Зашто су врата ЕУ затворена за грађане БиХ

06.07.2020. 20:10
0
ИЗВОР: Srpska.info

Упркос лошој епидемиолошкој слици и препорукама стручњака да се не путује ван земље, ипак политика има задњу ријеч, па су због тога врата БиХ за многе земље остала затворена, сматрају стручњаци.

Држављани Босне и Херцеговине без карантина и икаквих услова могу да уђу у Србију, уз одређене потврде и гаранције могу и у Хрватску и Црну Гору, док од земља ЕУ, иако је и Хрватска дио ње, нису добили зелено свјетло. До прије пар дана ситуација је била потпуно другачија.

Док грађани БиХ могу у Србију, али не могу у ЕУ, грађани Србије, у којој епидемиолошка ситуацији није ништа боља до БиХ, могу у ЕУ, осим у Њемачку, која је опет, као дио ЕУ, одлучила другачије. 

Многи се питају како је дошло до тога је лакше отићу на море у Турску, него у сусједну Хрватску и Црну Гору. Како држављани Србије могу у ЕУ с јако лошом епидемиолошком ситуацијом и зашто су Црна Гора и Хрватска до неки дан имале једне, а данас сасвим друге мјере према њима? И на крају, намеће се питање да ли ове, за многе збуњујуће одлуке, доноси политика или струка!?

– Не памтим у историји да је у свијету у исто вријеме било толико напетости, неизвјесности и полулудила и да су се здравље и политика толико испреплеле. Стање у свијету помало личи на експлозију вулкана страха и чудних пројеката с несагледивим посљедицама. Све је постало политика, а усудио бих се рећи да је вирус дијелом и политички производ – указује дипломата и историчар Слободан Шоја.

Он сматра да данас политика, нарочито лоша, може урадити све што некоме одговара. 

– Корона је збунила многе, па се повлаче исхитрени потези који се брзо покажу лошим. А, пошто у политици нико не признаје грешку, истрајава се на лошим политичким рјешењима. Укратко, у сваком случају, осим медицинских статистика и процјена, политика ипак увијек има посљедњу ријеч по питању циркулације грађана на овим просторима – сматра Шоја.

На питање да ли је на одлуке да ли ће држављани БиХ у карантин или не утицала епидемиолошка ситуација или можда политичка, каже да је склон идеји да је по питању наших држављана главни фактор одлучивања ипак епидемиолошка ситуација. 

– Не мислим да су остале земље уплашене због високог броја обољелих или заражених код нас. Више их плаши наша ноншалантност и опуштеност, недовољно тестирање и недовољно координирана и стриктно поштована здравствена политика. Укратко, изван БиХ влада велика непоузданост и у наше податке и у наше људе. Хрватска није случајно недавно донијела веома стрикте мјере које су многе изненадиле и који су сматрали да се радило о несмотрености и брзоплетости. Наравно да није тако –  објашњава Шоја за Српскаинфо, додавши да најотворенију и најпријатељскију политику према БиХ проводи Србија.

“Нико не вјерује Црној Гори”

Он такође самтра да се из ових примјера види да политика струку прати увијек привидно и колико јој је потребно, тек да може казати како слуша савјете струке, што на Балкану нико не ради.

– Посебно је овдје снажан примјер Црне Горе која тобоже у први план ставља мишљење струке, која вели да је Србија високоризична земља за овај здравствени Елдорадо, Монтегро „цоронавирус-фрее“ – подсјећа он.

Додаје да нико не вјерује да се Црна Гора изборила и искоријенила корону, па многе земље којима Црна Гора широм отвара врата не препоручују боравак на црногорском приморју.

– Тачно је да су јавна саопштења о обољелима у Србији прије избора пролазила кроз политички филтер, али исто је стање у Црној Гори. Будући да антисрпство у Црној Гори личи на зависност о дроги, исход не може бити добар – сматра Шоја.

Топић: Провејава политика

Да кроз све провејава политчка нота сматра и политичка аналитичарка Тања Топић.

– Струка је устукнула пред политиком и то се најбоље види на примјерима избора, како у Србији, тако и у Хрватској. Струка је до једног момента водила главну ријеч, вјеровало јој се, а онда је оног тренутка када је политика почела да се уплиће у све то изгубила примат, затим и повјерење грађана – сматра Топићева.

Додаје да је и одлука Хрватске да укине обавезан карантин донесена под притиском политике.

Марић: Одлике нејасне са стручне стране

С друге стране, политичка аналитичарка Ивана Марић сматра да, с обзиром на показатеље БиХ, не чуди што је на црној листи многих земаља,

– Међутим, има ту и политике. Видјели смо, ни у Србији није много боља ситуација, па је за њу дозвољен долазак у ЕУ, осим у Њемачку. То се исто може окарактерисати као нека врста политичког показатеља Њемачке да не подржава Вучића у његовим методама владања – сматра Марићева.

Каже да је у великој мјери то политичка одлука којим би се на неки начин санкционисали политичари из БиХ, који не излазе у сусрет Европској унији, тј не испуњавају услове који би омогућили да грађани боље живе.

– Ово јесте утемељено на стручности, али има доста тога и политичког, посебно ако гледамо на глобалној сцени, па видимо односе и између великих свјетских сила ЕУ, Кине, Бразила и САД, како они међусобо дозвољавају или забрањују улазак. Видимо да је то на почетку била само струка, али сада можда чак и примат има политика. Пошто неке одлуке не можемо да схватимо са стручне стране, јасно нам је да се ради о политици – закључује Марићева.

БиХ не може, Србија може

На питање зашто грађани БиХ не могу у ЕУ, а грађани Србије могу, када је епидемиолошка ситуација и тамо лоша, Шоја одговара да, са здравствене стране гледано, ситуација је заиста или слична или идентична, али с политичке није. 

– За разлику од БиХ, гдје Европска унија не мора имати никаквог обзира у дефинисању и провођењу политике према нама, јер нико неће довести у питање однос БиХ и ЕУ, са Србијом је стање потпуно другачије. Због снажног утицаја Русије и све већег разочарења у ЕУ у Србији, Европа мора бити привлачнија Србији. Исто тако, због неријешеног питања Косова, Европска унија, која жели да Вучић што прије то питање ријеши и да призна Косово, поново са нешто више обзира води рачуна да претјерано не изгуби симпатије српске популације – закључује Шоја.

Коментари 0
Повезане вијести
БиХ увози алкохол са Тајвана и плаћа десетине милиона КМ БиХ увози алкохол са Тајвана и плаћа десетине милиона КМ
Возач из БиХ под дејством кокаина возио без возачке дозволе Возач из БиХ под дејством кокаина возио без возачке дозволе
Гужве на три гранична прелаза Гужве на три гранична прелаза
Најчитаније
 • Апел грађанима у Источном Сарајеву: Чувајте се змија!
  11h 46m
  3
 • Прича о мртвој драгој – Ленка Дунђерски и Лаза Костић
  17h 0m
  0
 • Сутра прекид електричне енергије у Источној Илиџи
  7h 31m
  1
 • Брат министра БиХ Војина Мијатовића насмрт претучен у Београду
  15h 49m
  0
 • Милица Боровчанин ученик генерације СШЦ „Василије Острошки“
  13h 28m
  4