Zbog 3,5 marke ostaju bez 403 KM dječijeg dodatka

09.03.2023. 19:54
3
IZVOR: capital.ba

Mnoge petočlane porodice u Republici Srpskoj mogle bi ostati bez dodatka za djecu od oko 403 marke zbog  prelaska cenzusa za ostvarivanje tog prava od 3,5 KM.

Pojašnjenja radi, porodice sa troje djece mogu ostvariti pravo na dječiji dodatak ako im mjesečna primanja ne prelaze 136,5 KM po članu.

Prostom računicom dolazimo do rezultata da petočlana porodica (otac, majka i troje djece) ne smije imati mjesečna primanja veća od 682 marke, što znači da ukoliko je jedan roditelj zaposlen na minimalac koji za 2023. godinu iznosi 700 KM neće moći ostvariti pravo na dječiji dodatak.

Poražavajuće je, da će u tim slučajevima porodica prelaziti cenzus za svega 3,5 KM jer kada se 700 maraka podijeli na pet dobijemo 140 KM po članu, dok je cenzus u ovom slučaju 136,5 maraka.

Roditelji dvoje djece „ne smiju“ biti zaposleni

Kada govorimo o cenzusu za porodicu sa prvim i drugim djetetom on iznosi 130 KM, što znači da primanja četvoročlane porodice (otac, majka i dvoje djece) ne mogu prelaziti 520 maraka, što doslovno znači da niko u porodici ne smije biti zaposlen jer, kako je već pomenuto, po Zakonu ne može biti plaćen manje od 700 maraka.

Kada su u pitanju šestočlane porodice, tu zaposlen smije biti samo jedan roditelj jer cenzus iznosi 149,5 KM po članu što je, kada pomnožimo sa šest članova, 897 maraka.

Važno je pomenuti da je jedan od uslova i imovina, te prema njemu kataloška vrijednost pokretne imovine (automobil, radna mašina…) ne smije prelaziti iznos od 8.450 KM.

Prema zvaničnim podacima Fonda za dječju zaštitu Republike Srpske dječiji dodatak za prvo, drugo i četvrto dijete iznosi 117 KM, a za treće 169 maraka.

- Osnovica za utvrđivanje visine prava na dodatak za djecu je najniža plata u Republici u prethodnoj godini - istaknuto je na zvaničnom sajtu Fonda.

Radovanović: Ljudi su gubili dodatak zbog 80 pfeniga

Predsjednik Udruženja „Četiri plus“ Jovan Radovanović istakao je za KAPITAL da se dešavalo da porodice izgube dječiji dodatak zbog prelaska cenzusa za dvije marke ili za 80 pfeniga.

- Potrošačka korpa je sada sigurno preko 600 KM po članu, ako nije i više, a oni daju 136,5 KM po članu. Tu nema nikakve logike - rekao je Radovanović.

Naglasio je da se zalagao za izmjenu Zakona o dječijoj zaštiti još 2016. godine, kada je zatraženo da se cenzus ukine ili da bude u visni potrošačke korpe.

- Tada smo podnijeli i peticiju i tražili da se ukine cenzus. Poražavajuće je da imamo novac za otpremnine političara, a nemamo za djecu. Plašiim se da ćemo doći u situaciju da ćemo imati novac, ali ga nećemo imati kome dati. Neki dan sam čuo da u jednom danu u Gradišci i Banjaluci nije rođena nijedna beba - upozorio je Radovanović.

Piše: Bojana Ninković

Komentari 3
 • Generic placeholder image
  Ne bi bio problem i 1km 11.03.2023. 12:24
  da plata roditelja može podmiriti potrošačku korpu.
  400 maraka je zauvar,ali to je tek 1/8 potrošačke korpe.
  Nikako mi ne ide u glavu,kako čovjek može da radi za platu,koja ne može da mu podmiri osnovne potrebe.
 • Generic placeholder image
  Brne 09.03.2023. 21:18
  Nek oni sebi obezbede a nas ko sisa, snaći cemo se mi nekako.
 • Generic placeholder image
  Voxpopuli 09.03.2023. 20:27
  Malo ti daju pa ti malo vise uzmu.Ovako će stimulisati rad na crno.
Povezane vijesti
Kurteš: Čast je nositi zastavu Srpske na sportskim igrama u Kazanju Kurteš: Čast je nositi zastavu Srpske na sportskim igrama u Kazanju
U petak isplata socijalnih davanja u Republici Srpskoj U petak isplata socijalnih davanja u Republici Srpskoj
Sutra pretežno oblačno i nestabilno sa kišom Sutra pretežno oblačno i nestabilno sa kišom
Najčitanije
 • Opljačkan manastir Ostrog, identifikovana osumnjičena
  22h 37m
  0
 • Dejan Kojić kandidat DEMOS-a za načelnika opštine Pale
  23h 24m
  11
 • Uhapšen zbog pucnjave u Palama
  7h 31m
  0
 • Marija Karađorđević, srpska kraljica koja zaslužuje poštovanje ravno svetici
  6h 11m
  1
 • Koncert Željka Samardžića večeras u sportskoj dvorani na Trgu Srbije
  6h 53m
  0