Закон о непокретној имовини Српске ступио на снагу упркос Шмитовој одлуци

14.04.2022. 20:25
1
ИЗВОР: nezavisne.com

Закон о непокретној имовини Републике Српске која се користи за функционисање јавне власти упркос суспензији ступио је на снагу, али је питање када ће и на којем конкретном случају бити примијењен.

У Републичкој управи за геодетске и имовинско-правне послове нису конкретно говорили о примјени овог закона којег је суспендовао Кристијан Шмит, којег Република Српска не признаје за високог представника.

Из РУГИПП-а су само саопштили да ће наставити с обављањем редовних послова и задатака у оквиру својих надлежности у складу с Уставом и законима Републике Српске, а у вези са рјешавањем имовинско-правних односа на друштвеној, односно државној својини. 

Док у Републици Српској тврде да се не обазиру на Шмитову одлуку, званичници из Федерације БиХ наглашавају да је његова одлука закон који једини важи, односно да се он мора поштовати. 

Синиша Каран, предсједник Савјета за заштиту уставног поретка Републике Српске, рекао је да Шмит није високи представник те да из тога проистиче да је његов акт ништаван. 

- Такав акт сигурно неће објавити 'Службени гласник Републике Српске'. Поготово неће објавити акт једног странца. У том случају сматрамо да тај акт не може бити никаква паралела и поређење да ли ће Република Српска поступити по закону који је донијела Народна скупштина Републике Српске -  наравно да хоће - рекао је Каран, а преносе агенције. 

С друге стране, Шефик Џаферовић, предсједавајући Предсједништва БиХ, рекао је да је Шмит донио одлуку те да је то сада закон у БиХ и једино тај закон важи. 

- Додик може говорити шта хоће. Додик је одавно показао да је изгубио компас и сваког дана што вријеме више одмиче он постаје неуравнотеженији - рекао је Џаферовић коментаришући ранију изјаву Милорада Додика, члана Предсједништва БиХ, који је рекао да ће закон ступити на снагу упркос Шмитовој одлуци. 

У вези с одлуком о суспензији закона о непокретној имовини, Шмит је у Београду разговарао с Александром Вучићем, предсједником Републике Српске, након којег је саопштено да је предсједник Србије "изразио јасно неслагање са посљедњим одлукама и примјеном бонских овлаштења, за које сматра да не доприносе стабилности". 

Сам Шмит рекао је да је задовољан разговором те да Вучић разумије озбиљност ситуације. Рекао је и да је примио к знању да се Вучић не слаже са примјеном бонских овлаштења, али да су објективно разговарали и договорили да се чешће састају. 

Он је рекао да нико не жели узети нешто од Републике Српске или српског народа те да би се у свако доба састао са Додиком. 

- Нико не жели узети нешто од Републике Српске или српског народа - рекао је Шмит, који је на директно питање да ли намјерава смијенити Додика рекао да "неће предузети ништа чиме би му ограничио слободу рада и кретања, али да очекује да се врати за преговарачки сто јер не може тражити дијалог и имати само монолог". 

Састанак Шмита и Вучића је коментарисао и Додик, који ће већ сутра разговарати са предсједником Србије.

Додик је рекао да Шмит није изабран за високог представника те да је био на туристичком путовању које га неће легитимисати као високог представника.  

- УН није потврдио његово именовање, што га чини једином особом која тврди да је високи представник, а да се није нашао ни у једној резолуцији Савјета безбједности - рекао је Додик, додајући да сусрет са Вучићем види као покушај властите легитимације као високог представника те да је са Вучићем разговорао прије сусрета и изложио му ставове Српске, али да разумије позицију Србије. 

Нагласио је да га је Вучић назвао и да му је пренио да се успротивио наметању рјешења.

- Странци су у овој земљи претјерали у много чему - рекао је Додик.

Најаву из Републике Српске да неће примјењивати одлуку Шмита већ закон који је донијела Народна скупштина Републике Српске коментарисао је и Жељко Комшић, члан Предсједништва БиХ, који је рекао да Додик рециклира причу коју је већ причао и упада у даље проблеме, те да ће цијену свега тога што он ради и изјављује плаћати људи у Републици Српској. 

 

Коментари 1
 • Generic placeholder image
  Petar 18.04.2022. 21:19
  Ćelo je turista.
Повезане вијести
Вукановић пита да ли Српска Законом о непокретној имовини признаје Шмита Вукановић пита да ли Српска Законом о непокретној имовини признаје Шмита
Руска амбасада: Шмитова одлука донесена под спољним притиском Руска амбасада: Шмитова одлука донесена под спољним притиском
Шмит прецизирао новчане казне Шмит прецизирао новчане казне
Најчитаније
 • Михаило Обреновић - Човјек који је Србију учинио најјачом војном силом на Балкану
  16h 47m
  0
 • Козара и Поткозарје - Српски Зид плача
  17h 9m
  0
 • Марко Трифковић из Источног Сарајева матурским радом надмашио наставни план и програм (ФОТО)
  7h 15m
  1
 • У Сарајеву мушкарац насмрт избо млађег брата
  16h 10m
  0
 • У школи у Швајцарској дјеца газила заставу Србије (ВИДЕО)
  13h 6m
  0