Завршени преговори Путина и Ердогана у Сочију, трајали преко четири сата

05.08.2022. 19:53
0
ИЗВОР: glassrpske.com

Преговори предсједника Русије и Турске Владимира Путина и Реџепа Тајипа Ердогана завршени су у Сочију и трајали су преко четири сата.

Потпредседник Владе Русије Александар Новак саопштио је да су на састанку предсjедника Турске и Русије донијете важне одлуке које ће унаприједити економске односе Турске и Русије на нови ниво. По његовим ријечима, разговарано је изградњи нуклеарне електране „Акуја“ и „Турском току“.

Такође је истакао и да је договорено дјелимично плаћање испорука руског гаса у рубљама.

- Дошли смо до веома важних договора који ће подићи наше економске односе на нови ниво. Данас рјешавамо циљеве који су задали предсједници како бисмо подигли трговинску размену на ниво од 100 милијарди долара, а пре свега упрошћавањем процедура које ће омогућити нашим компанијама да развијају међусобне односе - нагласио је Новак.

По рјечима Новака, једна од области о којој су предсједници активно разговарали је финансијско-банкарски блок, а у тој сфери су постигнути велики споразуми. Лидери су се договорили да повећају обиме трговине, да једни другима излазе у сусрет у економији и енергетици, а такође да предузму кораке за сарадњу у области саобраћаја, трговине, пољопривреде, туризма, наводи се у заједничком саопштењу.

Истовремено, портпарол Кремља Дмитриј Песков рекао је Спутњику да су Владимир Путин и Реџеп Тајип Ердоган након састанка усвојили заједничку изјаву.

У саопштењу које је објавио Кремљ се наводи и да су председници изразили вољу да упркос актуелним регионалним и глобалним изазовима наставе да развијају руско-турске односе на основу обостраног поштовања интереса и у складу са међународним обавезама.

Путин и Ердоган су током састанка истакли и важност искрених и отворених односа заснованих на повјерењу као кључни предуслов за постизање међународне стабилности.

Такође, предсједници су потврдили приврженост политичком јединству и очувању територијалног интегритета Сирије као и одлучност да заједно дјелују у рјешавању проблема земље.

Лидери су такође саопштили да су привржени суверенитету, територијалном интегритету и националном јединству Либије. Они су се заложили за политички процес у земљи у коме ће водећу улогу имати сами Либијци.

Иначе, преговори предсједника Русије и Турске Владимира Путина и Реџепа Тајипа Ердогана у Сочију трајали су преко четири сата.

Подсјетимо, на почетку састанка руски председник је изразио захвалност Ердогану за напоре које је уложио да би се рјешило питање испорука жита из Украјине.

Такође је истакао да је гасовод "Турски ток" данас једна од главних артерија за снабдевање Европе гасом из Русије и да он ради без икаквих прекида.

Такође је истакао и да је договорено делимично плаћање испорука руског гаса у рубљама.

Коментари 0
Повезане вијести
Одржан састанак са представницима Удружења пчелара „Рој“ из Источне Илиџа Одржан састанак са представницима Удружења пчелара „Рој“ из Источне Илиџа
Општина Источна Илиџа финансијски подржава одлазак дјеце у школу у природи Општина Источна Илиџа финансијски подржава одлазак дјеце у школу у природи
Тежак пораз Ердогана на изборима Тежак пораз Ердогана на изборима
Најчитаније
  • На данашњи дан рођен Филип Вишњић
    6h 25m
    0
  • Аутобус слетио у провалију код Макарске (ВИДЕО)
    20h 39m
    0
  • Снијег поново забијелио БиХ
    18h 46m
    0
  • Славиша Мазић кандидат СДС за начелника Власенице
    17h 34m
    0
  • На планинарском походу на Романији очекује се око 200 учесника
    4h 1m
    0