Затирање сарајевских Срба – вишевјековни процес

02.03.2021. 09:33
0
ИЗВОР: Срна

Историчар Драга Мастиловић рекао је да је историја српског народа на простору Сарајева веома дуга, вишевјековни континуитет трајања и затирања, јер колико дуго Срби трају на том простору толико трају и настојања да се они, ако не сасвим затру, онда барем сведу на мјеру која другима одговара.

Мастиловић је изјавио Срни да оно што се догодило сарајевским Србима у посљедњој деценији 20. вијека представља врхунац процеса затирања, и то не само физичког, већ и економског, културног, духовног и историјског.

Према његовим ријечима, то се претворило у затирање памћења и права на памћење, које, нажалост, и данас траје.

Kада је ријеч о ратној драми сарајевских Срба од 1992. до 1995. године, Мастиловић је навео да је неопходно ствари посматрати из неколико углова.

Он је истакао да Сарајево од 1992. до 1995. године није било под опсадом, већ подијељен град у чијем је муслиманском дијелу постојао чврст унутрашњи обруч који није дозвољавао цивилима да напусте дијелове града под контролом муслиманских снага.

- Дакле, град је било немогуће напустити због тог унутрашњег обруча, а не због српске опсаде града. С друге стране, да је на било којој тачки попустила одбрана Сарајевско-романијског корпуса Војске Републике Српске /ВРС/ и да је више десетина хиљада муслиманских војника провалило из Сарајева не само да је питање да ли би ишта живо српско остало до Дрине, већ и да ли би данас уопште постојала Република Српска - рекао је Мастиловић.

Он је навео да је неоспорна чињеница да је српско цивилно становништво масовно терорисано у дијеловима града под контролом муслиманских снага – затварано, мучено, пребијано, силовано, убијано, одвођено у логоре, присиљавано на копање ровова и друге тешке физичке послове, те систематски застрашивано и прогоњено.

Коментари 0
Повезане вијести
Дан када је за одбрану Српске Илиџе и српског народа животе дало 12 Илиџанаца Дан када је за одбрану Српске Илиџе и српског народа животе дало 12 Илиџанаца
Обиљежавање 32 године од злочина над припадницима ЈНА Обиљежавање 32 године од злочина над припадницима ЈНА
Прослава Васкрса у Сарајеву кроз вијекове: Привржени вјери и у најтежим временима Прослава Васкрса у Сарајеву кроз вијекове: Привржени вјери и у најтежим временима
Најчитаније
  • Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
    15h 45m
    5
  • Ујић ослобођен оптужбе за злочине у Рогатици
    18h 28m
    0
  • Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО)
    13h 20m
    5
  • На планинарском походу на Романији очекује се око 200 учесника
    22h 13m
    0
  • Божовић: Кроз пословне зоне, у Источну Илиџу доведени привредни субјекти
    20h 14m
    0