Замјеник руског амбасадора отворио изложбу "Пут до побједе" у Источном Сарајеву

24.06.2020. 21:19
0
ИЗВОР: СРНА

Замјеник руског амбасадора у БиХ Алексеј Керестеџијанц свечано је вечерас у Културном центру Источно Ново Сарајево отворио изложбу "Пут до побједе", чија је тема ослобођење земаља југоисточне Европе од нацистичке окупације током 1944. и 1945. године.

- Са посебним задовољством отварам вечерас у Источном Сарајеву изложбу `Пут до побједе`. Посебно бих указао на симболику јер је свечано отварање 24. јуна када је прије 75 година у Москви одржана прва војна парада и прослављен празник побједе у којој су учествовали управо они који су се борили против фашистичке Њемачке у борби која је окончана њемачком капитулацијом и заузимањем Берлина - рекао је Керестеџијанц.

Замјеник руског амбасадора указао је да је посебан нагласак изложбе посвећен ослобађању територије Југославије.

- Припадници Црвнене армије су раме уз раме са херојима Народноослободилачке борбе учествовали у ослобању територије Југославије. Ми у Русији то добро памтимо и знамо и то веома поштујемо. Данашња изложба једна је у низу догађаја које је Амбасада Руске Федерације организовала у оквиру обиљежавања 9. маја, Дана побједе над фашизмом, јер је то наш заједнички празник - поручио је Керестеџијанц.

Директор Културног центра Источно Ново Сарајево Младен Јанковић нагласио је да се вечерашњом изложбом наставља традиција добре сарадње са Амбасадом Руске Федерације у БиХ.

- И ове године пригодним програмом обиљежавамо Дан побједе над фашизмом. Нажалост, због епидемиолошке ситуације то нисмо били у могућности да урадимо 9. маја. Ова изложба дио је већег пројекта `Пут до побједе: историјски извори свједоче`, поводом 75 година од побједе над фашизмом - рекао је Јанковић.

Он је навео да ће посјетиоци до 28. јуна имати прилику да виде јединствене архивске слике које пружа фонд Државног централног музеја модерне историје Русије, Централни архив Министарства одбране Руске Федерације, напомињући да је велики дио тих материјала био дуже вријеме класификован као строго повјерљив.

Дирекор Културног центра Источно Ново Сарајево појаснио је да је поставка изложбе скраћена за један дан јер ће већ од 28. јуна бити организована изложба у склопу "Принципових дана".

Коментари 0
Повезане вијести
Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
У априлу рођене 32 бебе У априлу рођене 32 бебе
Бесплатни прегледи коже у Источном Сарајеву Бесплатни прегледи коже у Источном Сарајеву
Најчитаније
  • „Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовољачке улице
    12h 39m
    12
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    11h 35m
    0
  • У недјељу народно весеље код Цркве Успења Пресвете Богородице у Палама
    11h 39m
    1
  • Фочански светац Будимир Соколовић - Дражин исповједник и Христов мученик
    8h 32m
    0
  • Четрнаестогодишњи Милош са уживањем се брине о породичном имању
    10h 29m
    0