Završeni pregovori Putina i Erdogana u Sočiju, trajali preko četiri sata

05.08.2022. 19:53
0
IZVOR: glassrpske.com

Pregovori predsjednika Rusije i Turske Vladimira Putina i Redžepa Tajipa Erdogana završeni su u Sočiju i trajali su preko četiri sata.

Potpredsednik Vlade Rusije Aleksandar Novak saopštio je da su na sastanku predsjednika Turske i Rusije donijete važne odluke koje će unaprijediti ekonomske odnose Turske i Rusije na novi nivo. Po njegovim riječima, razgovarano je izgradnji nuklearne elektrane „Akuja“ i „Turskom toku“.

Takođe je istakao i da je dogovoreno djelimično plaćanje isporuka ruskog gasa u rubljama.

- Došli smo do veoma važnih dogovora koji će podići naše ekonomske odnose na novi nivo. Danas rješavamo ciljeve koji su zadali predsjednici kako bismo podigli trgovinsku razmenu na nivo od 100 milijardi dolara, a pre svega uprošćavanjem procedura koje će omogućiti našim kompanijama da razvijaju međusobne odnose - naglasio je Novak.

Po rječima Novaka, jedna od oblasti o kojoj su predsjednici aktivno razgovarali je finansijsko-bankarski blok, a u toj sferi su postignuti veliki sporazumi. Lideri su se dogovorili da povećaju obime trgovine, da jedni drugima izlaze u susret u ekonomiji i energetici, a takođe da preduzmu korake za saradnju u oblasti saobraćaja, trgovine, poljoprivrede, turizma, navodi se u zajedničkom saopštenju.

Istovremeno, portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je Sputnjiku da su Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan nakon sastanka usvojili zajedničku izjavu.

U saopštenju koje je objavio Kremlj se navodi i da su predsednici izrazili volju da uprkos aktuelnim regionalnim i globalnim izazovima nastave da razvijaju rusko-turske odnose na osnovu obostranog poštovanja interesa i u skladu sa međunarodnim obavezama.

Putin i Erdogan su tokom sastanka istakli i važnost iskrenih i otvorenih odnosa zasnovanih na povjerenju kao ključni preduslov za postizanje međunarodne stabilnosti.

Takođe, predsjednici su potvrdili privrženost političkom jedinstvu i očuvanju teritorijalnog integriteta Sirije kao i odlučnost da zajedno djeluju u rješavanju problema zemlje.

Lideri su takođe saopštili da su privrženi suverenitetu, teritorijalnom integritetu i nacionalnom jedinstvu Libije. Oni su se založili za politički proces u zemlji u kome će vodeću ulogu imati sami Libijci.

Inače, pregovori predsjednika Rusije i Turske Vladimira Putina i Redžepa Tajipa Erdogana u Sočiju trajali su preko četiri sata.

Podsjetimo, na početku sastanka ruski predsednik je izrazio zahvalnost Erdoganu za napore koje je uložio da bi se rješilo pitanje isporuka žita iz Ukrajine.

Takođe je istakao da je gasovod "Turski tok" danas jedna od glavnih arterija za snabdevanje Evrope gasom iz Rusije i da on radi bez ikakvih prekida.

Takođe je istakao i da je dogovoreno delimično plaćanje isporuka ruskog gasa u rubljama.

Komentari 0
Povezane vijesti
Održan sastanak sa predstavnicima Udruženja pčelara „Roj“ iz Istočne Ilidža Održan sastanak sa predstavnicima Udruženja pčelara „Roj“ iz Istočne Ilidža
Opština Istočna Ilidža finansijski podržava odlazak djece u školu u prirodi Opština Istočna Ilidža finansijski podržava odlazak djece u školu u prirodi
Težak poraz Erdogana na izborima Težak poraz Erdogana na izborima
Najčitanije
  • Sutra obustava saobraćaja na području Policijske uprave Istočno Sarajevo
    15h 40m
    0
  • Humanitarna grupa „Vukovi“ pokrenula humanitarnu akciju za porodicu Čečar sa Pala
    13h 54m
    0
  • U toku srednjoškolski humanitarni bazar u Istočnom Sarajevu (FOTO)
    11h 44m
    0
  • Republika Srpska dobila novi Izborni zakon
    14h 59m
    0
  • U utorak besplatni pregledi dojke u Istočnom Starom Gradu
    9h 42m
    0