Затворен 22. Међународни фестивал поезије за дјецу и омладину у Источном Сарајеву (ФОТО)

11.04.2024. 12:09
0
ИЗВОР: katera.news

Посјетом пјесника за дјецу и младе основним школама на подручју Источне Илиџе, промоцијом књиге "Форе и метафоре" Маријане Петронић, проглашењем побједника конкурса поезије, те програмом „Загонетна пјесничка одговоранка" данас је затворен 22. Међународни фестивал поезије за дјецу и омладину.

Оснивач Фестивала и умјетнички директор "Форум театар" Источно Сарајево Витомир Митрић навео је да је радове који су пристигли на овогодишњи конкурс из цијелог региона ишчитала и оцјењивала Данијела Мрда, магистар књижевноисторијских наука.

- Њена оцјена је да су радови добри иако је сугерисала школама да озбиљиније приступе овом конкурсу - рекао је Митрић.  

Слика

Фото: katera.news

Он је навео је програм овогодишег фестивала занимљив, те да ће четири награђена ученика из Источног Сарајева читати своју поезију на затварању манифестације.

У категорији средњих школа прво мјесто освојио је  Дејан Јовичић из Средњошколског центра “Михаило Петровић Алас“ из Угљевика, друго мјесто Давид Рајић из Средње школе “28.јуни“ из Источног Новог Сарајева, а треће мјесто Даница Ивановић из Електротехничке  школе из Бањалуке.

Давид Рајић је навео новинарима да је на конкурс послао три пјесме, те да је освојио друго мјесто.

Како је навео, увијек ми је била жеља да објавим збирку пјесама.

- Пишем од деветог разреда основне школе, а до сада имам око 10 пјесама – рекао је Рајић истичући да највише воли да пише о националним темама.

Слика

Фото: katera.news

У категорији ученика од првог до петог разреда, прво мјесто освојио је Вања Шушњевић из ОШ “Петар Петровић Његош“ из  Источне Илиџе, друго мјесто Софија Тановић из ОШ “Свети Сава“ из Источног Новог Сарајева, а треће мјесто Огњен Перић из ОШ “Ђура Јакшић“ Јелашница, Србија.

Ученик четвртог разреда Вања Шушњевић рекао је да воли да чита, те да је љубав према писању  открио у другом разреду.

- Написао сам двије пјесме за овај конкурс „Јабука“ и „Тиква“ – рекао је он.

Софија Тановић, ученица четврог разреда, рекла је да је ово њена прва награда и да се нада да ће нааставити са писање поезије.

У категорији  ученика од шестог до деветог  разреда прво мјесто освојила је Бланка Чукић из ОШ “Ристо Ратковић“ из Бијелог Поља из Црне Горе, друго мјесто Стефан Татар из  ОШ “Његош“, Цетиње и треће мјесто Николина Пејић из  ОШ “Свети Сава“ из  Источног Новог Сарајава.

Николина Пејић, ученица седмог разреда, истакла је да воли поезију и да је написала пјесме „Тата“ и „Моја прва симпатија“.

У категорији млади пјесници прво мјесто припало је Ањи Марјановић из Београда, друго мјесто Теодори Ковач из Херцег Новог и треће мјесто Борису Ђорему из Источног Сарајева.

Слика

Фото: katera.news

Дио овогодишњег програма реализован је у Културном центру Источно Ново Сарајево за ученике основних школа "Свети Сава" и "Петар Петровић Његош", а дио програма под називом "Пјесници у школама" одржан је у основним школама на подручју Источне Илиџе "Алекса Шантић" у Војковићима и "Јован Дучић" у Касиндолу.

Овогодишња манифестација посвећена је Миловану Данојлићу пјеснику који се огледао готово у свим облицима књижевног стваралаштва, изузимајући драму, писао је поезију, прозу, есејистику и књижевну критику.

Данојлић је објавио више од 70 књига белетристике и поезије на српском језику. Приредио је и превео велики број књига из књижевности за дјецу.

На фестивалу су учествовали пјесници Тоде Николетић, Дејан Алексић, Мирко Вуковић, Мирослав Цера Михаиловић, Јово Чулић, Раденко Кела и Маријана Петронић, док је за музички дио програма био задужен Бранимир Росић и његова "Летећа гитара".

Манифестацију су подржали Министарство цивилних послова у Савјету министара, Министарство просвјете и културе Републике Српске, град Источно Сарајево, те општине Источно Ново Сарајево и Источна Илиџа.

Коментари 0
Повезане вијести
У априлу рођене 32 бебе У априлу рођене 32 бебе
Бесплатни прегледи коже у Источном Сарајеву Бесплатни прегледи коже у Источном Сарајеву
Калдесићи Онтарио замијенили Источним Сарајевом Калдесићи Онтарио замијенили Источним Сарајевом
Најчитаније
  • Дан када је отишао Сена - „Кишни човјек“
    13h 14m
    4
  • Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву
    12h 9m
    3
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    6h 57m
    0
  • Утопио се отац деветоро дјеце
    8h 3m
    0
  • Међународни празник рада, 1. мај – симбол борбе за бољи и праведнији свијет
    16h 31m
    0