Загријавање океана допринијело "чудним" временским приликама широм свијета

11.01.2024. 20:14
0
ИЗВОР: nezavisne.com

У периоду интензивне климатске кризе запањујуц́е високе температуре океана измјерене 2023. године допринијеле су "чудним временским приликама" широм свијета, откривају нови научни подаци.

Океани апсорбују 90 одсто топлоте која се ослобађа емисијом угљеника из сагоријевања фосилних горива због чега су океани најочигледнији показатељ глобалног загријавања, преноси Гардијан.

У свјетским океанима су 2023. године измјерене рекордно високе температуре, а подаци су показали да су у посљедњој деценији океани сваке године били топлији него претходне године, тврде научници, преноси Тањуг.

Повећање температуре је такође довело до рекордних нивоа стратификације температуре воде у океанима, јер се топла вода са површине све мање мијеша са хладнијом водом на већим дубинама.

Ово појава смањује количину кисеоника у океанима и угрожава живот у мору, а такође смањује количине угљен-диоксида и ниво топлоте које океани и мора могу у будуц́ности да апсорбују.

Поуздана мјерења температуре океана почела су 1940-их година, али је вјероватно да су океани сада најтоплији у посљедњих 1.000 година и загријавају се брже него било када у посљедњих 2.000 година.

Коментари 0
Повезане вијести
Радно вријеме прилагодити временским условима Радно вријеме прилагодити временским условима
Најчитаније
  • Источна Илиџа: Радник фирме проневјерио већу количину новца
    20h 48m
    0
  • Пале: Узео мотоцикл, није доставио резану грађу у замјену
    20h 55m
    3
  • Власник фирме из Новог Сада довео запослене у родно Невесиње
    17h 37m
    1
  • Студенти са Електротехничког факултета показали су да знају добро и са лоптом
    12h 15m
    0
  • Кандидат за градоначелника убијен на предизборном скупу!
    12h 47m
    0