Затражен притвор за Дудаковића

25.04.2023. 19:43
0
ИЗВОР: srna.rs

Тужилаштво БиХ предложило је одређивање притвора некадашњем команданту Петог корпуса такозване Армије БиХ Атифу Дудаковићу, потврђено је Срни у Тужилаштва БиХ.

Из Тужилаштва су појаснили да се приједлог за одређивање притвора Дудаковићу тражи због кршења мјера забране.

Дудаковић је прије неколико дана, поводом обиљежавања годишњице формирања такозване Армије БиХ, одржао говор у сарајевској општини Нови Град, гдје је причао о "босанском инату", злочинима, геноциду, опомињао "душмане" да "патриоте и те како све памте", позивао Бошњаке "на јединство и спремност на одбрану државе".

Из Тужилаштва БиХ тада је Срни речено да ће тим тужилаца размотрити иступе бившег команданта Петог корпуса такозване Армије БиХ коме су већ одређене мјере забране, те да ће након прикупљања информација о посљедњим иступима размотрити и донијети одлуку о даљим активностима.

У Суду БиХ тада је речено Срни да су Дудаковићу мјере забране изречене још у октобру 2018. године и да су и даље на снази.

Оптужница терети Дудаковића и остале за убиство више од 300 Срба, међу којима највише цивила углавном старије животне доби, као и војника који су се предали или били заробљени.

Тијела једног броја жртава пронађена су након рата и ексхумирана из више појединачних и масовних гробница, а за посмртним остацима неких од убијених још се трага.

Дио оптужнице за Дудаковића односи се и на ратне злочине над жртвама бошњачке националности, припадницима и присталицама Народне одбране Аутономне Покрајине Западна Босна за вријеме сукоба у Цазинској крајини, на подручју Бихаћа и Цазина.

Суђење Дудаковићу и још шеснаесторици припадника бошњачке војске за стравичне злочине почињене над српским цивилима и заробљеницима у Западној Крајини 1995. године пред Судом БиХ већ неколико пута је прекидано, а крај маратонском процесу се не назире.

Коментари 0
Повезане вијести
Суђење Дудаковићу: Повреде на појединим страдалим Србима указују на оштећења од метака и експлозивних средстава Суђење Дудаковићу: Повреде на појединим страдалим Србима указују на оштећења од метака и е...
Четворици осумњичених одређен притвор Четворици осумњичених одређен притвор
Предложен притвор за пореске инспекторе Предложен притвор за пореске инспекторе
Најчитаније
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    19h 1m
    0
  • Преминуо Војислав Чаркић - наш добри прота Војо
    9h 59m
    10
  • Сјећање на Миломира Јањића Зеку
    18h 25m
    0
  • Годишњица смрти предсједника СФРЈ Јосипа Броза Тита
    16h 40m
    12
  • Годишњица херојске погибије пилота Миленка Павловића
    18h 19m
    0