Залихе крви на резерви

23.04.2020. 10:05
0
ИЗВОР: Глас Српске

Пандемија вируса корона у великој мјери је обуставила акције давања крви у трансфузиолошким службама широм Републике Српске, што је, уз свакодневан одлив за потребе лијечења пацијената, залихе течности која живот значи довело готово на ниво резерве.

У службама за трансфузијску медицину не крију да су, када се појавио и почео ширити вирус у РС, имали довољно залиха, због чега су добровољним даваоцима сугерисали да не долазе и да најдрагоцјенију течност “чувају” док поново не дође вријеме за давање.

Ти дани су, према тврдњама стручњака, дошли јер су залихе већ смањење, а нормализација стања и почетак операција које су отказане због вируса захтијеваће још веће количине.  

У Заводу за трансфузијску медицину РС потврдили су за “Глас Српске” да су тренутне залихе крви свих крвних група смањене због епидемиолошке ситуације јер је знатно мањи одзив добровољних давалаца крви. Шеф Службе за прикупљање крви у Заводу за трансфузијску медицину у Бањалуци Веселка Ћејић истакла је да за сада могу да обезбиједе довољно компоненти крви јер је у болницама смањен број пацијената.

- Међутим, сваки добровољни давалац крви је добродошао у овој ситуацији и зато позивамо здраве, пунољетне грађане да дођу у најближу службу, без обзира на крвну групу. Тешко је процијенити тачно колико залихе могу да потрају јер потрошња зависи од захтјева болница у Српској, али желимо благовремено да реагујемо на чињеницу да је смањен одзив давалаца како не бисмо дошли у ситуацију да недостаје крви за пацијенте у болницама - казала је Ћејићева.

Сматра да је пандемија значајан разлог смањеног одзива добровољних давалаца крви посљедњих неколико седмица јер су многе акције отказане.

- Март је, на примјер, мјесец у којем се традиционално одвијају акције са средњошколцима, а ове акције смо отказали на самом почетку епидемије - истакла је Ћејићева и додала да су од проглашења епидемије предузете све потребне мјере ради спречавања ризика од преношења вируса.

У свим просторијама за прикупљање крви се строго поштује удаљеност између давалаца, акције се организују у мањим групама, уз обавезну дезинфекцију обуће, руку давалаца, ношење заштитних маски и рукавица, као и мјерење тјелесне температуре сваком даваоцу.

У бијељинској служби су истакли да су на почетку појаве вируса замолили добровољне даваоце крви да не праве велике акције и да сачекају вријеме када буде најпотребније. Мања потрошња крви је и на подручју Требиња, а из тамошње службе кажу да за сада имају довољно залиха, али да не знају шта носи вријеме, односно када ће почети уобичајене оперативне процедуре. Резерве крви у Источном Сарајеву, како су поручили, нису празне, али крв има рок трајања, због чега морају да размишљају унапријед.

Акција

Добровољна акција давања крви у служби у Источном Сарајеву планирана је за понедјељак од осам до 14 часова.

- Важно нам је да сви даваоци буду здрави, да нису имали ризичне контакте у протеклих 28 дана и да нису хронични болесници - рекла је шеф Службе за трансфузијску медицину Источно Сарајево Јелена Стојановић Лукић.

Коментари 0
Повезане вијести
Филм наше суграђанке најбољи кратки документарац фестивала у Београду Филм наше суграђанке најбољи кратки документарац фестивала у Београду
У сриједу промоција романа „Српско срце Јоханово“ и „Усташа“ у Источном Сарајеву У сриједу промоција романа „Српско срце Јоханово“ и „Усташа“ у Источном Сарајеву
Милан треба нашу помоћ – позови 17047 Милан треба нашу помоћ – позови 17047
Најчитаније
  • Обиљежена крсна слава и Дан општине Источна Илиџа (ФОТО)
    23h 25m
    1
  • Позив бабице један од најљепших, најхуманијих и најодговорнијих позива
    19h 20m
    6
  • Сахрана попа Жуће у порти Храма Светог великомученика Георгија у Миљевићима
    4h 1m
    0
  • У саобраћајној несрећи погинуло дијете
    1h 21m
    0
  • У ријеци Бојани пронађено тијело још једне дјевојчице
    15h 50m
    0