Завршава се снимање документарног филма "Свједок"

27.02.2022. 11:43
0
ИЗВОР: РТРС
На Глођанском брду код Зворника данас ће бити завршено снимање свих пет масовних сцена у документарном филму режисера Дениса Бојића "Свједок", посвећеном ратном путу доктора Зорана Станковића и његовом боравку током рата у Републици Српској и БиХ.
 
На том мјесту 6. новембра 1992. године припадници тзв. Армије БиХ на свиреп начин убили су 126 бораца Војске Републике Српске.

Из Службе Радио-телевизије Републике Српске за комуникацију и промоцију раније је саопштено да ће пета, уједно и посљедња, поворка сјећања, бити снимљена на Глођанском брду.

Завршна сцена филма планирана је за 22. мај, када ће из свих 30 локација на којима је доктор Станковић радио обдукције са територије Републике Српске и БиХ, аутобуси са члановима породица погинулих цивила и Војске Републике Српске кренути ка Алеји великана у Београду.

- Овај бесмртни пук српског народа ће одласком на гроб доктора Станковића одати почаст човјеку који је задужио читав један народ - истакао је Бојић.

Патолог Зоран Станковић са Војномедицинске академије у Београду је током ратова деведесетих година обавио око 7.500 обдукција и идентификација настрадалих српских цивила и војника од Хрватске, преко БиХ, до Косова и Метохије.

Филм "Свједок" првобитно је замишљен и заснован на документацији и свједочанствима доктора Станковића која се односе на његов боравка на простору БиХ за вријеме ратних дешавања. Нажалост, непосредно пред почетак снимања, Станковић је изненада преминуо.

Овај филм заједнички реализују РТРС и Центар за истраживање рата, ратних злочина и несталих лица, а акценат је на биографији, свједочењу и архивској грађи најпознатијег српског патолога.

Први кадрови филма "Свједок" снимљени су крајем прошле године у Београду.

Филм се снима на локацијама масовних гробница гдје су извршени ратни злочини над српским народом - у Кравици, Мркоњић Граду, Броду, Шековићима и Зворнику.

Коментари 0
Повезане вијести
"Поворка сјећања" данас у Београду "Поворка сјећања" данас у Београду
Снимање прве "Поворке сјећања" у Кравици 23. јануара Снимање прве "Поворке сјећања" у Кравици 23. јануара
Најчитаније
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    23h 20m
    0
  • Саобраћај у прекиду због удеса на путу Фоча-Гацко, седам лица повријеђено
    18h 5m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    15h 4m
    0
  • Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко
    16h 16m
    0
  • Момчило Гаврић, дјечак храброг срца у војничком одијелу
    15h 10m
    0