Због 3,5 марке остају без 403 КМ дјечијег додатка

09.03.2023. 19:54
3
ИЗВОР: capital.ba

Многе петочлане породице у Републици Српској могле би остати без додатка за дјецу од око 403 марке због  преласка цензуса за остваривање тог права од 3,5 КМ.

Појашњења ради, породице са троје дјеце могу остварити право на дјечији додатак ако им мјесечна примања не прелазе 136,5 КМ по члану.

Простом рачуницом долазимо до резултата да петочлана породица (отац, мајка и троје дјеце) не смије имати мјесечна примања већа од 682 марке, што значи да уколико је један родитељ запослен на минималац који за 2023. годину износи 700 КМ неће моћи остварити право на дјечији додатак.

Поражавајуће је, да ће у тим случајевима породица прелазити цензус за свега 3,5 КМ јер када се 700 марака подијели на пет добијемо 140 КМ по члану, док је цензус у овом случају 136,5 марака.

Родитељи двоје дјеце „не смију“ бити запослени

Када говоримо о цензусу за породицу са првим и другим дјететом он износи 130 КМ, што значи да примања четворочлане породице (отац, мајка и двоје дјеце) не могу прелазити 520 марака, што дословно значи да нико у породици не смије бити запослен јер, како је већ поменуто, по Закону не може бити плаћен мање од 700 марака.

Када су у питању шесточлане породице, ту запослен смије бити само један родитељ јер цензус износи 149,5 КМ по члану што је, када помножимо са шест чланова, 897 марака.

Важно је поменути да је један од услова и имовина, те према њему каталошка вриједност покретне имовине (аутомобил, радна машина…) не смије прелазити износ од 8.450 КМ.

Према званичним подацима Фонда за дјечју заштиту Републике Српске дјечији додатак за прво, друго и четврто дијете износи 117 КМ, а за треће 169 марака.

- Основица за утврђивање висине права на додатак за дјецу је најнижа плата у Републици у претходној години - истакнуто је на званичном сајту Фонда.

Радовановић: Људи су губили додатак због 80 пфенига

Предсједник Удружења „Четири плус“ Јован Радовановић истакао је за КАПИТАЛ да се дешавало да породице изгубе дјечији додатак због преласка цензуса за двије марке или за 80 пфенига.

- Потрошачка корпа је сада сигурно преко 600 КМ по члану, ако није и више, а они дају 136,5 КМ по члану. Ту нема никакве логике - рекао је Радовановић.

Нагласио је да се залагао за измјену Закона о дјечијој заштити још 2016. године, када је затражено да се цензус укине или да буде у висни потрошачке корпе.

- Тада смо поднијели и петицију и тражили да се укине цензус. Поражавајуће је да имамо новац за отпремнине политичара, а немамо за дјецу. Плашиим се да ћемо доћи у ситуацију да ћемо имати новац, али га нећемо имати коме дати. Неки дан сам чуо да у једном дану у Градишци и Бањалуци није рођена ниједна беба - упозорио је Радовановић.

Пише: Бојана Нинковић

Коментари 3
  • Generic placeholder image
    Не би био проблем и 1км 11.03.2023. 12:24
    да плата родитеља може подмирити потрошачку корпу.
    400 марака је заувар,али то је тек 1/8 потрошачке корпе.
    Никако ми не иде у главу,како човјек може да ради за плату,која не може да му подмири основне потребе.
  • Generic placeholder image
    Brne 09.03.2023. 21:18
    Nek oni sebi obezbede a nas ko sisa, snaći cemo se mi nekako.
  • Generic placeholder image
    Voxpopuli 09.03.2023. 20:27
    Malo ti daju pa ti malo vise uzmu.Ovako će stimulisati rad na crno.
Повезане вијести
Нови напредак на "Вебометриксовој" ранг-листи Нови напредак на "Вебометриксовој" ранг-листи
Наредних дана сунчано, у недјељу и понедјељак понегдје пљускови Наредних дана сунчано, у недјељу и понедјељак понегдје пљускови
Рођено 18 беба у Републици Српској Рођено 18 беба у Републици Српској
Најчитаније
  • Реноом из '84. кренули с Јахорине у Париз, продају километре за Милоша
    6h 19m
    3
  • Дан када је убијен Карађорђе – отац модерне српске државе
    16h 18m
    0
  • Земљотрес у БиХ
    7h 54m
    0
  • Ватрогасци из Хан Пијеска спасили мушкарца палог са литице у провалију
    15h 15m
    0
  • Мајдов: Бог одлучује ко ће да буде најбољи, а ми ћемо да дамо све од себе!
    9h 58m
    9