Задојени мржњом ни мртвима не дају мира

24.09.2024. 11:02
0
ИЗВОР: glassrpske.com

Православно гробље на Пламеницама код Кључа сваке године је на мети вандала, а према мишљењу социолога, надгробне споменике могу да руше само појединци задојени вјерском и националном мржњом коју преносе са кољена на кољено.

Предсједник Одбора за заштиту права Срба у ФБиХ Ђорђе Радановић наводи да вандали руше споменике сваке године на гробљу на Племеницама, али да они не буду пронађени и санкционисани.

- Тужилаштво Унско-санског кантона никада није реаговало на кривичне пријаве које смо подносили. Од оних за кривична дјела која су извршена 1995. године над Србима па до рушење гробаља и свакодневно узнемиравање Срба на подручју Кључа, Санског Моста и свих српских села - рекао је Радановић и подсјетио да су припадници Петог корпуса такозване Армије БиХ 1995. уништили српско село Пламенице те срушили православно гробље на коме није остао ниједан читав споменик.

Срби су, наводи он, обновили гробље које је сваке године на мети вандала.

- Ниједна година није протекла да није рушено гробље, да ли један или 15 споменика. Тамо Срби више не праве споменике усправно, већ их положе на земљу како не би били рушени - рекао је Радановић и подсјетио да је на подручју Пламеница 1991. године живјело 203 Срба, а данас нема ниједног.

Социолог Иван Шијаковић каже да се у овом случају показује да вјерска и национална загриженост једне стране, односно у овом случају Муслимана, доводи и до рушења споменика на православним гробљима.

Слика

Фото:  glassrpske.com

- Једноставно они не могу да трпе да у њиховом завичају буде неко други па били они и мртви. То је најгора ствар коју вера и нација имају у 21. веку, односно у време када људи могу да живе мирно и лепо без икаквих сукобљавања. То показује и да су та верска и национална трвења много дубља него што је човекова идеологија. Све идеологије буду и прођу, а остане та  национална и верска као вечите – рекао је “Гласу” Шијаковић и додао да је та идеологија у комунизму на овим просторима обуздана, али је како наводи тајила у људима те се преносила са генерације на генерацију.

Шијаковић је вандале који скрнаве гробље упоредио са полуљудима.

Парох кључки Немања Росић рекао је да су вандали у протекле двије године четири пута скрнавили православно гробље на Пламеницама које су вјерници 2021. године раскрчили, подигли споменике и оградили.

- Ово гробље послије протеклог рата било је потпуно уништено. На гробљу је сахрањено 96 људи. Тек 2000. године подигнут је једини спомен-крст Луки Ђукићу, по ком се и могло препознати гробље које је било зарасло у коров - додао је парох Росић и упитао зашто некоме сметају надгробни споменици у Кључу.

Пријава

Вандали су у недјељу поново оскрнавили православно гробље на Пламеницама код Кључа, а из МУП-а Унско-санског кантона казали су да су примили пријаву о скрнављењу православног гробља на Пламеницама код Кључа. Поручили су и да ће поступити по пријави те да више детаља о том случају не могу давати.

Коментари 0
Повезане вијести
Полиција се огласила о оскрнављеном православном гробљу код Кључа Полиција се огласила о оскрнављеном православном гробљу код Кључа
Како откључати и покренути возило када се испразни батерија на даљинском (ВИДЕО) Како откључати и покренути возило када се испразни батерија на даљинском (ВИДЕО)
Владика Сергије освештао храм у Копјеници код Кључа Владика Сергије освештао храм у Копјеници код Кључа
Најчитаније
  • Погледајте како данас изгледа Црква Христа Спаситеља у Истанбулу која је претворена у џамију (ФОТО/ВИДЕО)
    23h 21m
    23
  • Фоча: Возило слетјело у корито Дрине, возач тешко повријеђен
    23h 8m
    0
  • Требевић постаје центар медицинског туризма
    17h 18m
    0
  • Возачу борбеног возила Војске Србије одређен притвор: У несрећи погинуло пет особа, међу којима и троје дјеце
    23h 39m
    0
  • Промоција романа „Пиши, добри мој Нектарије“ Маријане Петронић 26. септембра у Источном Сарајеву
    3h 5m
    0