Zatvoren 22. Međunarodni festival poezije za djecu i omladinu u Istočnom Sarajevu (FOTO)

11.04.2024. 12:09
0
IZVOR: katera.news

Posjetom pjesnika za djecu i mlade osnovnim školama na području Istočne Ilidže, promocijom knjige "Fore i metafore" Marijane Petronić, proglašenjem pobjednika konkursa poezije, te programom „Zagonetna pjesnička odgovoranka" danas je zatvoren 22. Međunarodni festival poezije za djecu i omladinu.

Osnivač Festivala i umjetnički direktor "Forum teatar" Istočno Sarajevo Vitomir Mitrić naveo je da je radove koji su pristigli na ovogodišnji konkurs iz cijelog regiona iščitala i ocjenjivala Danijela Mrda, magistar književnoistorijskih nauka.

- Njena ocjena je da su radovi dobri iako je sugerisala školama da ozbiljinije pristupe ovom konkursu - rekao je Mitrić.  

Slika

Foto: katera.news

On je naveo je program ovogodišeg festivala zanimljiv, te da će četiri nagrađena učenika iz Istočnog Sarajeva čitati svoju poeziju na zatvaranju manifestacije.

U kategoriji srednjih škola prvo mjesto osvojio je  Dejan Jovičić iz Srednjoškolskog centra “Mihailo Petrović Alas“ iz Ugljevika, drugo mjesto David Rajić iz Srednje škole “28.juni“ iz Istočnog Novog Sarajeva, a treće mjesto Danica Ivanović iz Elektrotehničke  škole iz Banjaluke.

David Rajić je naveo novinarima da je na konkurs poslao tri pjesme, te da je osvojio drugo mjesto.

Kako je naveo, uvijek mi je bila želja da objavim zbirku pjesama.

- Pišem od devetog razreda osnovne škole, a do sada imam oko 10 pjesama – rekao je Rajić ističući da najviše voli da piše o nacionalnim temama.

Slika

Foto: katera.news

U kategoriji učenika od prvog do petog razreda, prvo mjesto osvojio je Vanja Šušnjević iz OŠ “Petar Petrović Njegoš“ iz  Istočne Ilidže, drugo mjesto Sofija Tanović iz OŠ “Sveti Sava“ iz Istočnog Novog Sarajeva, a treće mjesto Ognjen Perić iz OŠ “Đura Jakšić“ Jelašnica, Srbija.

Učenik četvrtog razreda Vanja Šušnjević rekao je da voli da čita, te da je ljubav prema pisanju  otkrio u drugom razredu.

- Napisao sam dvije pjesme za ovaj konkurs „Jabuka“ i „Tikva“ – rekao je on.

Sofija Tanović, učenica četvrog razreda, rekla je da je ovo njena prva nagrada i da se nada da će naastaviti sa pisanje poezije.

U kategoriji  učenika od šestog do devetog  razreda prvo mjesto osvojila je Blanka Čukić iz OŠ “Risto Ratković“ iz Bijelog Polja iz Crne Gore, drugo mjesto Stefan Tatar iz  OŠ “Njegoš“, Cetinje i treće mjesto Nikolina Pejić iz  OŠ “Sveti Sava“ iz  Istočnog Novog Sarajava.

Nikolina Pejić, učenica sedmog razreda, istakla je da voli poeziju i da je napisala pjesme „Tata“ i „Moja prva simpatija“.

U kategoriji mladi pjesnici prvo mjesto pripalo je Anji Marjanović iz Beograda, drugo mjesto Teodori Kovač iz Herceg Novog i treće mjesto Borisu Đoremu iz Istočnog Sarajeva.

Slika

Foto: katera.news

Dio ovogodišnjeg programa realizovan je u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo za učenike osnovnih škola "Sveti Sava" i "Petar Petrović Njegoš", a dio programa pod nazivom "Pjesnici u školama" održan je u osnovnim školama na području Istočne Ilidže "Aleksa Šantić" u Vojkovićima i "Jovan Dučić" u Kasindolu.

Ovogodišnja manifestacija posvećena je Milovanu Danojliću pjesniku koji se ogledao gotovo u svim oblicima književnog stvaralaštva, izuzimajući dramu, pisao je poeziju, prozu, esejistiku i književnu kritiku.

Danojlić je objavio više od 70 knjiga beletristike i poezije na srpskom jeziku. Priredio je i preveo veliki broj knjiga iz književnosti za djecu.

Na festivalu su učestvovali pjesnici Tode Nikoletić, Dejan Aleksić, Mirko Vuković, Miroslav Cera Mihailović, Jovo Čulić, Radenko Kela i Marijana Petronić, dok je za muzički dio programa bio zadužen Branimir Rosić i njegova "Leteća gitara".

Manifestaciju su podržali Ministarstvo civilnih poslova u Savjetu ministara, Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, grad Istočno Sarajevo, te opštine Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža.

Komentari 0
Povezane vijesti
Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
U aprilu rođene 32 bebe U aprilu rođene 32 bebe
Besplatni pregledi kože u Istočnom Sarajevu Besplatni pregledi kože u Istočnom Sarajevu
Najčitanije
  • „Ako izađeš, bićeš zaklan“: Ispovijest Danila Beribake koji je preživio pakao Doborovoljačke ulice
    18h 15m
    13
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    17h 11m
    0
  • U nedjelju narodno veselje kod Crkve Uspenja Presvete Bogorodice u Palama
    17h 15m
    1
  • Fočanski svetac Budimir Sokolović - Dražin ispovjednik i Hristov mučenik
    14h 8m
    1
  • Četrnaestogodišnji Miloš sa uživanjem se brine o porodičnom imanju
    16h 5m
    0