Зашто се каже "пао с крушке"?

05.06.2020. 20:11
0
ИЗВОР: novosti.rs

Фраза "пао с крушке" је добро позната народу и учестало се користи. Углавном је синоним за глупост, збуњеност, смушеност, а да ли заправо занате како је настала и одакле "вуче коријене"?

Према мишљењу Веселина Чајкановића, у старој религији крушка је имала бољи углед и чак уживала извјестан култ, за шта се наводе и бројни примјери.

Објашњење за то може се наћи у књизи Веселина Чајкановића "Речник српских народних веровања о биљкама". Како пише у тој књизи, старо крушково дрво је код нашег народа на лошем гласу. У супротности са јабуком, крушка се сматра за "зло дрво", за дрво демона. У народним приповјеткама под крушком се скупљају ђаволи, а на њој се налази и вјештица.

Зато је оне који би се нашли на крушци, па пали са ње, народ сматрао лудим, глупим, неразборитим и слично. Тако је заправо настао овај израз. Постоји и супротна фраза "нисам пао с крушке", а значење јој је "нисам луд".

У ријечнику Матице српске додаје се и фраза: као с крушке, у контексту начина одговарања на нечије питање. Синоним је за нељубазно, набусито, цинично.

Коментари 0
Најчитаније
  • Јереј Видак Вујадиновић - Дјечак
    14h 53m
    0
  • Сутра обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    3h 20m
    0
  • У Средњој школи „28. јуни“ одржан округли сто о значају и заштити менталног здравља (ФОТО)
    14h 34m
    0
  • Фоча: Службеник осумњичен да је оштетио клијента банке за 20.000 КМ
    23h 16m
    0
  • Повеља општине Источна Илиџа Средњошколском центру „Источна Илиџа“
    19h 45m
    0