Zbog "Ekološkog ustanka" na ulicama Beograda danas hiljade ljudi

04.12.2021. 10:49
0
IZVOR: srpskainfo.com

Organizatori blokada koje su održane prošle subote najavili su da će danas blokade puteva biti organizovane na više lokacija u Beogradu.

Kako su naveli, protesti će biti održani u oko 50 gradova u Srbiji. Danas će po drugi put biti organizovane blokade puteva, a zahtjevi demonstranata su povlačenje zakona o eksproprijaciji i referendumu.

Kako je najavljeno iz organizacije, u Beogradu će se blokade održati na više različitih mjesta. Okupljanje građana koji planiraju da budu dio pješačke blokade počeće u 13 sati kod Sava Centra u Milentija Popovića.

Takođe, studenti su najavili okupljanje u 13 časova kod TC Ušće. 

Centralno mjesto za blokadu je kao prošli put Gazela. Zauzimanje raštrkano i preko Mostarske petlje i preko novobeogradske strane.

A tačke za blokadu su Pančevački most, Terazije, Slavija, Brankov most.

Prošlog vikenda protesti su održani u brojnim gradovima u Srbiji, a današnje blokade, prema najavama, biće mnogo obimnije.

Ekološki ustanak pokrenut je zbog namjere vlasti, na čelu s predsjednikom Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić, da multinacionalnoj metalurško-rudarskoj korporaciji Rio Tinto dopusti otvaranje rudnika litija u zapadnoj Srbiji.

Demonstranti tvrde da bi planirani rudnik mogao biti ekološka bomba i izazvati opasno zagađenje vode, prvenstveno obližnje rijeke Jadar, i obradive zemlje.

Osim toga, bune se protiv mogućnosti koju novi zakon o eksproprijaciji otvara – da država provodi prenamjenu zemljišta za projekte od javnog značaja, i da tako čak prisvoji, odnosno eksproprira privatno zemljište.

 

Narodna skupština je sporni zakon već izglasala, ali predsjednik Vučić još ga mora potpisati da bi stupio na snagu.

Komentari 0
Povezane vijesti
Mladić izboden nožem u parku! Mladić izboden nožem u parku!
Prekinuta "Gimnazijada": Učenik pretukao profesora Prekinuta "Gimnazijada": Učenik pretukao profesora
Haos na ulicama Malmea pred finale Evrovizije: Građani bjesne na ulicama, policija na svakom koraku Haos na ulicama Malmea pred finale Evrovizije: Građani bjesne na ulicama, policija na svak...
Najčitanije
  • Ragib Halilović – Heroj sa Grbavice
    7h 3m
    6
  • Selo koje je prokleo car Lazar i danas živi kletvu
    7h 8m
    1
  • Pet lica povrijeđeno u saobraćajnoj nezgodi na putu Ljubogošta - Podromanija
    8h 0m
    0
  • Tuga u Bileći, poginuo mladić iz Gacka
    20h 30m
    0
  • Saobraćajna nezgoda na putu Ljubogošta-Podromanija
    8h 14m
    0