2020. 10:17
0
ИЗВОР: nezavisne.com

У Српској није дозвољен лов ријечног, барског нити поточног рака, а забрана се односи и на бројне врсте рибе.

На списку риба које се не смију ловити нашле су се кечига, караш, паструга и многе друге.

Све то је наведено у Правилнику о начину обављања риболова, ловостају, алатима, опреми и средствима за риболов, који је већ усвојен.

Овај правилник доноси и низ других правила. Рецимо, поточна пастрмка се не смије ловити од 1. октобра до 1. марта. У лов на сома не смије се ићи од 1. маја до 15. јуна. Ако сте риболовац, на шарана и на клена заборавите од 15. априла до 31. маја.

Није дозвољен риболов младице, поточне пастрмке, неретванске мекоусне пастрмке и липљена од 21 сат до три јутру у периоду љетног рачунања времена, те од 18 часова до пет ујутру током зимског рачунања времена.

Из Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС кажу да је било евидентно да су у протеклом периоду уловљене незнатне количине или уопште нису уловљене поједине врсте рибе, што је био разлог за доношење новог прописа у циљу заштите и очувања угрожених врста риба и других водених организама.

-Приликом израде правилника извршене су консултације са ресором за екологију у Министарству за просторно уређење, грађевинарство и екологију са циљем усклађивања забране лова појединих водених организама са Уредбом о строго заштићеним и заштићеним дивљим врстама коју је Влада усвојила 26. фебруара 2020. године- рекли су за "Независне новине" из ресорног министарства.

Осим тога, како су додали, у обзир су узети и прописи ЕУ, међународне конвенције те прописи земаља у окружењу који се односе на заштиту појединих врста риба и других водених организама.

Милован Живковић, предсједник Спортског риболовног савеза Републике Српске, рекао је за "Независне" да су у изради овог правилника учествовали и струка и наука.

-Тачно је да је забрањен лов великог броја врста рибе. За неке од њих је оцијењено да су угрожене. Нека од правила су преузета из окружења, нека из Европе- навео је Живковић.

Према његовим ријечима, овим правилником ријешено је много ствари, мада има и оних с којима риболовци нису задовољни.

На питање колико ће грађанима бити тешко да схвате да неке врсте водених врста више не смију да лове, он напомиње да се правила морају поштивати.

-Забрана је забрана. Ако је већ нешто прописано, ми немамо ту шта да чинимо. Такво је слово закона и мораћемо да га примјењујемо- рекао је Живковић за "Независне".

Коментари 0
Повезане вијести
Кажњен директор РАК-а, покренут поступак против министра Хуртића Кажњен директор РАК-а, покренут поступак против министра Хуртића
На Сани уловио све саме капиталце (ФОТО) На Сани уловио све саме капиталце (ФОТО)
Како препознати да ли је риба свјежа? Како препознати да ли је риба свјежа?
Најчитаније
  • Одржане "Васкршње радости", један од најљепших догађаја у Источној Илиџи (ФОТО)
    13h 58m
    0
  • Породилишту у Источном Сарајеву уручени пакети поводом Недјеље Црвеног крста
    13h 14m
    0
  • Родбина прислужила свијеће на "Новом Зејтинлику"
    10h 30m
    4
  • Човјек из БиХ налетио на змију дугу више од метар и пo (FOTO)
    8h 52m
    0
  • Данас Марковдан
    17h 40m
    0