Зависност дјеце од телефона опасна по развој

22.04.2021. 11:06
0
ИЗВОР: Srpska.info

Зависност дјеце од мобилних телефона и друштвених мрежа је веома опасна и, у најгорем случају, може да доведе до тога да дијете дигне руку на себе.

Дјечји психијатар Ружица Јовановић каже за ТВ Прва да су родитељи ти који морају да препознају проблем и покушају да га ријеше. У случају да не успију у томе, треба да се обрате стручњацима.

Стручњаци кажу да утицај друштвених мрежа и претјерана употреба савремених играчака, попут мобилних телефона, таблета и рачунара, могу да изазову бројне проблеме код младих, па чак и фаталан исход.

Стручњаци тврде да су лијек за овај проблем родитељи. Они треба да контролишу колико времена дјеца проводе са мобилним телефоном у рукама или за рачунаром, али и какав садржај “конзумирају“. Потребно је и да нађу начин да анимирају дјецу.

Дјечји психијатар у УКЦ Крагујевац Ружица Јовановић каже да су родитељи један од главних фактора развијања зависности од телефона код дјеце.

– Јер од најранијег узраста врло лако дјеци дају мобилни телефон како би им скренули пажњу, да добили неко вријеме за себе, а не рачунају какве ће то имати посљедице по дјецу. Имамо кашњење у развоју говора, у социјалним и емоционалним реакцијама, ту је већа штета него корист – напомиње она.

Психијатри наглашавају да уколико родитељи не успију да ријеше овај проблем код дјеце, онда треба да се обрате стручњацима. Додају да све ово не значи да дјецу треба у потпуности одвратити од савремених технологија, јер им оне, дакако, и помажу, али уз умјерену употребу, пише Б92.

Коментари 0
Повезане вијести
Случајеви крађе дјеце потресају и Словенију Случајеви крађе дјеце потресају и Словенију
Најмлађи пацијент на одјелу психијатрије у Српској имао двије године Најмлађи пацијент на одјелу психијатрије у Српској имао двије године
Родитељима у Српској премало 15 дана боловања за његу дјетета Родитељима у Српској премало 15 дана боловања за његу дјетета
Најчитаније
  • Дан када је отишао Сена - „Кишни човјек“
    13h 37m
    4
  • Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву
    12h 32m
    3
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    7h 20m
    0
  • Утопио се отац деветоро дјеце
    8h 26m
    0
  • Међународни празник рада, 1. мај – симбол борбе за бољи и праведнији свијет
    16h 54m
    0