Завршио факултет, а није основну школу

03.03.2022. 10:00
2
ИЗВОР: nezavisne.com

Просвјетни инспектори током контроле факултета утврдили су да једна особа не посједује диплому чак ни основне школе, док је утврђено да њих осам нема регуларно завршену средњу школу, потврђено је "Независним новинама".

Инспектори су лани били у више од 100 контрола високошколских установа и у њих 20 су пронађене одређене неправилности.

- У протеклој години је у девет случајева, увидом у документацију и евиденције васпитнообразовне установе у којој је диплома наводно стечена, утврђено да не постоје подаци о лицу на чије име гласи диплома - казали су из Инспектората.

Додали су да је ријеч о једној дипломи о основном образовању и осам диплома о средњем образовању.

Када су у питању провјере законитости стицања диплома на високошколским установама у Српској, просвјетна инспекција је те контроле вршила по захтјеву установа.

- Уколико је диплома стечена у Републици Српској, у складу са законом и датим овлаштењима, просвјетна инспекција увидом у документацију контролише да ли се евиденције воде уредно, а уколико је ријеч о установама ван територије Српске захтјев се упућује надлежним органима у којима је иста стечена - казали су из Инсектората.

Из Инспектората наводе да Републички просвјетни инспектор није овлаштен да утврђује аутентичност или вјеродостојност јавних исправа, односно да врши вјештачење да ли је исправа оригинал или фалсификат.

Закон о основном образовању Републике Српске за невођење или неуредно вођење прописане евиденције о васпитнообразовном раду школе прописује казну од 1.000 до 5.000 КМ за школу, док одговорно лице у школи може бити кажњено новчаном казном од 1.000 до 3.000 КМ.

Неуредно вођење прописане евиденције о васпитнообразовном раду школе на основу овог закона обухвата, између осталог, и евиденције о издатим дипломама, увјерење о похађању наставе и друго.

Из Универзитета у Бањалуци су казали за "Независне" да су све дипломе које је издао Универзитет уредне.

- У протеклом периоду није забиљежена ниједна неправилност која се односи на дипломе првог, другог и трећег циклуса студија издате од стране Универзитета - кажу из ове установе.

Сличне казне су прописане и за средње школе, гдје је за неуредно вођење евиденције, што подразумијева и издавање диплома, запријећена новчана казна од 1.000 до 5.000 за одговорну установу, као и за одговорно лице у оквиру установе.

Коментари 2
  • Generic placeholder image
    Da nije da nije 03.03.2022. 20:13
    Da nije to Goran Selak?
  • Generic placeholder image
    Hari 03.03.2022. 19:11
    To se kaže kontinuitet u školovanju i stručnom obrazovanju. Osnovnu školu preskočio, Srednju škole vjerovatno made in Široki brijeg- škola za obrazovanje stručnih kadrova. Fakultet u Vitezu, Travnku ili Sokocu i Bog te veselio. Takvi sa akšam školama, kupljenim diplomama i partijskim knjižicama vode ova j narod u "svijetlu" budućnost. Neka nam je Bog svima na pomoći, šta se radi u ovoj državi.
Повезане вијести
Погледајте који су нерадни дани у мају у Српској Погледајте који су нерадни дани у мају у Српској
Српска богатија за 27 беба Српска богатија за 27 беба
Више од двије деценије од срамне арбитраже за Добрињу Више од двије деценије од срамне арбитраже за Добрињу
Најчитаније
  • Више од двије деценије од срамне арбитраже за Добрињу
    4h 13m
    0
  • Доктор Шупић обавио 42 прегледа у превентивној акцији у Источном Старом Граду
    16h 50m
    2
  • Паљани на поклоничком путовању у манастир Хиландар
    20h 38m
    0
  • Крађа у Палама
    2h 31m
    0
  • Млада Требињка једва чека да се шлепером запути на отворени пут
    20h 22m
    0