Zalihe krvi na rezervi

23.04.2020. 10:05
0
IZVOR: Glas Srpske

Pandemija virusa korona u velikoj mjeri je obustavila akcije davanja krvi u transfuziološkim službama širom Republike Srpske, što je, uz svakodnevan odliv za potrebe liječenja pacijenata, zalihe tečnosti koja život znači dovelo gotovo na nivo rezerve.

U službama za transfuzijsku medicinu ne kriju da su, kada se pojavio i počeo širiti virus u RS, imali dovoljno zaliha, zbog čega su dobrovoljnim davaocima sugerisali da ne dolaze i da najdragocjeniju tečnost “čuvaju” dok ponovo ne dođe vrijeme za davanje.

Ti dani su, prema tvrdnjama stručnjaka, došli jer su zalihe već smanjenje, a normalizacija stanja i početak operacija koje su otkazane zbog virusa zahtijevaće još veće količine.  

U Zavodu za transfuzijsku medicinu RS potvrdili su za “Glas Srpske” da su trenutne zalihe krvi svih krvnih grupa smanjene zbog epidemiološke situacije jer je znatno manji odziv dobrovoljnih davalaca krvi. Šef Službe za prikupljanje krvi u Zavodu za transfuzijsku medicinu u Banjaluci Veselka Ćejić istakla je da za sada mogu da obezbijede dovoljno komponenti krvi jer je u bolnicama smanjen broj pacijenata.

- Međutim, svaki dobrovoljni davalac krvi je dobrodošao u ovoj situaciji i zato pozivamo zdrave, punoljetne građane da dođu u najbližu službu, bez obzira na krvnu grupu. Teško je procijeniti tačno koliko zalihe mogu da potraju jer potrošnja zavisi od zahtjeva bolnica u Srpskoj, ali želimo blagovremeno da reagujemo na činjenicu da je smanjen odziv davalaca kako ne bismo došli u situaciju da nedostaje krvi za pacijente u bolnicama - kazala je Ćejićeva.

Smatra da je pandemija značajan razlog smanjenog odziva dobrovoljnih davalaca krvi posljednjih nekoliko sedmica jer su mnoge akcije otkazane.

- Mart je, na primjer, mjesec u kojem se tradicionalno odvijaju akcije sa srednjoškolcima, a ove akcije smo otkazali na samom početku epidemije - istakla je Ćejićeva i dodala da su od proglašenja epidemije preduzete sve potrebne mjere radi sprečavanja rizika od prenošenja virusa.

U svim prostorijama za prikupljanje krvi se strogo poštuje udaljenost između davalaca, akcije se organizuju u manjim grupama, uz obaveznu dezinfekciju obuće, ruku davalaca, nošenje zaštitnih maski i rukavica, kao i mjerenje tjelesne temperature svakom davaocu.

U bijeljinskoj službi su istakli da su na početku pojave virusa zamolili dobrovoljne davaoce krvi da ne prave velike akcije i da sačekaju vrijeme kada bude najpotrebnije. Manja potrošnja krvi je i na području Trebinja, a iz tamošnje službe kažu da za sada imaju dovoljno zaliha, ali da ne znaju šta nosi vrijeme, odnosno kada će početi uobičajene operativne procedure. Rezerve krvi u Istočnom Sarajevu, kako su poručili, nisu prazne, ali krv ima rok trajanja, zbog čega moraju da razmišljaju unaprijed.

Akcija

Dobrovoljna akcija davanja krvi u službi u Istočnom Sarajevu planirana je za ponedjeljak od osam do 14 časova.

- Važno nam je da svi davaoci budu zdravi, da nisu imali rizične kontakte u proteklih 28 dana i da nisu hronični bolesnici - rekla je šef Službe za transfuzijsku medicinu Istočno Sarajevo Jelena Stojanović Lukić.

Komentari 0
Povezane vijesti
Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
U aprilu rođene 32 bebe U aprilu rođene 32 bebe
Besplatni pregledi kože u Istočnom Sarajevu Besplatni pregledi kože u Istočnom Sarajevu
Najčitanije
  • U paklu Skenderije
    20h 36m
    13
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    19h 20m
    0
  • Saobraćaj u prekidu zbog udesa na putu Foča-Gacko, sedam lica povrijeđeno
    14h 5m
    0
  • NATO avioni na Svjetski dan medija, prije 25 godina, srušili zgradu TV Novi Sad
    11h 4m
    0
  • Momčilo Gavrić, dječak hrabrog srca u vojničkom odijelu
    11h 10m
    0