Завјештајно писмо и Анатема Светог Василија Острошког из 1665/66. године

28.12.2022. 10:36
0
ИЗВОР: in4s.net

На данашњи дан 1610. године у селу Мркоњићи надомак Требиња рођен је Стојан Јовановић. Рођено је најпознатије и најславније чедо српског рода још од Светог Саве, Свети Василије Острошки.

То је прилика да подсјетимо на завјештајно писмо Оца Василија, сваком ко покуша да на било који начин отме или отуђи имовину манастира и свете Српске православне цркве.

" Пишем због потврде истине, да знају хришћани како бијах неко вријеме у Острогу, у пустињи. И приложих овдје драговољно свој труд. И свој иметак не поштедјех Бога ради и милости Свете Богородице.

И обнових иза неко братство, као што се само дјело показује собом. Многи ми пакост чињаху, али Бог помоћник мени бјеше у сваком дјелу добром. И пишем на узнање служитељима црквеним, који послије мене служите Богу и Светој Богородици у Острогу, у студеној стијени. Топлоте ради Божије, да знате и ви и хришћани који послије мене будете, да купих Вељи До за дванаест и по гроша.

И Спижића земљу у Добром Пољу, од пута до ријеке, и с јазом, за два гроша, а што је његово било под лозом, то је приложио цркви. И да сам купио Зануглицу од Милановића, од Раича и од Вумила за грош и букилу пшенице – бијаше пшеница скупа. И од Петра Живковића да сам купио Зануглицу за два гроша, а више да сам му дао, види Бог и Света Богородица.

Слика

Фото: in4s.net

То све приложих и дадох цркви у Острогу за исхрану и утјеху братији. Тамо гдје ми је други труд и иметак, који приложих и дадох за своју душу од своје усрдности, ту нека је заједно и ово вишеписано. Све предадох у руке Вишњег Бога и Светој Богородици.

Aнатемa

Купих Вељи До и све Владовића и Зануглице. Бог је свједок. И ко би покушао да нешто отме од манастира, отео Господ Бог таквом разоритељу његов дом, кућу, и стоку са синовима и сав његов иметак да му Господ Бог затре и распе одједном у вјекове. Амин.
Да његов дом настрада у вјекове. Амин.”

Коментари 0
Повезане вијести
Прича о Синиши и божијем чуду Прича о Синиши и божијем чуду
Бабићи, њих 12, крстило се на празник Светог Василија Бабићи, њих 12, крстило се на празник Светог Василија
Срби са иконама Светог Василија и српским тробојкама прошетали кроз Лепосавић Срби са иконама Светог Василија и српским тробојкама прошетали кроз Лепосавић
Најчитаније
  • Годишњица смрти сарајевских Ромеа и Јулије
    17h 9m
    10
  • Возач камиона погинуо у судару са аутобусом
    15h 11m
    0
  • Код Будве уловљена плава ајкула тешка скоро 200 килограма
    14h 4m
    1
  • Директору Средњошколског центра Фоча горјело возило
    14h 9m
    0
  • Божовић: Ми бранимо Републику Српску, а ви свој прљави капитал!
    13h 12m
    1