Zaštititi ljudska prava u vanrednim situacijama

26.04.2023. 21:05
4
IZVOR: srna.rs

Na Pravnom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu održan je okrugli sto na temu „Zaštita načela ustavnosti i ljudskih prava u vanrednim okolnostima u praksi ustavnih sudova Srbije i Republike Srpske i Evropskog suda za ljudska prava“.

Na okruglom stolu su predstavljeni rezultati istoimenog naučno-istraživačkog projekta koji oavj fakultet realizuje u saradnji sa Pravnim fakultetom Univerziteta u Novom Sadu, a koji finansira Autonomna Pokrajina Vojvodina.

Osam istraživača, po četiri sa svakog fakulteta, predstavili su rezultate svojih istraživanja iz oblasti ustavnog i međunarodnog javnog prava. Oni su analizirali odredbe Ustava Republike Srpske i Republike Srbije, važeće zakonodavstvo, odluke ustavnih sudova i presude Evropskog suda za ljudska prava, koji se odnose na funkcionisanje organa vlasti i zaštitu ljudskih prava tokom vanrednog stanja.

Istraživanje je značajno zbog toga što je pravno uređenje vanrednog stanja krajnje neodgovarajuće, što otežava funkcionisanje organa vlasti i dovodi do kršenja ljudskih prava. Istraživači su utvrdili nedostatke u ustavnim i zakonskim tekstovima i predložili niz rješenja, a analizirali su i ustavnosudsku praksu.

Kako je istakao dekan Pravnog fakulteta u Palama Goran Marković, tokom vanrednog stanja se pokazalo da pravni okvir njegovog uređenja nije odgovarajući, da ima dosta pravnih praznina i nejasnoća i da je bilo kršenja ljudskih prava, ali ne od strane ustavnih sudova Republike Srpske i Republike Srbije, koji su svojim odlukama uticali na to da se poštuju i primjenjuju ustavne norme o zaštiti ljudskih prava i načela ustavnosti i zakonitosti.

Rezultati istraživanja, koja obuhvataju oko 150 strana teksta, biće štampani a zatim i predstavljeni akademskoj zajednici i institucijama, sa nadom da će barem neki, od desetina prijedloga, biti razmatrani i usvojeni. U radu okruglog stola učestvovali su predstavnici više institucija, koji su dali aktivan doprinos tokom rasprave.

U ime Pravnog fakulteta Pale, članovi projektnog tima su prof. dr Goran Marković, doc. dr Sanja Kreštalica, viši asistent Brano Hadži Stević i student Simeon Petković.

Komentari 4
  • Generic placeholder image
    Gradjanin 2 27.04.2023. 08:17
    Sto se cudi ,,Gradjanin,, kad je dekan komunjara!
  • Generic placeholder image
    Građanin 27.04.2023. 00:28
    Maska i distanca se zahtijevala i na ovom fakultetu iako to nije propisano, sto je takode krsenje propisa.
  • Generic placeholder image
    Vox populi (izvorni) 26.04.2023. 22:44
    Nevjerovatno je koliko se energije, vremena i resursa u našoj državi troši na rješavanje svih problema osim onih suštinskih koje bi prvo trebalo rješavati.
  • Generic placeholder image
    Aaaa 26.04.2023. 22:29
    A strucnjaka😂
Povezane vijesti
Bilbord u Palama: „Ne psuj Boga“ (FOTO) Bilbord u Palama: „Ne psuj Boga“ (FOTO)
Prikupljeno 55 doza krvi u Palama Prikupljeno 55 doza krvi u Palama
Stanišić prva, Đoković druga na Regionalnom takmičenju iz fizike Stanišić prva, Đoković druga na Regionalnom takmičenju iz fizike
Najčitanije
  • Porodica Krunić iz Istočnog Sarajeva dobila krov nad glavom
    11h 50m
    4
  • Na današnji dan rođen Filip Višnjić
    20h 42m
    0
  • Ujić oslobođen optužbe za zločine u Rogatici
    14h 33m
    0
  • Na planinarskom pohodu na Romaniji očekuje se oko 200 učesnika
    18h 18m
    0
  • Bilbord u Palama: „Ne psuj Boga“ (FOTO)
    9h 25m
    4