Запослени овластили градоначелника да им смањује плату по својој вољи

19.10.2022. 18:21
0
ИЗВОР: capital.ba

Представници Синдиката локалне самоуправе, управе и јавних служби Републике Српске потписали су почетком прошле године са градоначелником Требиња Мирком Ћурићем колективни уговор којим су му омогућили да, по свом нахођењу, може смањивати плате запосленима у Градској управи и до 30 одсто, када он оцијени да нису испуњени очекивани резултати.

То је било дефинисано Чланом 12, који је оспорен пред Уставним судом Републике Српске од стране Синдиката управе Републике Српске који у градској управи Требиња такође има своју организацију.

Они су у својој апелацији навели да колективни уговор није у складу са Законом о раду јер прописује мања права и неповољније услове рада од оних утврђених законом избацивши успут и инструмент дисциплинског поступка.

Суд је то потврдио, а у својој пресуди навео како су Ћурић, али и синдикална организација изашли из законских оквира.

- Потписници колективног уговора су за непостојање одређених резултата одредили казну другачију од казне прописане законом. Уговарајући дестимулативни дио плате утврђује градоначелник без дисциплинског поступка, потписници су уредили односе супротно закону - наводи се у одлуци која је у посједу портала „CAPITAL“.

Слика

Фото: capital.ba

Ћурић је у одговору на апелацију негирао тврдње правдајући се да је хтио да избјегне регистровање дисциплинског поступка у персоналном досијеу запослених.

Признање Ћурићу како би се избјегао поступак

Синдикална организација градске управе је навела како права радника нису умањена јер му се плата може смањити само уз његову сагласност.

- Омогућено му је да призна да је учинио повреду дужности или да није постигао резултате или да о наведеном одлучује дициплинска комисија - стоји у њиховом одговору.

Предсједник Синдиката Управе Републике Српске Божо Марић који је поднио апелацију каже да је од почетка било јасно да ће овај колективни уговор бити оспорен.

-Не можете давати градоначелнику ингеренције које нема и од себе правити робове. На овај начин су се покушала легализовати овлашћења која градоначелнику по закону не припадају. У подређени положај довели су све запослене испод њега - каже Марић.

Са друге стране, предсједник Синдиката локалне самоуправе, управе и јавних служби Републике Српске Бранко Зеленовић каже за „CAPITAL“ да не види како су радници овим уговором подређени.

- Није то баш тако. Поред дестимулације дефинисана је и стимулација радника, за неког ко добро ради и има резултате - каже Зеленовић.

Према његовим ријечима, организација коју води никад не би дозволила да се нешто ради на штету радника.

- Чим се појави било који вид угрожености радниика, ми ћемо стати иза наших људи - рекао је Зеленовић.

Коментари 0
Повезане вијести
Варали преко "Инстаграма" о резултатима утакмица, прибавили више од 166.000 КМ Варали преко "Инстаграма" о резултатима утакмица, прибавили више од 166.000 КМ
Каменовао суграђанина па угризао полицајца Каменовао суграђанина па угризао полицајца
Због удеса километарске колоне код Требиња Због удеса километарске колоне код Требиња
Најчитаније
  • Грађани траже помоћ због змија
    17h 4m
    1
  • Оклопна возила ЕУФОР-а на подручју Пала и Источног Сарајева
    20h 52m
    4
  • Почиње нови систем фискализације у Српској
    23h 52m
    0
  • Сјећање на Ицу - дјевојчицу лављег срца
    6h 21m
    0
  • У суботу обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    2h 57m
    0