Заштитити људска права у ванредним ситуацијама

26.04.2023. 21:05
4
ИЗВОР: srna.rs

На Правном факултету Универзитета у Источном Сарајеву одржан је округли сто на тему „Заштита начела уставности и људских права у ванредним околностима у пракси уставних судова Србије и Републике Српске и Европског суда за људска права“.

На округлом столу су представљени резултати истоименог научно-истраживачког пројекта који оавј факултет реализује у сарадњи са Правним факултетом Универзитета у Новом Саду, а који финансира Аутономна Покрајина Војводина.

Осам истраживача, по четири са сваког факултета, представили су резултате својих истраживања из области уставног и међународног јавног права. Они су анализирали одредбе Устава Републике Српске и Републике Србије, важеће законодавство, одлуке уставних судова и пресуде Европског суда за људска права, који се односе на функционисање органа власти и заштиту људских права током ванредног стања.

Истраживање је значајно због тога што је правно уређење ванредног стања крајње неодговарајуће, што отежава функционисање органа власти и доводи до кршења људских права. Истраживачи су утврдили недостатке у уставним и законским текстовима и предложили низ рјешења, а анализирали су и уставносудску праксу.

Како је истакао декан Правног факултета у Палама Горан Марковић, током ванредног стања се показало да правни оквир његовог уређења није одговарајући, да има доста правних празнина и нејасноћа и да је било кршења људских права, али не од стране уставних судова Републике Српске и Републике Србије, који су својим одлукама утицали на то да се поштују и примјењују уставне норме о заштити људских права и начела уставности и законитости.

Резултати истраживања, која обухватају око 150 страна текста, биће штампани а затим и представљени академској заједници и институцијама, са надом да ће барем неки, од десетина приједлога, бити разматрани и усвојени. У раду округлог стола учествовали су представници више институција, који су дали активан допринос током расправе.

У име Правног факултета Пале, чланови пројектног тима су проф. др Горан Марковић, доц. др Сања Крешталица, виши асистент Брано Хаџи Стевић и студент Симеон Петковић.

Коментари 4
  • Generic placeholder image
    Gradjanin 2 27.04.2023. 08:17
    Sto se cudi ,,Gradjanin,, kad je dekan komunjara!
  • Generic placeholder image
    Građanin 27.04.2023. 00:28
    Maska i distanca se zahtijevala i na ovom fakultetu iako to nije propisano, sto je takode krsenje propisa.
  • Generic placeholder image
    Vox populi (izvorni) 26.04.2023. 22:44
    Nevjerovatno je koliko se energije, vremena i resursa u našoj državi troši na rješavanje svih problema osim onih suštinskih koje bi prvo trebalo rješavati.
  • Generic placeholder image
    Aaaa 26.04.2023. 22:29
    A strucnjaka😂
Повезане вијести
Паљани на поклоничком путовању у манастир Хиландар Паљани на поклоничком путовању у манастир Хиландар
Пале: Око 300 малишана у дефилеу поводом Дана планете земље Пале: Око 300 малишана у дефилеу поводом Дана планете земље
Дани сјећања: „Југословенство, идеја која је Србе коштала милионских жртава“ Дани сјећања: „Југословенство, идеја која је Србе коштала милионских жртава“
Најчитаније
  • Годишњица срамне арбитраже за Добрињу
    22h 13m
    0
  • „Дом инвест“ гради дом за вас
    19h 42m
    0
  • Паљани на поклоничком путовању у манастир Хиландар
    13h 56m
    0
  • Џудисти из Српске дигли глас против актуелног руководства
    19h 0m
    1
  • Доктор Шупић обавио 42 прегледа у превентивној акцији у Источном Старом Граду
    10h 8m
    0