Затворен 21. Међународни фестивал поезије за дјецу и омладину

24.11.2022. 15:26
0
ИЗВОР: srna.rs

Посјетом пјесника за дјецу и младе школама на подручју Источног Сарајева, презентацијом анимираног филма "Вукова анимирана пјесмарица" и церемонијом проглашења побједника конкурса "Дарови поезије" данас је затворен 21. Међународни фестивал поезије за дјецу и омладину.

Ова књижевна манифестација посвећена је српском језику и његовом творцу Вуку Стефановићу Караџићу под називом "Вуков азбучник", у организацији "Форум театра" Источно Сарајево.

На Фестивалу су учествовали пјесници Боро Капетановић, Тоде Николетић, Соња Падров - Тешановић, Мирко Вуковић, Јово Чулић, Раденко Кела, Борис Ђорем, Марјана Петронић и глумац "Форум театра" Илија Мимић.

У музичком дијелу програма наступио је Бранимир Росић и његова "Летећа гитара".

Данас, другог, завршног дана манифестације реализован је богат и разноврстан програм у коме су пјесници посјетити подручне школе у Касиндолу и Војковићима у општини Источна Илиџа, гдје су својим наступима одушевили малишане.

Приказан је и анимирани филм "Вукова анимирана пјесмарица" у продукцији "Форум театра" и "СЦФ Ниш 98".

Пјесник Соња Падров Тешановић из Црне Горе говорила је стихове из њених књига "Како да растем" и "Тај се зачин љубав зове".

У оквиру овог програма наступили су и побједници у рецитовању на манифестацији "Дани Симеуна Милутиновића Сарајлије" у организацији Центра за културу и информисање Источна Илиџа.

Овогодишњи конкурс поезије за дјецу и младе био је посвећен пјесникињи Дари Секулић под називом "Дарови поезије", а ријеч је о врло захтјевном тематском конкурсу на кога су се пријавили храбри љубитељи писане ријечи.

Радове је оцјењивала и одабрала магистар књижевноисторијских наука Данијела Мрда.

Она наглашава да је покојна пјесникиња Дара Секулић са својом поезијом већ раније изабрала овај фестивал да га одњегује и доведе до пунољетства и остави као завјештање које се треба и мора чувати и његовати.

- Ове године пристигло је нешто мање радова него претходних година али их у свим категоријама можемо описати као изузетно снажне, надахнуте и сложене у лијепе, лирске риме како то обично дјеца најљепше чине, јер су им тај стих и његова ритмика блиски.

Дјеца су писала о слободи, испитивали своје снове, вријеме у којем живе, маштали о љубави и туговали из себи знаних разлога... - појашњава Мрда.

Што се младих стваралаца тиче, истиче она, два су пјесника – Милош Белић из Ваљева и Борис Ђорем из Источног Сарајева - награђена у категорији од 18 до 30 година и оба показују пјесничку зрелост у промисли и вишеслојно интерогирају и критикују, вјешто клизећи кроз стих који на појединим мјестима губи своју синтезу, потрган је, али мисаоно тачан и као такав читаоца занима, буди интересовање и тјера на размишљање.

Мрда се нада да ће ови млади аутори наставити са пјесништвом, и да се развијају баш као и "тета Дара", пјесникиња која им је послужила за инспирацију да надахнуто и страствено пишу како је то и Дара Секулић чинила.

Према резултатима конкурса "Дарови поезије" најуспјешнији ученици од првог до петог разреда основних школа су Милица Николетић, Основна школа /ОШ/ "Јован Дучић" Бањалука, Ленка Смиљанић из ОШ "Димитрије Туцовић" у Чајетини, те Катарина Круљ, ОШ "Свети Сава" Невесиње.

Првонаграђени од шестог до деветог разреда су Српко Кадрић, ученик седмог разреда ОШ "Владимир Назор" у Подгорици, Лазар Лопушина ученик деветог разреда ОШ "Ристо Ратковић" из Бијелог Поља и Инга Лаћарац, ученица шестог разреда ОШ "Јован Јовановић Змај Сремска Каменица.

У категорији средњих школа најуспјешнији су били Милица Боровчанин из СШЦ "Василије Острошки" са Сокоца и Милица Мирјанић Медицинска школа Бањалука.

Коментари 0
Повезане вијести
Приказан филм о одбрани Српске Илиџе Приказан филм о одбрани Српске Илиџе
У Српској морбилама заражена 44 лица, у Источном Сарајеву један случај заразе У Српској морбилама заражена 44 лица, у Источном Сарајеву један случај заразе
Сутра обиљежавање Дана несталих Срба Сарајевско-романијске регије Сутра обиљежавање Дана несталих Срба Сарајевско-романијске регије
Најчитаније
  • Више од двије деценије од срамне арбитраже за Добрињу
    2h 4m
    0
  • Доктор Шупић обавио 42 прегледа у превентивној акцији у Источном Старом Граду
    14h 41m
    2
  • Паљани на поклоничком путовању у манастир Хиландар
    18h 29m
    0
  • Џудисти из Српске дигли глас против актуелног руководства
    23h 33m
    1
  • Млада Требињка једва чека да се шлепером запути на отворени пут
    18h 13m
    0