Зашто је потопљена Каховска брана

07.06.2023. 11:58
0
ИЗВОР: sputnikportal.rs

Украјинске снаге извеле су напад на Каховску хидроелектрану како би скренуле пажњу са неуспјеха такозванe контраофанзивe.

Руски експерти акције украјинске војске називају терористичким актом и упозоравају да посљедице могу бити катастрофалне.

Прије свега, поплаве изазване урушавањем те хидроелектране су удар на прехрамбену безбједност Херсонске области, а поплављено је и неколико насеља због чега је у току евакуација становништва.

- Посљедице већ видимо. Тамо се разарања повећавају… Друго, то је катастрофа за оне људе који живе у насељима које је поплавио Дњепар. Ово је катастрофа за хиљаду, можда десетине хиљада људи. Треће, када су Украјинци гранатирали ту брану они су рачунали на те посљедице. Сада спекулишу да су то урадили Руси, као и увијек Руси су криви. То је већ пропагандни напад, а не само психолошки, како би изазвали реакцију становништва у поплављеним рејонима против Русије - оцјењује руски војни експерт Виктор Баранец.

Ако би дошло до пуцања бране то би тешко погодило Крим, јер би настали озбиљни проблеми са водоснабдијевањем тог полуострва, додао је Баранец.

- Да не говорим о еколошкој катастрофи и о томе да ће тамо страдати много живих бића, да ће се створити мочваре, да ће бити трулежи, да може започети некаква епидемија…. Ово је драма, озбиљна драма - оцијенио је експерт.

Смртоносне одлуке Кијева

Циљ Кијева је да заустави евентуалну офанзиву руске војске на десну обалу Дњепра, гдје су се украјинске снаге утврдиле, али стварање водене баријере је „смртоносна одлука“, нагласио је Баранец.

Руски експерт Иван Коновалов оцјењује да је овај украјински напад на Каховску хидроелектрану, као и на руску Белгородску област, повезан са такозваном украјинском контраофанзивом, а циљ је да се скрене пажња руских снага на друге објекте.

- То је опет повезано са општом ситуацијом, са контраофанзивом. Јасно је да Кијев покушава да уздрма ситуацију. Ми пружамо отпор и одбијамо нацисте на јужном дијелу фронта, гдје они покушавају да напредују. Били су разбијени. Међутим, јасно је да ово није крај, ову ситуацију треба размотрити у цјелини - каже Коновалов.

Осврћући се на писања украјинских медија и оптужбе Владимира Зеленског да иза напада на Каховску хидроелектрану стоје „руски терористи“ Коновалов каже да је то уобичајена реторика украјинског предсједника.

- Када су Зеленског и прије почетка руске специјалне војне операције питали ко гранатира Доњец, он је говорио да то раде Руси, да Руси сами себе гранатирају. Он је безуман човјек повезан са безумним људима са колективног Запада који олако гутају то што им он сервира. То није нормално, али Западу се то свиђа - каже Коновалов.

Катастрофа тек почиње

Виктор Баранец, такође, истиче да је уништење хидроелектране катастрофа коју су изазвале марионетске украјинске власти, као и они који њима управљају и одбацује оптужбе украјинског предсједника изнијете на рачун Русије.

- Иза свега лошег стоји Русија, а иза свега доброг – Украјина и САД. Нема друге логике. За све је наводно крива Русија, за све је наводно крив Путин. То је логика Зеленског. Он се глупо држи тих позиција. То је логика непријатеља да за све невоље окриви противник - додао је Баранец.

Каховска хидроелектрана је под сталним нападима украјинских снага од прошлог љета, а један од најжешћих напада био је када је на њу испаљено више од 70 пројектила из америчких вишецевних ракетних бацача ХИМАРС.

Шеф Новокаховског градског округа Владимир Леонтјев је упозорио да послије ових посљедњих напада Каховска ХЕ наставља да се урушава, вода неконтролисано отиче, поплављено је неколико насеља и значајан број улица Нове Каховке. Због урушавања Каховске ХЕ на територији Новокаховског градског округа проглашено је ванредно стање. Градоначелник је нагласио да украјинске снаге настављају гранатирање Нове Каховке.

- Сада је врло тешко говорити о обнављању, јер катастрофа тек почиње. Морамо да водимо рачуна о становништву. Ако ово становништво жели да иде у Русију, наравно да ће га Русија евакуисати у оне области које су под њеном контролом. Људи су нам најважнији - каже Баранец.

Према вијестима које стижу са терена, штета усљед гранатирања је озбиљна, а радови на обнови биће слични поновној изградњи хидроелектране. Очигледно је да ремонт хидроелектране није могућ и да ће морати да се гради поново.

- Кијев убјеђује људе да је Русија донијела ову катастрофу… Јасно је да је ово пропаганда… Причати о обнови за сада је узалудно, јер ће то бити вишегодишњи посао - додао је Баранец.

Владимир Рогов, члан Главног савјета администрације Запорошке области, говорећи о посљедицама дјелимичног уништења хидроелектране Каховка, рекао је за Спутњик да за сада нема пријетњи по нуклеарну електрану у Запорожју.

По његовом мишљењу, могуће је поправити Каховску ХЕ, али тек након ослобођења десне обале Херсонске области.

Коментари 0
Повезане вијести
Источни фронт, 583. дан: Руски системи ПВО за недељу дана уништили 185 украјинских дронова Источни фронт, 583. дан: Руски системи ПВО за недељу дана уништили 185 украјинских дронова
Источни фронт, 582. дан: Руска војска побољшала положаје на првој линији фронта Источни фронт, 582. дан: Руска војска побољшала положаје на првој линији фронта
Источни фронт, 581. дан: Уништено украјинско складиште муниције Источни фронт, 581. дан: Уништено украјинско складиште муниције
Најчитаније
 • "Дани тикве" окупили велики број излагача и посјетилаца (ФОТО)
  9h 49m
  0
 • Највећу тикву узгојила Бојанa Милановић из Пријепоља
  9h 23m
  0
 • Активан хуманитарни број 17092 за нашу Магдалену!
  14h 6m
  0
 • Свете мученице Вера, Нада и Љубав и мајка им Софија
  15h 23m
  0
 • Тијела тројице Срба убијених у Бањској предата породицама
  9h 15m
  1