Зарада од филма о доктору Лазићу биће дата за лијечење дјеце у Србији и Српској

16.09.2023. 12:20
0
ИЗВОР: srna.rs

Режисер Драган Елчић и продуцент Горан Иконић одлучили су да сву зараду од филма о љекару и хуманисти Миодрагу Лазићу, чије је снимање у припреми, донирају надлежним институцијама Републике Српске и Србије за лијечење обољеле дјеце, саопштила је продукцијска кућа "Рамонда продакшн".

Након одлуке Управног одбора филмског центра Србије о суфинансирању дугометражног играног филма о доктору Лазићу под називом "Линија" као домаћег филма са националном темом, продукциони тим је почео припреме за израду овог изузетно комлексног пројекта.

Овим филмом покушаће се да се домаћој и свјетској јавности исприча прича о величанственом лику славног љекара хуманисте који је, не штедећи сопствени живот, спашавао на хиљаде рањеника у ратном гротлу сарајевског фронта на првој линији у болници "Жица" у Блажују.

Из ове продукцијске куће истичу да је доктор Лазић своју човјечност и хуманост показивао свакодневно, оперишући све који су затражили помоћ, не дијелећи их на нације и униформе.

- Ценећи лик и дело овог великог човека, све врлине које је показао и делио где год се налазио, редитељ филма Драган Елчић и продуцент Горан Иконић донели су одлуку да сва средства од зараде филма преусмере надлежним државним институцијама Републике Српске и Србије за лечење оболеле деце, чиме би покушали да се на симболичан начин одуже овом јунаку савременог доба - наводи се у саопштењу.

Хирург Миодраг Лазић је током ратова деведесетих година 20. вијека спасавао животе у Републици Српској Крајини и Републици Српској.

Он је 1991. године напустио мјесто хирурга у Нишу и запутио се у тадашњу Републику Српску Крајину.

Током рата у БиХ, као хирург је учествовао у пробоју коридора у јуну 1992. године. Након тога се као добровољац јавио у ратну болницу "Коран" на Палама у Републици Српској.

Један је од оснивача ратне болнице "Жица" у Блажују, код Сарајева, такорећи на самој линији фронта.

Остао је тамо пуних 40 мјесеци, као једини хирург на подручју тадашњег Српског Сарајева, гдје је обавио више од 3.500 операција под пуном анестезијом.

Лазић је написао аутобиографско дјело "Дневник ратног хирурга /Книн 1991-Српско Сарајево 1995/.

За заслуге у спашавању живота Срба и људи других националности патријарх српски Павле одликовао је Миодрага Лазића "Орденом Светог Саве".

Лазић је добио и "Орден крста милосрђа" којим га је одликовала Република Српска.

Држава Србија је, постхумно, одликовала др Лазића "Орденом Карађорђеве звезде првог степена".

Доктор Лазић преминуо је у Нишу 2020. године у 65. години.

Коментари 0
Повезане вијести
Мање склопљених бракова, млади све касније ступају у брачну заједницу Мање склопљених бракова, млади све касније ступају у брачну заједницу
Град богатији за дјечака Град богатији за дјечака
Траже веће плате за просвjeтаре, културњаке и раднике у правосуђу Траже веће плате за просвjeтаре, културњаке и раднике у правосуђу
Најчитаније
  • Сјећање на мајора Вука Чвору: Осам година од смрти
    4h 34m
    7
  • Радник пао са стуба и погинуо
    22h 56m
    0
  • Божовић: Источна Илиџа - свјетионик источног дијела Српске
    20h 4m
    0
  • Скупштина Џудо савеза Српске без кворума
    23h 10m
    1
  • Џудо савез Републике Српске: Редовна Скупштина 4. јуна на Јахорини
    19h 18m
    0