Зашто штуцамо?

22.08.2023. 21:10
0
ИЗВОР: glassrpske.com

Један од најбенигнијих, али и најчуднијих проблема који могу "умарати" људско тијело је штуцање. Чини се да се јавља увијек у најнезгоднијем тренутку, на примјер прије неког важног пословног састанка или одласка на састанак, а може трајати од два минута до чак 48 сати у неким тежим случајевима.

Прастаре методе

У благој варијанти оно је само смијешно и ономе ко штуца и околини, док у тежем облику може бити болно за онога ко штуца. Вјеројатно сте и сами испробали неке од добро познатих, прастарих метода да прекинете штуцање, попут испијања чаше воде, задржавања даха или наговарања некога да вас престраши.

Јесу ли те методе заиста дјеловале? Ако нису, питање је постоји нешто што је стварно учинковито код штуцања. Ево што кажу стручњаци.

Свако има свој окидач

Узроци штуцања заиста могу бити свакакви, но што је стварни окидач механизма штуцања једна је од највећих непознаница у медицинском свијету. Постоји неколико теза о томе. Већина теорија почива на такозваном "рефлексном луку штуцања"који укључује френични живац (живац који активира дијафрагму), те неколико других живаца који активирају мишиће у прсима и гркљану.

Уколико је тај рефлексни лук надражен, било траумом или упалом, може потакнути штуцање. Проблем је у томе што су окидачи штуцања различити за свакога. Можда се рефлексни лук штуцања код вашег пријатеља надражује услијед конзумирања јако зачињене хране или газираних напитака, а ваш можда услијед изложености стресу на радном мјесту.

Напад штуцања, шта сада?

Кад сте усред напада штуцања, вјеројатно нећете уопште размишљати о томе што га је изазвало- већ ћете само жељети да што прије престане. Добра вијест је да ће штуцање у већини случајева проћи само од себе у неком разумном временском року и без икаквих интервенција "убрзавања". Но, ако вам се догоди ултра дуги напад штуцања који може трајати сатима (што се заиста догађа) или само желите да што прије престане макар је можда тек почео, постоје неке методе које су поуздано дјелотворне. Или барем дјелотворније од других.

Нема много научних студија које су испитивале учинковитост метода за прекидање штуцања, но оне које постоје потврђују учинковитост познатих метода као што су задржавање даха или страшење. Механизам није добро разјашњен, но највјеројатније је ствар у томе да те методе покушавају "ресетовати" надражени рефлексни лук штуцања или промијенити начин нашег дисања.

Помаже акупунктура

Занимљива не-медицинска метода прекидања штуцања, за коју су истраживања показала да дјелује, је акупунктура па то може бити одлично рјешење ако штуцање потраје дуже него што је то уобичајено.

Кад је штуцање симптом

У неким случајевима узроци штуцања могу бити озбиљни, попут желучаног рефлукса, надражености желуца, чира на желуцу или неравнотеже електролита. Штуцање може бити и нуспојава неких љекова, а у врло ријетким случајевима и симптом неких тешких болести. Обично штуцање не би требало бити болно. Дакле, ако ваше штуцање траје необично дуго те, ако је уз то и болно, значи да се догађа нешто озбиљније те да би требало да посјетите љекара.

Коментари 0
Повезане вијести
Ојачајте имунитет у прелазном периоду Ојачајте имунитет у прелазном периоду
Шта је здравије - уље или свињска маст? Шта је здравије - уље или свињска маст?
Гојазност достигла размјере епидемије Гојазност достигла размјере епидемије
Најчитаније
  • Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
    5h 30m
    4
  • На данашњи дан рођен Филип Вишњић
    14h 22m
    0
  • Ујић ослобођен оптужбе за злочине у Рогатици
    8h 13m
    0
  • На планинарском походу на Романији очекује се око 200 учесника
    11h 58m
    0
  • Божовић: Кроз пословне зоне, у Источну Илиџу доведени привредни субјекти
    9h 59m
    0