Zaštititi ljudska prava u vanrednim situacijama

26.04.2023. 21:05
4
IZVOR: srna.rs

Na Pravnom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu održan je okrugli sto na temu „Zaštita načela ustavnosti i ljudskih prava u vanrednim okolnostima u praksi ustavnih sudova Srbije i Republike Srpske i Evropskog suda za ljudska prava“.

Na okruglom stolu su predstavljeni rezultati istoimenog naučno-istraživačkog projekta koji oavj fakultet realizuje u saradnji sa Pravnim fakultetom Univerziteta u Novom Sadu, a koji finansira Autonomna Pokrajina Vojvodina.

Osam istraživača, po četiri sa svakog fakulteta, predstavili su rezultate svojih istraživanja iz oblasti ustavnog i međunarodnog javnog prava. Oni su analizirali odredbe Ustava Republike Srpske i Republike Srbije, važeće zakonodavstvo, odluke ustavnih sudova i presude Evropskog suda za ljudska prava, koji se odnose na funkcionisanje organa vlasti i zaštitu ljudskih prava tokom vanrednog stanja.

Istraživanje je značajno zbog toga što je pravno uređenje vanrednog stanja krajnje neodgovarajuće, što otežava funkcionisanje organa vlasti i dovodi do kršenja ljudskih prava. Istraživači su utvrdili nedostatke u ustavnim i zakonskim tekstovima i predložili niz rješenja, a analizirali su i ustavnosudsku praksu.

Kako je istakao dekan Pravnog fakulteta u Palama Goran Marković, tokom vanrednog stanja se pokazalo da pravni okvir njegovog uređenja nije odgovarajući, da ima dosta pravnih praznina i nejasnoća i da je bilo kršenja ljudskih prava, ali ne od strane ustavnih sudova Republike Srpske i Republike Srbije, koji su svojim odlukama uticali na to da se poštuju i primjenjuju ustavne norme o zaštiti ljudskih prava i načela ustavnosti i zakonitosti.

Rezultati istraživanja, koja obuhvataju oko 150 strana teksta, biće štampani a zatim i predstavljeni akademskoj zajednici i institucijama, sa nadom da će barem neki, od desetina prijedloga, biti razmatrani i usvojeni. U radu okruglog stola učestvovali su predstavnici više institucija, koji su dali aktivan doprinos tokom rasprave.

U ime Pravnog fakulteta Pale, članovi projektnog tima su prof. dr Goran Marković, doc. dr Sanja Kreštalica, viši asistent Brano Hadži Stević i student Simeon Petković.

Komentari 4
 • Generic placeholder image
  Gradjanin 2 27.04.2023. 08:17
  Sto se cudi ,,Gradjanin,, kad je dekan komunjara!
 • Generic placeholder image
  Građanin 27.04.2023. 00:28
  Maska i distanca se zahtijevala i na ovom fakultetu iako to nije propisano, sto je takode krsenje propisa.
 • Generic placeholder image
  Vox populi (izvorni) 26.04.2023. 22:44
  Nevjerovatno je koliko se energije, vremena i resursa u našoj državi troši na rješavanje svih problema osim onih suštinskih koje bi prvo trebalo rješavati.
 • Generic placeholder image
  Aaaa 26.04.2023. 22:29
  A strucnjaka😂
Povezane vijesti
Prekid električne energije u Palama Prekid električne energije u Palama
Saslušan sveštenik sa Pala: Sumnja se da je prodavao lažne diplome "po povoljnoj cijeni" Saslušan sveštenik sa Pala: Sumnja se da je prodavao lažne diplome "po povoljnoj cijeni"
Prekid električne energije u Palama i Foči Prekid električne energije u Palama i Foči
Najčitanije
 • Dječaku iz Istočnog Sarajeva spašena ruka brzom reakcijom ljekara KCUS-a
  19h 38m
  11
 • Saslušan sveštenik sa Pala: Sumnja se da je prodavao lažne diplome "po povoljnoj cijeni"
  16h 29m
  2
 • Identifikovana lica koja se dovode u vezu sa nanošenjem povreda licu u Istočnom Novom Sarajevu
  21h 33m
  1
 • U PU Istočno Sarajevo saslušana tri lica zbog prodaje i kupovine diploma
  20h 20m
  4
 • Pale: Uhapšeni osumnjičeni za izazivanje požara
  21h 8m
  0