Загрљај стијене и чаробан поглед са Волујка остављају без даха

25.09.2023. 08:40
0
ИЗВОР: glassrpske.com

Вија ферата “Кук” на планини Волујак, дуга 832 метра, најмлађа је туристичка атракција овог типа у Српској, а већ је постала незаобилазно мјесто за заљубљенике у адреналин са изузетним погледом на врхове те планине, али и Лебршника и Зеленгоре у чије љепоте су се већ увјерили планинари из свих крајева свијета.

Идеална је за почетнике, у њој ништа мање не уживају ни они којима је планина свакодневица, одмор, али и начин живота.

Предсједник Планинарског друштва “Волујак” из Гацка Радош Милошевић рекао је за “Глас Српске” да је ово рај за планинаре који се најчешће први дан опредијеле за успон на Волујак, а други дан иду на ферату.

- Овај пењачки пут, откако је отворен у јуну, посјетило је више од 1.500 људи. Добро је обезбијеђен, стаза је за уживање и има прелијеп поглед гдје год да се окренете. Осим планинара из Српске, ту су и они из региона, али и иностранства. Долазили су планинаре из алпских земаља, као и из Шпаније - рекао је Милошевић.

Пуно је оних који намјенски превале далек пут да дођу у ову оазу мира. Једна од њих је и Невесињка Сњежана Грандхамп коју су животни путеви одвели у Женеву, а јуче је уживала у прелијепој природи Волујка. Одушевљена свиме што је видјела, за “Глас Српске” каже да се нешто такво тешко може наћи у Европи.

 - Прво ми је жеља била да дођем на ову ферату из поштовања према планинарима из Гацка који су се толико потрудили да направе угођај за све нас. Осим тога, волим планину. Станеш ногом тамо гдје нико не иде и то је посебно задовољство. Идеална је за све планинаре, а на сваком мјесту гледаш на ново природно богатство - Зеленгору, Црвањ ...  -  рекла је ова планинарка.

Гачанка Јелена Јововић као заљубљеник  у природу обишла је бројне врхове, а ферате су, како каже за “Глас”, уживања за сва чула. Према њеним ријечима, ферата “Кук” најдужа је и сигурно једна од најљепших у БиХ и шире.

- Ова ферата је чист хедонизам. Одлично је урађена, тако да се пењачи у сваком моменту осјећају сигурно што им даје могућност да све вријеме уживају у природним љепота. Током пењања поглед је отворен ка обронцима планина Волујак,  Зеленгора и Лебршник. Истовремено је могуће пригрлити стијену и осјетити висину. Једном ријечју, чаробно је - рекла је Јововићева.

Шанса је ово и за развој туристичке понуде Гацка. Свјесна те чињенице је и директорица локалне Туристичке организације Јелица Ковачевић.

 - Вија ферата “Кук” од великог је значаја за проширење туристичке понуде у авантуризму, који је посљедњих деценија доживио снажан раст. Поред тога што је најдужа ферата у БиХ, она је и прави драгуљ за све заљубљенике у адреналин и природу - рекла је Ковачевићева.

Предност

Јелена Јововић је нагласила да постоје многобројне предности ове ферате, а прва у низу је та што се налази у срцу природних љепота.

- За њу је потребно одвојити читав дан, не због захтјевности, него да подаримо себи уживање. На самој ферати има неколико мјеста идеалних да се одмори, попије кафа, окријепи и то је јединственост ове руте - рекла је Јововићева.

Пише: Милош Васиљевић

Коментари 0
Повезане вијести
Поднесено око 6.000 захтјева за јединствен мјесечни борачки додатак Поднесено око 6.000 захтјева за јединствен мјесечни борачки додатак
Српска богатија за 28 беба, у Источном Сарајеву рођен дјечак Српска богатија за 28 беба, у Источном Сарајеву рођен дјечак
Најстарији младожења у Српској имао 89 година Најстарији младожења у Српској имао 89 година
Најчитаније
 • Возач камиона из БиХ нестао у Словенији, породица моли за помоћ
  12h 28m
  0
 • Пронађен Бијељинац за којим се трагало у Словенији
  3h 42m
  0
 • Јолић: Извршене припреме за зимско одржавање саобраћајница
  11h 47m
  1
 • Поднесено око 6.000 захтјева за јединствен мјесечни борачки додатак
  3h 7m
  0
 • Укључимо се у акцију „Један слаткиш, једно дијете“
  12h 34m
  0