Завршено пето такмичење у изради апликација за мобилне уређаје

18.03.2022. 14:17
0
ИЗВОР: Катера

Телеком Србија, м:тел БиХ и м:тел Црна Гора, као чланице Телеком Србија групе, организовале су пето по реду такмичење у изради апликација за мобилне уређаје „Regionalni App izazov“. 

И ове године, због епидемиолошке ситуације, побједници националних такмичења су своје апликације представили путем видео-конференције.

Након што је своје апликације представило укупно петнаест тимова средњошколаца из три земље стручни жири је као најбоље регионалне апликације прогласио: Дневник пчеларства,  тима “Widgetry” из Средњошколског центра „Јован Цвијић“ Модрича, 6Sense, тима “Mirage” из Средње електротехничке школе „Васо Алигрудић“ Подгорица и SmartWater, тима “GardenerZ” из Гимназије са домом ученика за талентоване ученике ”Boljai” – Сента. Специјална награда за иновативност „Снага иновације  - Игор Осмокровић“ ове године припала је тиму „Фокус покус“ из Гимназије Бања Лука и њиховој апликацији SteamGate.

 Из земље домаћина, у име м:тел-а Црна Гора, учеснике, менторе и жири, путем видео-поруке, поздравила је извршна директорка Татјана Мандић, која је том приликом рекла да је важно да још на почетку професионалног развоја ови млади људи имају праву подршку, те да су сходно томе врата компаније м:тел за њих  увијек отворена.

Такмичарима и организаторима "Regionalnog app" такмичења обратио се и генерални директор Телекома Србија Владимир Лучић.

- Телеком Србија група посвећена је технолошким иновацијама, и радује нас да у генерацијама младих које учествују у конкурсу, можемо сваки пут да видимо нове наде и велике таленте, као и то да сте сви спремни за будућност која нас очекује, у којој ће управо иновативно размишљање  допринети додатном развоју друштва и нашег региона - рекао је он.

Додао је и то да Телеком Србија група у оквиру пројеката на пољу друштвене одговорности даје подршку младима да унаприједе своје знање, додатно развију своје способности, омогуће себи слободу у избору каријере и у будућности лакше дођу до жељеног посла.

Побједник овогодишњег "Regionalnog аpp" такмичења из БиХ је Андреј Вујић, ученик трећег разреда Средњошколског центра „Јован Цвијић“ из Модриче, који је својом апликацијом "Дневник пчеларства", одушевио овогодишњи жири и заслужено се нашао на врху.

- На овогодишњем такмичењу конкуренција је била изузетно јака, те честитам свим учесницима, а посебно побједницима. Учествујем другу годину заредом и много сам напредовао у односу на прошлу годину. Апп такмичење је изванредна прилика да млади програмери покажу своја знања, размијене искуства са осталим младим прогамерима из регије као и да унаприједе постојећа знања - рекао је Вујић.

Честитку на успјеху свим учесницима, послала је и Јелена Триван, генерални директор м:тел-а БиХ, која је захвалила свим такмичарима на учешћу и изразила задовољство што Телеком Србија група реализује ову креативну причу.

- Драго ми је што Телеком, као групација у читавом региону ради с младим људима, што им пружа шансу да покажу своју визију и своје знање у ИТ технологијама и што ћете ви са овим својим производима, за која смо помогли да до њих дођете, моћи да конкуришете на неком великом и светском тржишту. Наравно да бисмо волели да вас задржимо код нас, у нашим кућама, м:тел-у или Телекому Србије или м:тел-у Црна Гора, свеједно, али би нам било једнако велико задовољство да постанете нека велика имена у светској ИТ или телекомуникационој индустрији и да се сетите да смо ми били ти који су вам пружили руку - поручила је Триван.

Специјална награда која се сваке године додјељује тиму за нарочиту иновативност апликације, овога пута припала је тиму из Гимназије Бањалука. Николина Гатарић, Сава Малиновић и Никола Вујковић, ученици су четвртог разреда.

- Овогодишње "App" такмичење заиста је било изазов за наш тим посебно јер смо жељели да испробамо рад са новим технологијама. Испробавање нових ствари увијек носи ризик, али у нашем случају тај ризик се исплатио и на своју апликацију смо изузетно поносни. Драго нам је да је и стручни жири препознао иновативност нашег пројекта и додијелио нам специјалну награду за иновативност, која за нас представља значајно признање - рекли су о овом такмичењу.

Представници Телеком Србија групе су изразили задовољство због великог интересовања за "Regionali app" изазов, како у Србији, тако и у Босни и Херцеговини и Црној Гори, упркос отежаним радним условима због епидемиолошке ситуације. На овај начин је показана  жеља и одлучност наших средњошколаца да све што су научили у школи примијене и у пракси и да дају готова ИТ рјешења која олакшавају свакодневни живот.

Главна награда за побједничке тимове је вриједна информатичка опрема, док ће чланови тима који је жири оцијенио као наиновативнији, добити престижне мобилне телефоне.

Компаније у оквиру Телеком Србија групе, настављају са подршком свим младим талентованим људима, кроз друштвено одговорне пројекте попут ове и сличних активности које промовишу праве вриједности.

Коментари 0
Повезане вијести
Искористи прилику и узми два припејд броја по цијени једног Искористи прилику и узми два припејд броја по цијени једног
Јелена Триван, нови амбасадор Даун синдром центра Јелена Триван, нови амбасадор Даун синдром центра
Уз Претплата тарифе добијате и до три пута више нета Уз Претплата тарифе добијате и до три пута више нета
Најчитаније
  • Погледајте маршруту уличне трке у Источном Новом Сарајеву (ФОТО)
    13h 27m
    0
  • План редукције воде за недјељу, 8. септембар
    5h 50m
    6
  • Преминуо Славо Кукић
    10h 23m
    1
  • У Источном Новом Сарајеву данас привремена обустава саобраћаја
    13h 20m
    0
  • На Сокоцу и у Источном Старом Граду сутра обиљежавање дана Треће сарајевске пјешадијске бригаде
    13h 11m
    0