Zadojeni mržnjom ni mrtvima ne daju mira

24.09.2024. 11:02
0
IZVOR: glassrpske.com

Pravoslavno groblje na Plamenicama kod Ključa svake godine je na meti vandala, a prema mišljenju sociologa, nadgrobne spomenike mogu da ruše samo pojedinci zadojeni vjerskom i nacionalnom mržnjom koju prenose sa koljena na koljeno.

Predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH Đorđe Radanović navodi da vandali ruše spomenike svake godine na groblju na Plemenicama, ali da oni ne budu pronađeni i sankcionisani.

- Tužilaštvo Unsko-sanskog kantona nikada nije reagovalo na krivične prijave koje smo podnosili. Od onih za krivična djela koja su izvršena 1995. godine nad Srbima pa do rušenje grobalja i svakodnevno uznemiravanje Srba na području Ključa, Sanskog Mosta i svih srpskih sela - rekao je Radanović i podsjetio da su pripadnici Petog korpusa takozvane Armije BiH 1995. uništili srpsko selo Plamenice te srušili pravoslavno groblje na kome nije ostao nijedan čitav spomenik.

Srbi su, navodi on, obnovili groblje koje je svake godine na meti vandala.

- Nijedna godina nije protekla da nije rušeno groblje, da li jedan ili 15 spomenika. Tamo Srbi više ne prave spomenike uspravno, već ih polože na zemlju kako ne bi bili rušeni - rekao je Radanović i podsjetio da je na području Plamenica 1991. godine živjelo 203 Srba, a danas nema nijednog.

Sociolog Ivan Šijaković kaže da se u ovom slučaju pokazuje da vjerska i nacionalna zagriženost jedne strane, odnosno u ovom slučaju Muslimana, dovodi i do rušenja spomenika na pravoslavnim grobljima.

Slika

Foto:  glassrpske.com

- Jednostavno oni ne mogu da trpe da u njihovom zavičaju bude neko drugi pa bili oni i mrtvi. To je najgora stvar koju vera i nacija imaju u 21. veku, odnosno u vreme kada ljudi mogu da žive mirno i lepo bez ikakvih sukobljavanja. To pokazuje i da su ta verska i nacionalna trvenja mnogo dublja nego što je čovekova ideologija. Sve ideologije budu i prođu, a ostane ta  nacionalna i verska kao večite – rekao je “Glasu” Šijaković i dodao da je ta ideologija u komunizmu na ovim prostorima obuzdana, ali je kako navodi tajila u ljudima te se prenosila sa generacije na generaciju.

Šijaković je vandale koji skrnave groblje uporedio sa poluljudima.

Paroh ključki Nemanja Rosić rekao je da su vandali u protekle dvije godine četiri puta skrnavili pravoslavno groblje na Plamenicama koje su vjernici 2021. godine raskrčili, podigli spomenike i ogradili.

- Ovo groblje poslije proteklog rata bilo je potpuno uništeno. Na groblju je sahranjeno 96 ljudi. Tek 2000. godine podignut je jedini spomen-krst Luki Đukiću, po kom se i moglo prepoznati groblje koje je bilo zaraslo u korov - dodao je paroh Rosić i upitao zašto nekome smetaju nadgrobni spomenici u Ključu.

Prijava

Vandali su u nedjelju ponovo oskrnavili pravoslavno groblje na Plamenicama kod Ključa, a iz MUP-a Unsko-sanskog kantona kazali su da su primili prijavu o skrnavljenju pravoslavnog groblja na Plamenicama kod Ključa. Poručili su i da će postupiti po prijavi te da više detalja o tom slučaju ne mogu davati.

Komentari 0
Povezane vijesti
Policija se oglasila o oskrnavljenom pravoslavnom groblju kod Ključa Policija se oglasila o oskrnavljenom pravoslavnom groblju kod Ključa
Kako otključati i pokrenuti vozilo kada se isprazni baterija na daljinskom (VIDEO) Kako otključati i pokrenuti vozilo kada se isprazni baterija na daljinskom (VIDEO)
Vladika Sergije osveštao hram u Kopjenici kod Ključa Vladika Sergije osveštao hram u Kopjenici kod Ključa
Najčitanije
  • Pogledajte kako danas izgleda Crkva Hrista Spasitelja u Istanbulu koja je pretvorena u džamiju (FOTO/VIDEO)
    23h 24m
    23
  • Foča: Vozilo sletjelo u korito Drine, vozač teško povrijeđen
    23h 11m
    0
  • Trebević postaje centar medicinskog turizma
    17h 21m
    0
  • Vozaču borbenog vozila Vojske Srbije određen pritvor: U nesreći poginulo pet osoba, među kojima i troje djece
    23h 42m
    0
  • Promocija romana „Piši, dobri moj Nektarije“ Marijane Petronić 26. septembra u Istočnom Sarajevu
    3h 8m
    0