Зашто се будимо с главобољом и како се ријешити овог здравственог проблема?

15.05.2023. 19:51
0
ИЗВОР: glassrpske.com

Радите све како треба - рано одлазите на спавање, здраво се храните и не конзумирате алкохол - а опет се будите са снажном главобољом. Ако је то случај, нисте једини.

Постоји неколико разлога због којих се будите с главом која "пуца" од болова. Студија из 2022. показала је да ће једна од шест особа у свијету доживјети неки облик главобоље.

Јутарње главобоље су честе и могу се појавити из различитих разлога, од којих многи нису озбиљни. НХС каже да неки од најчешћих криваца укључују прехладу или грипу - или чак стрес.

Свеукупно постоји више од 100 различитих клиничких категорија главобоља, у распону од малих трзаја који трају пар сати до тешких па чак и по живот опасних.

Различите главобоље изазване су различитим узроцима, од којих се неки не могу ријешити поузданим парацетамолом.

Главобоља се може појавити ако смо дехидрирани, што понекад може бити резултат конзумирања превише пића или чак предугог излагања сунцу.

Често нема разлога за бригу и само је резултат дехидрације након уживајуће вечери. Али упорна бол већину јутра може бити потенцијални показатељ темељног проблема.

Најбоље је знати што би то могло значити и видјети требате ли о томе разговарати са стручњаком.

Зашто се јављају главобоље?

Много је разлога зашто се главобоље јављају - неки су очигледнији од других. Овдје ћемо погледати различите узроке.

Рад у смјенама

Истраживања су открила да јутарње главобоље такође могу бити узроковане поремећајима циркадијалног ритма, што је када је природни "тјелесни сат" искључен, примјерице због рада у смјенама.

Због неусклађености између вашег природног тјелесног сата и времена када заправо спавате, можете имати недовољно сна што може изазвати главобољу када се пробудите.

То, као и алергени у спаваћој соби или спавање у изразито хладној просторији, могу погоршати квалитету сна.

Поремећаји спавања

Поремећаји спавања могу узроковати главобољу јер исти дио мозга који контролише сан и расположење контролише и бол с којом се будите.

Несаница је један од главних разлога за јутарњу мигрену. Стање вас може спријечити да се довољно одморите јер вас држи буднима док покушавате заспати, буди вас након што заспите и узрокује немиран сан.

Други проблеми са спавањем, укључујући нарколепсију, ходање у сну, спавање с погрешним јастуком и нагле промјене у распореду спавања - попут прекомјерног спавања или губитка сна - могу придонијети вашим главобољама.

Многи обољели такође пријављују поремећаје кретања у сну попут бруксизма у сну (гдје људи несвјесно шкргућу или стишћу зубе док спавају) и синдрома немирних ногу (гдје људи доживљавају изразито неугодан осјећај "боцкања" у доњим удовима док спавају, што је попраћено интензивним поривом да их помакнемо како бисмо пронашли олакшање).

Јутарње главобоље такође су кључни знак упозорења стања апнеје за вријеме спавања, које многи људи не схватају да имају. Стање узрокује сужавање дисајних путева током ноћи, привремено заустављање дисања. То узрокује главобоље и умор сљедећи дан, као и хркање током ноћи.

Како да се ријешим главобоље?

Хладна облога

Стављање хладне облоге на чело може учинити чуда за мигрену. Коцкице леда умотане у пешкир, врећица смрзнутог грашка или чак хладан туш могу ублажити бол. Држите облогу на глави 15 минута па направите паузу од 15 минута.

Јастучић за гријање

За тензијске главобоље ставите јастучић за гријање на врат или стражњи дио главе. Ако имате синусну главобољу, прислоните топлу крпу на мјесто које вас боли. Туширање топлом водом би такође могло послужити.

Пригушите свјетла

Јака или треперава свјетла могу изазвати мигрене. Ако сте им склони, покријте своје прозоре завјесама за замрачивање током дана и покушајте носити сунчане наочале на отвореном. Такође, бисте могли додати заслоне против одсјаја на свој рачунар.

Избјегавајте превише жвакати

Жвакаћа гума не боли само вашу вилицу, већ може узроковати и главобољу. И не ради се само о жвакаћој гуми, јер исто вриједи и за грицкање усана, унутарње стране или образа или приручних предмета попут оловака. Избјегавајте хрскаву и љепљиву храну ако патите и пазите да једете мале залогаје. Ако ноћу шкрипите зубима, питајте свог стоматолога за штитник за уста јер то може ублажити ранојутарње главобоље.

Унесите мало кофеина

Не, ово није погрешка. Мале количине кофеина често могу ублажити главобољу и чак могу појачати учинак лијекова против болова који се издају без рецепта. Међутим, превише кофеина може прекинути сан и узроковати различите врсте главобоља. Умјереност је кључна.

Вјежбајте јогу

Било да се ради о истезању, јоги, медитацији или прогресивном опуштању мишића, учење опуштања док сте усред главобоље може помоћи с боловима.

Ограничите алкохол

Алкохол може изазвати мигрене код отприлике једне трећине оних који имају честе главобоље. Такође се показало да код многих људи узрокује тензијске и цлустер главобоље.

Коментари 0
Повезане вијести
Ове зачине треба додавати у сва јела: Чине чуда код упала Ове зачине треба додавати у сва јела: Чине чуда код упала
Јод – Моћан минерал против упале плућа Јод – Моћан минерал против упале плућа
Пет навика које убрзавају метаболизам Пет навика које убрзавају метаболизам
Најчитаније
  • У суботу обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    11h 6m
    0
  • Сјећање на Ицу - дјевојчицу лављег срца
    14h 30m
    0
  • Фоча: Службеник осумњичен да је оштетио клијента банке за 20.000 КМ
    9h 59m
    0
  • Матуранти Средњошколског центра „Источна Илиџа“ посјетили Пребиловце (ФОТО)
    12h 51m
    0
  • Повеља општине Источна Илиџа Средњошколском центру „Источна Илиџа“
    6h 28m
    0