Заштитити људска права у ванредним ситуацијама

26.04.2023. 21:05
4
ИЗВОР: srna.rs

На Правном факултету Универзитета у Источном Сарајеву одржан је округли сто на тему „Заштита начела уставности и људских права у ванредним околностима у пракси уставних судова Србије и Републике Српске и Европског суда за људска права“.

На округлом столу су представљени резултати истоименог научно-истраживачког пројекта који оавј факултет реализује у сарадњи са Правним факултетом Универзитета у Новом Саду, а који финансира Аутономна Покрајина Војводина.

Осам истраживача, по четири са сваког факултета, представили су резултате својих истраживања из области уставног и међународног јавног права. Они су анализирали одредбе Устава Републике Српске и Републике Србије, важеће законодавство, одлуке уставних судова и пресуде Европског суда за људска права, који се односе на функционисање органа власти и заштиту људских права током ванредног стања.

Истраживање је значајно због тога што је правно уређење ванредног стања крајње неодговарајуће, што отежава функционисање органа власти и доводи до кршења људских права. Истраживачи су утврдили недостатке у уставним и законским текстовима и предложили низ рјешења, а анализирали су и уставносудску праксу.

Како је истакао декан Правног факултета у Палама Горан Марковић, током ванредног стања се показало да правни оквир његовог уређења није одговарајући, да има доста правних празнина и нејасноћа и да је било кршења људских права, али не од стране уставних судова Републике Српске и Републике Србије, који су својим одлукама утицали на то да се поштују и примјењују уставне норме о заштити људских права и начела уставности и законитости.

Резултати истраживања, која обухватају око 150 страна текста, биће штампани а затим и представљени академској заједници и институцијама, са надом да ће барем неки, од десетина приједлога, бити разматрани и усвојени. У раду округлог стола учествовали су представници више институција, који су дали активан допринос током расправе.

У име Правног факултета Пале, чланови пројектног тима су проф. др Горан Марковић, доц. др Сања Крешталица, виши асистент Брано Хаџи Стевић и студент Симеон Петковић.

Коментари 4
 • Generic placeholder image
  Gradjanin 2 27.04.2023. 08:17
  Sto se cudi ,,Gradjanin,, kad je dekan komunjara!
 • Generic placeholder image
  Građanin 27.04.2023. 00:28
  Maska i distanca se zahtijevala i na ovom fakultetu iako to nije propisano, sto je takode krsenje propisa.
 • Generic placeholder image
  Vox populi (izvorni) 26.04.2023. 22:44
  Nevjerovatno je koliko se energije, vremena i resursa u našoj državi troši na rješavanje svih problema osim onih suštinskih koje bi prvo trebalo rješavati.
 • Generic placeholder image
  Aaaa 26.04.2023. 22:29
  A strucnjaka😂
Повезане вијести
Ухапшен због пуцњаве у Палама Ухапшен због пуцњаве у Палама
Дејан Којић кандидат ДЕМОС-а за начелника општине Пале Дејан Којић кандидат ДЕМОС-а за начелника општине Пале
Миланко Цицовић - не упрља срце мржњом, а показа чојство и јунаштво Миланко Цицовић - не упрља срце мржњом, а показа чојство и јунаштво
Најчитаније
 • Операција Текбир - неуспјели покушај деблокаде Сарајева
  17h 57m
  11
 • “Тражим мужа”: Љепотица из Бањалуке "запалила" друштвене мреже (ФОТО)
  19h 18m
  4
 • Вечерас откривање и освештење споменика породици у Источном Новом Сарајеву
  18h 46m
  0
 • У Источном Новом Сарајеву откривен споменик породици - симбол егзодуса сарајевских Срба (ФОТО)
  6h 50m
  5
 • Земљотрес у БиХ
  10h 54m
  0