Затвори у Српској полупразни

22.01.2024. 17:54
1
ИЗВОР: glassrpske.com

Иако се иза решетака у казнено-поправним установама у Републици Српској налази 1.338 затвореника и притвореника, смјештајни капацитети у ћелијама нису ни упола попуњени лицима који су се огријешили о закон.

Према најновијим подацима Министарства правде РС, најмање је затвореника и притвореника у казнено-поправној установи у Требињу, односно њих  86.  Смјештајни капацитети у затвору највећег града у Херцеговини попуњени су свега са 30 одсто лица која су на разне начине прекршили закон.

На другом мјесту налази се Добој гдје су капацитети тамошње казнено-поправне установе попуњени са 40 одсто, односно код њих је смјештено укупно 200 затвореника и притвореника.

Са нешто бољим процентом може се “похвалити” казнено-поправна установа у Источном Сарајеву гдје су смјештајни капацитети у затворским ћелијама попуњени са 45 одсто од укупно расположивих мјеста за притворенике и затворенике. Односно на истоку Српске у затвору се налази 150 лица која су на неки начин прекршила закон.

-  Смјештајни капацитети у казнено-поправним установама у Бијељини и Бањалуци попуњени су у процентима од 49 одсто од укупно предвиђених мјеста за затворенике и притворенике. Односно у затвору Бијељини се налази се 127 лица, односно у Бањалуци њих 435  - казали су “Гласу” у Министарству правде РС.

Са највећим процентом попуњености може се “похвалити” казнено-поправна установа у Фочи, чији су смјештајни капацитети тачно упола попуњени од укупно предвиђеног броја за затворенике. Наиме, према најновијим подацима Министарства правде у тамошњем затвору налази се 340 лица која су осуђена за кривична дјела.

Професор на Факултету безбједносних наука у Бањалуци Душко Вејновић наводи да би најбоље било да су затвори у потпуности празни, али да је то немогуће.

- Ово друштво је и даље у транзицији, дакле послије деведесетих година није направљен систем који би задовољио опште интересе свих грађана у смислу правне, демократске и модерне државе. На тим питањима треба радити регионално и код нас - казао је “Гласу” Вејновић.

Нагласио је да надлежни треба да се залажу да сузбију све друштвено штетне и негативне појаве.

- За оне који су починиоци било којих кривичних дјела треба у складу са законима ефикасније проводити истражне радње и друге правосудне активности укључујући и примјене аката о извршењу санкција - закључио је Војновић, који је оцијенио и да је безбједносна ситуација у Српској на задовољавајућем нивоу.

Само један странац

Према евиденцији Министарства правде Републике Српске у казнено-поправним установама у Српској налази се само један страни држављанин на издржавању казне затвора.

- Ради се о лицу мушког пола, држављанин је Републике Србије, а осуђен је због кривичних дјела неовлаштена производња и промет опојних дрога и фалсификовање исправе - казали су у Министарству правде.

Маријана Миљић Бјеловук

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Предатор 22.01.2024. 20:39
    Није ни чудо кад су лопови на власти
Повезане вијести
Узбуне о несталој дјеци објављиваће се и на банкоматима у Српској Узбуне о несталој дјеци објављиваће се и на банкоматима у Српској
Није прихваћен вето на Изборни закон и Закон о референдуму Није прихваћен вето на Изборни закон и Закон о референдуму
Обиљежавање Дана Игманске бригаде Војске Републике Српске Обиљежавање Дана Игманске бригаде Војске Републике Српске
Најчитаније
  • Источна Илиџа: Радник фирме проневјерио већу количину новца
    22h 32m
    0
  • Пале: Узео мотоцикл, није доставио резану грађу у замјену
    22h 39m
    3
  • Власник фирме из Новог Сада довео запослене у родно Невесиње
    19h 21m
    1
  • Студенти са Електротехничког факултета показали су да знају добро и са лоптом
    13h 59m
    0
  • Кандидат за градоначелника убијен на предизборном скупу!
    14h 31m
    0