Због "Еколошког устанка" на улицама Београда данас хиљаде људи

04.12.2021. 10:49
0
ИЗВОР: srpskainfo.com

Организатори блокада које су одржане прошле суботе најавили су да ће данас блокаде путева бити организоване на више локација у Београду.

Како су навели, протести ће бити одржани у око 50 градова у Србији. Данас ће по други пут бити организоване блокаде путева, а захтјеви демонстраната су повлачење закона о експропријацији и референдуму.

Како је најављено из организације, у Београду ће се блокаде одржати на више различитих мјеста. Окупљање грађана који планирају да буду дио пјешачке блокаде почеће у 13 сати код Сава Центра у Милентија Поповића.

Такође, студенти су најавили окупљање у 13 часова код ТЦ Ушће. 

Централно мјесто за блокаду је као прошли пут Газела. Заузимање раштркано и преко Мостарске петље и преко новобеоградске стране.

А тачке за блокаду су Панчевачки мост, Теразије, Славија, Бранков мост.

Прошлог викенда протести су одржани у бројним градовима у Србији, а данашње блокаде, према најавама, биће много обимније.

Еколошки устанак покренут је због намјере власти, на челу с предсједником Александром Вучићем и премијерком Аном Брнабић, да мултинационалној металуршко-рударској корпорацији Рио Тинто допусти отварање рудника литија у западној Србији.

Демонстранти тврде да би планирани рудник могао бити еколошка бомба и изазвати опасно загађење воде, првенствено оближње ријеке Јадар, и обрадиве земље.

Осим тога, буне се против могућности коју нови закон о експропријацији отвара – да држава проводи пренамјену земљишта за пројекте од јавног значаја, и да тако чак присвоји, односно експроприра приватно земљиште.

 

Народна скупштина је спорни закон већ изгласала, али предсједник Вучић још га мора потписати да би ступио на снагу.

Коментари 0
Повезане вијести
Осумњичени за убиство Данке на психијатријском вјештачењу у Београду Осумњичени за убиство Данке на психијатријском вјештачењу у Београду
Након више од 30 година: Од сутра из Београда до Мостара за 50 минута Након више од 30 година: Од сутра из Београда до Мостара за 50 минута
Дио мјештана поново протестовао против изградње депоније у Козјој Луци Дио мјештана поново протестовао против изградње депоније у Козјој Луци
Најчитаније
  • У недјељу привремена обустава саобраћаја у Источном Сарајеву
    8h 29m
    0
  • На данашњи дан Турци спалили мошти Светог Саве
    4h 26m
    0
  • Најављени прекиди електричне енергије
    10h 33m
    0
  • Мошти четири српска светитеља стигле у Храм Светог Саве
    23h 9m
    0
  • Одржана „Ђурђевданска улична трка“ у Источној Илиџи (ФОТО)
    7h 47m
    0