Зашто сапун и вода најбоље дјелују у борби против корона вируса

25.03.2020. 09:39
0
ИЗВОР: Srpska.info

Без обзира на то што сте вјероватно уморни од прања руку, не треба да одустајете од тога. Свијет се ослања на сваког од нас да ће наставити то да ради у борби против корона вируса Сарс-ЦоВ-2. Док перете руке, убијате и друге бактерије и потенцијалне вирусе, укључујући и вирус грипа и бројне друге корона вирусе.

Под микроскопом корона вируси су прекривени шиљатим израслинама, па изгледају као круна. Испод круне је спољашњи слој вируса, који се састоји од липида, које ми често називамо мастима.

Сада се сјетите како изгледа када перете масне судове само водом. Када то пробате, маст остаје на судовима и потребан вам је детерџент како би се масноћа растопила, у чему су сапун и алкохол веома ефективни.

Тако прањем руку уништавамо спољашњи слој вируса, чиме га деактивирамо, па више не може да уђе у људске ћелије.

Молекули сапуна изгледају као сићушни сперматозоиди, са главом и репом. Глава се приликом прања повезује са водом, али је реп одбија, јер му више одговарају уље и маст. Покушавајући да побјегне од воде, реп сапуна дјелује на спољашњи слој вируса и покушава да га пробије, а када у томе успије, његова унутрашњост се излива у сапуњаву воду и умире.

Вода и трљање руку битни су у овом процесу јер ова комбинација ствара више пјене која не дозвољава бактријама, вирусима и другим микробима да се задржавају на површини руку. Зато треба да перете руке, сапуњате их и трљате добро све дијелове и све пукотине, укључујући и простор испод ноктију, а све то треба да траје најмање 20 секунди.

Када испирате руке, сви ти микроби који су били повријеђени, заробљени и убијени одлазе са водом, преноси Телеграф.

– Сви ти мјехурићи и пјена дословно купе микробе и односе их са собом у сливник – каже доктор Вилијам Шафнер, професор превентивне медицине и инфективних болести на Вандербилтовој универзитетској школи медицине у Нешвилу.

И хладна вода је дјелотворна, али само ако добро трљате приликом прања и направите довољно сапунице, док је топла мало ефикаснија.

Шта раде дезинфекциона средтсва на бази алкохола?

Дезинфекциона средства на бази алкохола могу да буду ефективна колико и сапуни ако се користе правилно.

– Она морају да имају бар 60 одсто алкохола у себи, јер је он тај који убија вирусе. Осим тога, треба да користите довољну количину овог средства тако да прекријете сваки дио руку, укључујући и простор између прстију и надланице. Алкохол има другачију хемијску способност, он помаже у разбијању мембрана микроба, али да би то постигао, мора бити у директном контакту са вирусом – каже Шефнер.

Ипак, вода и сапун су и даље мало боље рјешење, јер алкохол убија микробе, али се они не спирају, него остају на кожи.

– Ако неко користи дезинфекционо средство, па кине у своју руку, слуз остаје на њој, па је потребно много више алкохола да би се деактивирали вируси и бактерије – каже Вилијамс, додајући да су због тога сапун и вода боље рјешење.

 

Коментари 0
Повезане вијести
План редукције воде за понедјељак, 9. септембар План редукције воде за понедјељак, 9. септембар
Опраће га киша, ако Бог да Опраће га киша, ако Бог да
У вријеме короне новац носили у УС Ненада Стевандића (ВИДЕО) У вријеме короне новац носили у УС Ненада Стевандића (ВИДЕО)
Најчитаније
  • Прије 32 године формирана легендарна Српска гарда Илиџа (ФОТО)
    4h 0m
    0
  • Преминуо примаријус доктор Момир Јанковић
    22h 23m
    1
  • Павле Вуисић - вјечити боем који је мрзио глуму
    3h 37m
    0
  • Душка Алексић: "Поломљен ми је нос, супруг има тешке повреде главе и стомака"
    23h 50m
    0
  • Породица Топић има још једно чудо: Софија оборила рекорд сестре Ангелине
    21h 20m
    0