Zarada od filma o doktoru Laziću biće data za liječenje djece u Srbiji i Srpskoj

16.09.2023. 12:20
0
IZVOR: srna.rs

Režiser Dragan Elčić i producent Goran Ikonić odlučili su da svu zaradu od filma o ljekaru i humanisti Miodragu Laziću, čije je snimanje u pripremi, doniraju nadležnim institucijama Republike Srpske i Srbije za liječenje oboljele djece, saopštila je produkcijska kuća "Ramonda prodakšn".

Nakon odluke Upravnog odbora filmskog centra Srbije o sufinansiranju dugometražnog igranog filma o doktoru Laziću pod nazivom "Linija" kao domaćeg filma sa nacionalnom temom, produkcioni tim je počeo pripreme za izradu ovog izuzetno komleksnog projekta.

Ovim filmom pokušaće se da se domaćoj i svjetskoj javnosti ispriča priča o veličanstvenom liku slavnog ljekara humaniste koji je, ne štedeći sopstveni život, spašavao na hiljade ranjenika u ratnom grotlu sarajevskog fronta na prvoj liniji u bolnici "Žica" u Blažuju.

Iz ove produkcijske kuće ističu da je doktor Lazić svoju čovječnost i humanost pokazivao svakodnevno, operišući sve koji su zatražili pomoć, ne dijeleći ih na nacije i uniforme.

- Ceneći lik i delo ovog velikog čoveka, sve vrline koje je pokazao i delio gde god se nalazio, reditelj filma Dragan Elčić i producent Goran Ikonić doneli su odluku da sva sredstva od zarade filma preusmere nadležnim državnim institucijama Republike Srpske i Srbije za lečenje obolele dece, čime bi pokušali da se na simboličan način oduže ovom junaku savremenog doba - navodi se u saopštenju.

Hirurg Miodrag Lazić je tokom ratova devedesetih godina 20. vijeka spasavao živote u Republici Srpskoj Krajini i Republici Srpskoj.

On je 1991. godine napustio mjesto hirurga u Nišu i zaputio se u tadašnju Republiku Srpsku Krajinu.

Tokom rata u BiH, kao hirurg je učestvovao u proboju koridora u junu 1992. godine. Nakon toga se kao dobrovoljac javio u ratnu bolnicu "Koran" na Palama u Republici Srpskoj.

Jedan je od osnivača ratne bolnice "Žica" u Blažuju, kod Sarajeva, takoreći na samoj liniji fronta.

Ostao je tamo punih 40 mjeseci, kao jedini hirurg na području tadašnjeg Srpskog Sarajeva, gdje je obavio više od 3.500 operacija pod punom anestezijom.

Lazić je napisao autobiografsko djelo "Dnevnik ratnog hirurga /Knin 1991-Srpsko Sarajevo 1995/.

Za zasluge u spašavanju života Srba i ljudi drugih nacionalnosti patrijarh srpski Pavle odlikovao je Miodraga Lazića "Ordenom Svetog Save".

Lazić je dobio i "Orden krsta milosrđa" kojim ga je odlikovala Republika Srpska.

Država Srbija je, posthumno, odlikovala dr Lazića "Ordenom Karađorđeve zvezde prvog stepena".

Doktor Lazić preminuo je u Nišu 2020. godine u 65. godini.

Komentari 0
Povezane vijesti
Utopio se otac devetoro djece Utopio se otac devetoro djece
Pojačan saobraćaj na više graničnih prelaza Pojačan saobraćaj na više graničnih prelaza
Srpska bogatija za 25 beba Srpska bogatija za 25 beba
Najčitanije
  • Dan kada je otišao Sena - „Kišni čovjek“
    15h 19m
    4
  • Malobrojni izletnici na prvomajskom uranku u Istočnom Novom Sarajevu
    14h 14m
    3
  • Ženu ugrizao poskok dok je čupala mladi luk
    9h 2m
    0
  • Utopio se otac devetoro djece
    10h 8m
    0
  • Međunarodni praznik rada, 1. maj – simbol borbe za bolji i pravedniji svijet
    18h 36m
    0